Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αν βάζετε τα αυγά σας στο ψυγείο μην το ξανακάνετε ποτέ!

Προσοχή!

5 Μαΐου 2020 09:23
Αν βάζετε τα αυγά σας στο ψυγείο μην το ξανακάνετε ποτέ!

Το πιο συνηθισμένο σημείο αποθήκευσης των αυγών μέσα σε ένα σπίτι είναι το ψυγείο. Κατά πόσον όμως αυτός είναι ο σωστός τρόπος φύλαξης τους;

Ο κύριος λόγος για την αποθήκευση τους στο ψυγείο είναι για να αποφύγουμε ένα τύπο βακτηρίων που ονομάζεται Σαλμονέλα και το οποίο μπορεί να μολύνει το προϊόν. Η συντήρησή του σε θερμοκρασία κάτω των 4°C σταματά την ανάπτυξη του βακτηρίου και το μαγείρεμα του πάνω από τους 71°C τα σκοτώνει. Αν και τα αυγά φυσικά είναι ίδια παγκοσμίως, ο τρόπος που η κάθε χώρα αντιμετωπίζει τη Σαλμονέλα διαφέρει. Συνεπώς, το αν θα διατηρήσετε τα αυγά σας στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου εξαρτάται από το πού ζείτε.

Στην Ευρώπη, αντί για τη διαδικασία απολύμανσης των αυγών, οι ίδιες οι κότες εμβολιάζονται κατά της σαλμονέλας. Αυτό εμποδίζει τη μόλυνση των αυγών. Σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, τα απολυμασμένα αυγά είναι ακόμα και παράνομα. Και αυτό επειδή η εξωτερική εκείνη μεμβράνη αποτελεί το φυσικό σύστημα άμυνας του αυγού που το προστατεύει μέχρι και 3 εβδομάδες μετά. Συνεπώς, τα αυγά εδώ χρειάζεται να διατηρούνται σε ένα δροσερό σημείο, αλλά όχι στο ψυγείο. Αυτό όμως, δεν είναι το μοναδικό λάθος που μπορεί να κάνουμε όσον αφορά τα αυγά, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να τα πλένετε.

Κάποιες συμβουλές για τη φύλαξη των αυγών

Αν θέλετε παρόλα αυτά να τα διατηρείτε στο ψυγείο, μην προτιμάτε να τα τοποθετείτε στις πόρτες τους, διότι η θερμοκρασία εκεί μεταβάλλεται εύκολα. Το πίσω μέρος του ψυγείου αποτελεί το καλύτερο μέρος. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ελέγξετε τι ισχύει για τη συντήρηση τους τοπικά στη χώρα και στην περιοχή σας, ανάλογα και με τις θερμοκρασίες δωματίου που συνηθίζετε να έχετε. Τέλος, προτιμήστε να τα μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες και κρατήστε τα μακριά από τροφές, όπως κρεμμύδια και σκόρδα, καθώς έχουν την τάση να απορροφούν μυρωδιές εύκολα.

Έχετε προσέξει ποτέ τους κωδικούς στα αυγά που αγοράζετε; Δείτε τι σημαίνουν - Μεγάλη προσοχή

H ημερομηνία λήξης είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζουμε όταν θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα όπως αυγά. Ωστόσο, η ημερομηνία λήξης δεν είναι ο καλύτερος δείκτης της φρεσκάδας τους. Επίσης, δείτε πότε τα αυγά απειλούν την υγεία μας και αποτελούν κρυφή βόμβα στο πρωϊνό μας.

Όπως αναφέρεται, με εξαίρεση τα προϊόντα για μωρά, το καλύτερο προϊόν κρίνεται από τον κατασκευαστή. Με άλλα λόγια, η ημερομηνία λήξης στα αυγά δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται.

Αυτή η ταμπέλα περιλαμβάνει έναν αριθμό που δείχνει πότε μπήκαν τα αυγά στο κουτί τους. Αν γράφει το κουτί 359, αυτό σημαίνει πως τα αυγά μπήκαν στο κουτί τους την 25 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος τα αγοράσει στις 20 Ιανουαρίου, θα είναι τουλάχιστον 27 ημερών.

Είναι σημαντικό να πούμε πως τα αυγά κρατάνε στο ψυγείο περίπου 4-5 βδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι στο παραπάνω παράδειγμα θα είναι για περίπου μία ακόμα βδομάδα καλά. Οπότε εάν δείτε σε κάποιο κουτί αυτήν την ημερομηνία να είναι πάνω από 40 μέρες πριν, καλύτερα μην το αγοράσετε.

Το να πλένετε ορισμένες τροφές οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλά άλλα αρνητικά γεγονότα, και σίγουρα αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Τα αυγά, λοιπόν, ανήκουν στις τροφές που δεν πρέπει πλένετε ποτέ. Και ο λόγος μάλιστα είναι αυτός που προαναφέραμε. Συγκεκριμένα, μια ειδική ουσία τοποθετείται συχνά στα αυγά για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτηρίδια, για αυτό και είναι επικίνδυνη η αφαίρεσή της.

Το νερό καταστρέφει αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να πλένετε αυγά. Από την άλλη το νερό που βράζουμε τα αυγά, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο, αφού περιέχει ένα συστατικό που θεωρείται πολύ ωφέλιμο όπως θα δείτε εδώ και μπορείτε να το αξιοποιήσετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share