Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019

Λαχταριστές κρητικές τηγανίτες!

Πεντανόστιμες!

17 Νοεμβρίου 2019 21:14
Λαχταριστές κρητικές τηγανίτες!

Οι τηγανίτες είναι αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών αναμνήσεων των περισσοτέρων από εμάς.

Τηγανίτες γιαουρτιού σκέτος αφρός… εύκολα, γρήγορα, και μόνο με 4 υλικά!

Ο χρόνος ετοιμασίας που απαιτούν οι τηγανίτες είναι πάρα πολύ σύντομος και η συνταγή είναι τόσο εύκολη που αξίζει να την προσπαθήσετε, ακόμα και αν η κουζίνα δεν είναι το δυνατό σας σημείο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τηγανίτες ή κουταλίτες με θυμαρίσιο μέλι για περίπου 20 ως 25 τεμάχια είναι:

  • 2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • μισό φακελάκι μαγιά
  • χυμό απο μισό λεμόνι
  • χλιαρό νερό

Ψωμί πατάτας! Γευστικότατο και απλό!

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα στη μέση για να βάλουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, και τη μαγιά. Σειρά έχει το λεμόνι και το χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό, όπως για τους λουκουμάδες φανταστείτε.
  2. Τον αφήνουμε για 45 λεπτά με μία ώρα να φουσκώσει και έτοιμος! Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και με ένα κουτάλι της σούπας τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά μέχρι να ροδίσουν.
  3. Ανά διαστήματα να βουτάτε το κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό για να μη κολλάει το μείγμα πάνω. Σερβίρονται με μπόλικο άθερμο μέλι.

Εύκολη τυρόπιτα έτοιμη σε 30 λεπτά!

undefined

Η τέλεια υγιεινή συνταγή για τυρόπιτα, έτοιμη σε 30 λεπτά! Δοκιμάστε την...

Με την ευκαιρία διαβάστε: Γρήγορη τυρόπιτα σουφλέ!

Υλικά

2 λίτρα γάλα φρέσκο
5-5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
550 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι γραβιέρα
2 αυγά
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κ.γ. ξερή ρίγανη
1 κ.γ. ξερό βασιλικό
½ κ.γ. ξερό θυμάρι
2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. αλάτι κοφτό (εάν θέλετε προσθέστε και παραπάνω αφού πρώτα δοκιμάσετε)
μαύρο πιπέρι

Βήματα

1 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.

2 Ρίξτε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ και ανακατέψτε μέχρι τα πάντα να ενσωματωθούν.

3 Από το αλεύρι ρίξτε τα πρώτα 5 φλιτζάνια και αν το μίγμα είναι ακόμα υδαρές προσθέστε και το άλλο ½ φλιτζάνι.

4 Κανονικά αυτό το μίγμα, πριν προσθέσετε το τυρί, πρέπει να έχει την υφή χυλού.

5 Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί περίπου 30 cm X 40 cm.

6 Ψήστε για περίπου 50 λεπτά έως μία ώρα ή έως ότου κάνει κρούστα και πάρει ένα χρυσό χρώμα και σταθεροποιηθεί το εσωτερικό.

Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα χωρίς φύλλο!

Το Athensmagazine.gr είναι εδώ ακόμα ένα πρωινό για να σας δώσει την σημερινή συνταγή για τυρόπιτα! Απόψε λοιπόν σας έχουμε τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα χωρίς φύλλο!

Πάμε να την δούμε τι αναφέρει στην συνταγή που βρήκαμε στην ιστοσελίδα cretangastronomy.gr:

Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα χωρίς φύλλο!

Οι τεμπελόπιτες κατά τη γνώμη μου δεν είναι πίτες απαιτήσεων, είναι όμως μια λύση της στιγμής αν έχουμε περισσεύματα τυριών στο ψυγείο ή αν δεν έχουμε διάθεση για πολλά ζυμώματα.

Γίνονται σε ελάχιστο χρόνο και μπορούν να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν ένα γεύμα, κυρίως το βραδινό. Δηλαδή τι ελάχιστο χρόνο. Μέχρι να το σκεφτούμε ετοιμάζεται τούτη εδώ αν έχουμε τα υλικά. Ο χρόνος που χρειάζεται είναι μόνο η μια ώρα του ψησίματος!

