Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κιχιά Κοζάνης: Εύκολα και τραγανά στριφτά τυροπιτάκια

Μια συνταγή που θα λατρέψετε!

14 Ιουνίου 2020 12:32
Κιχιά Κοζάνης: Εύκολα και τραγανά στριφτά τυροπιτάκια

Φτιάξτε τα παραδοσιακά τυροπιτάκια Κοζάνης. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη αλλά και οικονομική συνταγή που θα λατρέψετε. Τα συγκεκριμένα τυροπιτάκια, ονομάζονται κιχιά Κοζάνης και είναι ασυναγώνιστα ως προς τη γεύση τους. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε να φτιάξετε κάτι άλλο, δείτε εδώ συνταγή για καλοκαιρινή τυρόπιτα με ντομάτα.

Υλικά

  • Βάζουμε στη λεκάνη 1 κιλό αλεύρι για πίτες
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή
  • 2 νεροπότηρα χλιαρό νερό και τα ζυμώνουμε

Εκτέλεση

  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια την μεταφέρουμε στον πάγκο μας και την κόβουμε σε 6 κομμάτια.
  • Αυτά τα κομμάτια τα φτιάχνουμε μπαλίτσες!
  • Αυτές τις μπαλίτσες τις ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια, τα οποία λαδώνουμε.
  • Ανά δυο φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και το λαδώνουμε.
  • Βάζουμε στην άκρη του φύλλου φέτα τριμμένη και το κλείνουμε, ρολάροντας το 3 φορές και το κόβουμε.
  • Το στριφογυρνάμε και το τοποθετούμε στην λαδόκολλα!
  • Κάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλα.
  • Τέλος, ρίχνουμε στο καθένα από 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου. Εννοείται πως έχουμε προθερμασμένο, το φούρνο μας.
  • Αφήνουμε τα φύλλα μας στο φούρνο έως ότου, εκείνα, να κοκκινίσουν.

Δείτε επίσης συνταγή για τυροπιτάκια χωρίς φύλλο έτοιμα σε 10 λεπτά

Τα τυροπιτάκια είναι ένα σνακ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι γι' αυτό κι εμείς ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς την πιο γρήγορη συνταγή για τυροπιτάκια χωρίς φύλλο που μόλις τι δοκιμάστε σίγουρα θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Αν πάλι είστε λάτρεις των γλυκών, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το λαχταριστό γλυκό ψυγείου με πτι μπερ και γκοφρέτα.

Υλικά

  • 250 γραμμ. μαργαρίνη
  • 300 γραμμ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 500 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 800 γραμμ. φέτα πικάντικη, τριμμένη
  • 300 γραμμ. κασέρι, τριμμένο
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαυροκούκι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.
  • Βάζουμε τη μαργαρίνη, το ελαιόλαδο, τα αυγά, το αλεύρι, το πιπέρι και την πάπρικα στον κάδο του μίξερ και τα δουλεύουμε με το εργαλείο που λέγεται γάντζος. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ μόλις ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και το κασέρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μεγαλούτσικα μπαλάκια, τα πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες μας να πλατύνουν και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια τους με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
  • Ψήνουμε τα τυροπιτάκια για 25-30' μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share