Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Καλοκαιρινή και... λαχταριστή τυρόπιτα με φέτα και ντομάτα

Εύκολη και γρήγορη συνταγή!

13 Ιουνίου 2020 14:15
Καλοκαιρινή και... λαχταριστή τυρόπιτα με φέτα και ντομάτα

Η ομάδα του Athensmagazine.gr βρήκε την πιο λαχταριστή και καλοκαιρινή τυρόπιτα. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία έχει βασικά υλικά τη φέτα και τη ντομάτα. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε να κάνετε μια κλασική τυρόπιτα, δείτε εδώ μια άλλη συνταγή.

Υλικά

  • Γάλα 1 λίτρο φρέσκο
  • Αυγά 4 μικρά
  • Φέτα 1/2 κιλό
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 400γρ
  • Ντομάτα 1
  • Πιπεριά 1 πράσινη (προαιρετικά)
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 (προαιρετικά)
  • Ρίγανη Ελάχιστη (προαιρετικά)
  • Αλάτι λίγο
  • Πιπέρι κατά βούληση
  • Ελαιόλαδο 4 κ.σ. (προαιρετικά στη ζύμη)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα, ρίχνουμε τα αυγά, αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά και έπειτα βάζουμε το γάλα, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τη φαρίνα και ξανά ανακατεύουμε πολύ καλά. Μη σας ανησυχήσει που θα είναι πολύ νερουλή γιατί έτσι πρέπει.
  • Αφού τη βάλουμε στο ταψί μπορούμε να βάλουμε από πάνω λεπτές ροδέλες ντομάτας, πιπεριές και ελάχιστη ρίγανη.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά. Τη σερβίρουμε χλιαρή και κρύα καλύτερα.
  • Είναι χωρίς λάδι αλλά εσείς αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη 4 κουταλιές της σούπας.

Τυρόπιτα της πεθεράς: Μοναδική με χωριάτικο φύλλο

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με την κλασική συνταγή για τυρόπιτα, μετά την χθεσινή με γιαούρτι που σας ξετρέλανε! Πάμε να δούμε αναλυτικά την τυρόπιτα της πεθεράς:

Συστατικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με καλαμποκάλευρο» της alfa
  • 6 αυγά
  • ή 4 αν προτιμάτε
  • 3 1/2 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γρ. σκληρή φέτα βαρελίσια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • για τα φύλλα

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Θρυμματίζουμε τα τυριά. Ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 1/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια. Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 1/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4° και το 5° φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.

Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Tip

Για μεγαλύτερη απόλαυση και πιο τραγανή πίτα, το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση. Ποτέ μην ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη και πάντα να προτιμάτε αυθεντική, σκληρή φέτα. Ποτέ μαλακή, με υγρασία. Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share