Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020

Χωριάτικη τυρόπιτα με σόδα, μυζήθρα και φέτα!

Ονειρική!

27 Φεβρουαρίου 2020 08:50
Χωριάτικη τυρόπιτα με σόδα, μυζήθρα και φέτα!
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα, ενώ με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε και την εύκολη τυρόπιτα με μόλις 2 υλικά!

Πάμε να δούμε αναλυτικά την συνταγή παρακάτω στο Athensmagazine.gr:

Υλικά

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
400 γραμ. φέτα
200 γραμ. ελαιόλαδο
1 κουτί σόδα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
300 γραμ. ξινομυζήθρα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1
Σε μία λεκανίτσα τρίβουμε τα τυριά με τα χέρια μας και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 2
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα έτσι ώστε να προεξέχουν, λαδώνοντάς τα μεταξύ τους.

Βήμα 3
Απλώνουμε από πάνω το 1/3 της γέμισης και από πάνω απλώνουμε ακόμη ένα φύλλο σουρωτό το οποίο λαδώνουμε επίσης.

Βήμα 4
Συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 της γέμισης και πάλι φύλλο σουρωτό από πάνω και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμη μία φορά.

Βήμα 5
Τέλος αφού έχουμε τελειώσει με το μείγμα της γέμισης απλώνουμε από πάνω δύο φύλλα έτσι ώστε να προεξέχουν, λαδώνοντάς τα μεταξύ τους.

Βήμα 6
Μαζεύουμε τα φύλλα που προεξέχουν γυρνώντας τα προς τα μέσα ώστε να κλείσει η πίτα.

Βήμα 7
Σε ένα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι, με τα αυγά και τη σόδα και περιχύνουμε με το χυλό αυτό την πίτα μας.

Βήμα 8
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Εργαλεία
Εξαγωγή & Εκτύπωση υλικών

Παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς!

Βρήκαμε την παραδοσιακή και εύκολη τυρόπιτα της γιαγιάς που θα λατρέψετε. Από εκείνες που έβγαιναν από το φούρνο και ορμούσαμε έτσι καυτή που ήταν. Και φυσικά μόνο ένα κομμάτι ποτέ δεν αρκεί.

Υλικά

Για περίπου 8 φύλλα θα χρειαστείτε:

  • 700-800 γρ. αλέυρι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 1/2 κ.σ. ξύδι, 1 πρέζα αλάτι
  • νερό όσο χρειαστεί, σίγουρα ένα ποτήρι νερό και μισό
  • πολύ αλεύρι για το άνοιγμα
  • 3-4 αυγά
  • μισό ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια γάλα
  • 600-700 γρ. αλεύρι και αναλόγως πόσο τυρί σας αρέσει να έχει η πίτα

συνταγή για τυρόπιτα

Διαδικασία:

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά μας. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στην αρχή. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να πλάθεται σωστά το ζυμάρι μας και να μην κολλάει στα χέρια μας.
  2. Εάν κολλάει, ρίχνουμε λίγο αλευράκι. Κόβουμε το ζυμάρι μας σε μικρά μπαλάκια και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.Ανοίγουμε τα φύλλα μας.
  3. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γάλα, το λάδι και στο τέλος τη φέτα.
    Λαδώνουμε το ταψί μας. Στρώνουμε δύο φύλλα στη βάση. Κάθε φορά που βάζουμε ένα φύλλο λαδώνουμε κιόλας!Όχι πολύ λάδι, απλά ραντίζουμε.
  4. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, απλώνουμε τα φύλλα μας έτσι ώστε να κάνουν και λίγες ζάρες.
    Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση σε διάφορα σημεία, στρώνουμε φυλλαράκι από πάνω και λαδώνουμε το φύλλο μας.
  5. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα ή κάνουμε την πίτα μας όσο λεπτή ή χοντρή τη θέλουμε. Φροντίστε να κρατήσετε δύο φύλλα για την τελευταία στρώση. Έμενα προσωπικά μου αρέσει χοντρούλα και γι’αυτό έβαλα 8 φύλλα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C μέχρι να ροδίσει καλά πάνω κάτω, περίπου μία ώρα. Μετά το πρώτο μισάωρο κατεβάζουμε στους 200-180. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός, ψήστε στους 200.

Σε περίπτωση όμως, που έχετε δοκιμάσει τη συνταγή αυτή, δείτε εδώ την πανεύκολη τυρόπιτα με 2 κινήσεις έτοιμη σε 10 λεπτά!

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share