Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

Λαγάνα φούρνου με μπέικιν ή μαγειρική σόδα χωρίς προζύμι

Πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή!

27 Φεβρουαρίου 2020 09:39
Λαγάνα φούρνου με μπέικιν ή μαγειρική σόδα χωρίς προζύμι
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μια πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για να φτιάξετε λαγάνα φούρνου με μπέικιν ή μαγειρική σόδα χωρίς προζύμι, ένα λαχταριστό και πολύ νόστιμο ψωμί για την Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή που γίνεται πολύ εύκολα και στο σπίτι.

Δεν απαιτεί πολλά υλικά ενώ μπορείτε να φτιάξετε διάφορες παραλλαγές προσθέτοντας μυρωδικά ή διάφορα νηστίσιμα λαχανικά, όπως κρεμμύδια ή ντομάτα. Ενώ με σόδα μπορείτε να φτιάξε και μια χωριάτικη τυρόπιτα μαζί με μυζήθρα και φέτα!

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουτ.σούπας μέλι
  • 2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • Σουσάμι
  • 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι , το σιμιγδάλι και το μπέικιν
  2. Ρίχνουμε το μέλι και το ελαιόλαδο
  3. Ζυμώνουμε και πλάθουμε σε λαγάνες
  4. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να φουσκώσουν και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί και ραντίζουμε με λίγο νερό
  6. Πασπαλίζουμε με σουσάμι
  7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά
  8. Η λαγάνα φούρνου με μπέικιν ή μαγειρική σόδα χωρίς προζύμι είναι έτοιμη

Τραδαστάρες: Τηγανιτές τυρόπιτες της γιαγιάς

Τραδαστάρες είναι οι τηγανιτές τυρόπιτες! Μια απλή, εύκολη και παραδοσιακή συνταγή από την Φθιώτιδα που την έφτιαχναν οι γιαγιάδες! Επίσης μπορείτε να δείτε εδώ την πανεύκολη τυρόπιτα με 2 κινήσεις που είναι έτοιμη σε 10 λεπτά!

Υλικά:

  • περίπου 20 μερίδες
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κουτάλι σούπας ξύδι
  • 1 κουτάλι σούπας λάδι
  • Αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή ή ένα μικρό μπαλάκι προζύμι
  • όσο πάρει Νερό

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε λίγο νεράκι χλιαρό μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε και νερό χλιαρό πάντα. Ανακατεύουμε και ζυμωνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που κολλάει στα χέρια λίγο.
  3. Βάζω σε ένα μπολ με αρκετό λάδι και αφήνω για μισή με μία ώρα
  4. Όταν περάσει η ώρα θα έχει διπλασιαστεί περίπου. Τη βγάζω και χωρίζω σε μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού. Τα ζυμωνω βάζοντας τις άκρες προς το κέντρο αρκετές φορές, και μετά τα ξανααφηνω να ξεκουραστουν για άλλη μισή με μία ώρα, αφού τα έχω αλειψει με λάδι πάλι.
  5. Μόλις περάσει η ώρα τα ανοίγω με τις παλάμες και τα τηγανίζω σε μπόλικο λάδι
  6. Αν θέλετε βάζετε και τριμμένη φέτα, πριν τα τηγανίσετε, βάζετε τη φετουλα-οχι πολλή και να είναι στεγνή- και ξαναζυμωνετε σε μπαλάκι να πάει παντού και μετά ανοίγετε να τηγανίσετε
 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share