Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αφράτα μουστοκούλουρα τη γιαγιάς με λίγα υλικά!

Λαχταριστά και γρήγορα!

3 Φεβρουαρίου 2020 18:29
Αφράτα μουστοκούλουρα τη γιαγιάς με λίγα υλικά!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει για εσάς τις καλύτερες συνταγές για εσάς και την οικογένεια σας! Αυτή την φορά σας προτείνουμε τέλεια μουστοκούλουρα που ταιριάζουν απόλυτα τώρα το χειμώνα και είναι πεντανόστιμα!

Υλικά:

1.250 γρ αλεύρι κοσκινισμένο
1 1/2 κούπες του τσαγιού, σπορέλαιο
2 ¾ κούπες του τσαγιού, νερό

1 1/2 κούπες του τσαγιού, πετιμέζι
1 3/4 κούπα του τσαγιού, ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας αμμωνία
2 κουταλιές της σούπας σόδα

1/2 κουταλιά κανέλα
στην μύτη από το κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο προαιρετικά, λίγο άψητο σουσάμι (άσπρο)
χαρτί ψησίματος

2 ταψιά φούρνου ιδίου σχεδίου, αλλά το ένα λίγο πιο μικρό από το άλλο
(αυτό είναι το μυστικό του να γίνουν μαλακά όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω)

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το σπορέλαιο, το πετιμέζι, το νερό και την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το χέρι μας ή μ’ ένα σύρμα χειρός,

έως ότου λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε την αμμωνία, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά, έως ότου διαλυθεί η αμμωνία και η σόδα.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου η ζύμη γίνει αρκετά σφιχτή.

Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Αφήνουμε την ζύμη περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί και την πλάθουμε σε στρογγυλά κουλουράκια.

Τα βάζουμε στο μικρότερο ταψί, στο οποίο έχουμε ήδη στρώσει κόλλα ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν, γιατί φουσκώνουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο σουσάμι στην επιφάνεια τους και σκεπάζουμε το ταψί μας με το άλλο, το λίγο μεγαλύτερο, ώστε να ψηθούν στον ατμό τους.

Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά.

Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τ’ αφήνουμε σκεπασμένα για 5-6 λεπτά ώστε να τραβήξουν τον ατμό τους.

Μόλις κρυώσουν τ’ απολαμβάνουμε μόνα τους ή με την συνοδεία ενός ωραίου και ζεστού ροφήματος.

Τα φυλάμε σε ένα κουτί με καπάκι που να κλείνει αεροστεγώς ώστε να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά

Φτιάξτε σοκολατένιο κέικ με νιφάδες βρώμης!

Αν είσαι κεϊκάς και λατρεύεις τη σοκολάτα αυτή η συνταγή κέικ είναι για σένα! Έχει νιφάδες βρώμης, φουντούκια, σοκολάτα και φρέσκα κεράσια! Έτσι μπορείς να το απολαυσεις άνευ τύψεων!

Δείτε επίσης πώς να κάνετε Μοναδικό νηστίσιμο κέικ με κολοκύθα!

Και επειδή είναι τόσο σούπερ τέλειο το τρως λίγο λίγο για να μην τελειώσει γρήγορα. Αν βέβαια τα καταφέρεις να είσαι εγκρατής!

Υλικά

Για το κέικ

75 γρ. νιφάδες βρώμης

110 γρ. βούτυρο αγελαδινό

300 γρ. φρέσκο γάλα

250 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

2 αυγά

1/2 κουταλάκι κανέλα

170 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις

1 κουταλάκι σόδα

1/2 κουταλάκι baking powder

4 κ.σ. 100% κακάο

Για τη γέμιση

80 γρ. τριμμένα φουντούκια

60 γρ. κουβερτούρα

150 γρ. φρέσκο γάλα

90 γρ. βούτυρο αγελαδινό

125 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

Για το γλάσο

125 γρ. κουβερτούρα

75 γρ. φρέσκο γάλα

45 γρ. βούτυρο αγελαδινό

80 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

Φρέσκα φρούτα όπως κεράσια ή φράουλες και μερικά ολόκληρα φουντούκια για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο:Ετοιμάζουμε το κέικ. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο και ρίχνουμε τη βρώμη να μουλιάσει. Τα αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα ώστε να φουσκώσει η βρώμη καλά και να μην είναι σκληρή. Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά για μερικά λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα το baking powder και τη σόδα κοσκινίζοντάς τα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, το βούτυρο και τη βρώμη. Βουτυρώνουμε ένα μικρό σκεύος (περίπου 20Χ20 cm) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα για το κέικ. Όσο πιο μικρό είναι το σκεύος τόσο πιο ψηλό θα βγει το κέικ. Ψήνουμε πάνω κάτω αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά αναλόγως το φούρνο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

Βήμα 2ο:Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το φουντούκι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. (Αν βιάζεστε, όπως εγώ στο βίντεο, βάλτε το στο ψυγείο.)

Βήμα 3ο:Ετοιμάζουμε το γλάσο. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με την γέμιση. Απλώς δεν προσθέτουμε φουντούκια.

Βήμα 4ο:Και τώρα στήνουμε!!!!! Κόβουμε το κέικ οριζοντίως στη μέση. Τοποθετούμε τη βάση του σε πιατέλα που έχουμε εφαρμόσει 4 τεμ. λαδόκολλας. (Δείτε το βίντεο!) Απλώνουμε τη γέμιση.

Τοποθετούμε αποπάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ. Ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας και στρώνουμε με σπάτουλα να πάει παντού. Στην κορυφή του κέικ τοποθετούμε μερικά κεράσια και ολόκληρα φουντούκια. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

Αν δείτε ότι το κέικ παραφουσκώνει και αρχίζει να ξεχειλίζει στην κορυφή σαν ηφαίστειο, χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου σας. Για να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην μείνει άψητο στην κορυφή σκεπάστε με αλουμινόχαρτο τα σημεία που έχουν πάρει χρώμα και αφήστε ακάλυπτο το κέντρο του κέικ.

Δείτε πως θα το πετύχετε αυτό, στο σχετικό κολπάκι που δείχνω στο βίντεο της συνταγής.

Δείτε πως θα φτιάξετε το λεοπάρ κέικ που έχει προκαλέσει φρενίτιδα (Video)

Μια πολύ εύκολη, για αρχάριους συνταγή για ένα υπέροχο σοκολατένιο γλυκό με λεοπάρ εμφάνιση που έχει προκαλέσει φρενίτιδα!

Δεν χρειάζεται να είσαι ζαχαροπλάστης για να το φτιάξεις. Χρειάζεται απλώς όρεξη να ασχοληθείς.

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να πατήσεις play σε αυτό το βιντεάκι που δείχνει βήμα-βήμα την εκτέλεση του.


Σύμφωνα με την πρωτομάστορα του, την ζαχαροπλάστη Patricia Nascimento, η οποία αφού το επινόησε και το έφτιαξε, μοιράστηκε την συνταγή, ξέρουμε πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά ζύμη απλή και ζύμη με σοκολάτα. Το μυστικό είναι στην τεχνική.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share