Να σας θυμίσουμε: Βλάχικη διπλωτή τυρόπιτα!

undefined
Εδώ που τα λέμε, άλλο είναι μια πίτα με κριτσανιστό φύλλο… Το περίεργο όμως είναι ότι «φεύγουν» πολύ
γρήγορα και κανείς δεν αρκείται σε ένα (ή και δύο ) κομμάτια. Ίσως η έλλειψη του φύλλου τις κάνει λιγότερο χορταστικές και περισσότερο διαιτητικές βέβαια (αν μπορεί μια πίτα να θεωρηθεί διαιτητική…).

undefined
Οι θερμίδες σε τούτη εδώ περιορίζονται λίγο και από το γεγονός ότι το περισσότερο από το τυρί που χρησιμοποιώ είναι σχεδόν πάντα ξινομυζήθρα. Με τι άλλο θα έφτιαχνα τη δική μου ξεσκέπαστη πίτα! Όπως έχω ξαναγράψει η ξινομυζήθρα μπορεί να αντικαταστήσει πολύ ικανοποιητικά ολόκληρη την ποσότητα ή ένα μέρος της φέτας σε πολλές πίτες.

Και η δική μου από την κατάψυξη βγήκε…

Με την ευκαιρία διαβάστε: Εβρίτικη τυρόπιτα έτοιμη σε 10 λεπτά!
undefined
Και λιγότερο λιπαρή είναι , και πιο οικονομική και παντού τη βρίσκουμε πιά! Ακόμη και κάποιες από τις τυποποιημένες ξινομυζήθρες που κυκλοφορούν στα supermarket είναι αρκετά καλές . Η ξινομυζήθρα διατηρείται και στην κατάψυξη για αρκετές μέρες αν μας περισσέψει , και μάλιστα ξεπαγώνει σε πολύ λίγο χρόνο.

undefined
Παρόλα αυτά η συνταγή μπορεί να γίνει με τυρί παντός είδους!

Η μονάδα μέτρησης των υλικών είναι ο κεσές του γιαουρτιού . Μετράμε τα υλικά σε κεσέδες γιαουρτιού, μέχρι εκεί που έφτανε το γιαούρτι. Έτσι εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, δεν λερώνουμε παρά μια λεκανίτσα για την ανάμειξη των υλικών και το πυρέξ που θα ψήσουμε την πίτα!

undefined

Υλικά:

1 κεσές γιαούρτι
1 κεσές γάλα
½ κεσές ελαιόλαδο (και λίγο για το άλειμμα του πυρέξ)
2 αυγά
Πιπέρι
2 κεσέδες ξινομυζήθρα (ή φέτα)
1 κεσές άλλο τυρί (φέτα, ή κάποιο κίτρινο)
2 κεσέδες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Προαιρετικά , 2-3 κουταλιές βούτυρο και λίγο σουσάμι ή τριμμένη φρυγανιά για την
επιφάνεια.
undefined
Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους
180 βαθμούς.

undefined
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα 5 πρώτα υλικά και τα ανακατεύουμε με
το χέρι ή με μια σπάτουλα να γίνουν ένα σχεδόν ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τα τυριά. Την ξινομυζήθρα σε
τρίμματα (ούτως ή άλλως ) και τα άλλα σε κύβους ή σε μεγαλύτερα κομματάκια.
Ανακατεύουμε πολύ απαλά να μη σπάσουν περισσότερο. Ας τα βρίσκουμε στην ψημένη πίτα. Στο σημείο αυτό αν έχουμε βοηθό τον βάζουμε να
πλύνει και να στεγνώσει τον κεσέ του γιαουρτιού αλλιώς παρατάμε το μείγμα μας και
κάνουμε εμείς και αυτή τη δουλειά…

Προσθέτουμε λοιπόν το αλεύρι (εγώ το περνώ λίγο από το σουρωτήρι να αφρατέψει) , και ανακατεύουμε
ώστε να γίνει ένας χυλός περίπου όπως το μείγμα του κέικ.

undefined
Αδειάζουμε σε
λαδωμένο πυρέξ και ψήνουμε για μια περίπου ώρα στη μεσαία σχάρα μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια
και ο πάτος της πίτας μας. Αν θέλουμε πριν τη βάλουμε στο φούρνο πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή φρυγανιά τριμμένη.

undefined
Είναι καλύτερη ζεστή.

undefined
Παρατηρήσεις:

1)Επειδή τα γιαούρτια κυκλοφορούν σε ποσότητες 200 ml ή 220ml μετράμε τα υλικά με τον κεσέ του γιαουρτιού που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά.

Στην δεύτερη περίπτωση απλά χρησιμοποιούμε κανονικά αυγά , ενώ στην πρώτη λίγο μικρότερα. Για έξτρα γεύση (με τις σχετικές συνέπειες βέβαια), προσθέτουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο στο μείγμα.

2) Προτιμώ αυτού του είδους οι πίτες να γίνονται λεπτές κι έτσι για τις παραπάνω ποσότητες χρησιμοποιώ το κλασικό οβάλ πυρέξ που έχει διαστάσεις περίπου 28 cmΧ 38 cm.

3) Εννοείται ότι μπορούμε να εμπλουτίσουμε την πίτα μας και με άλλα υλικά (αλλαντικά,
πιπεριές, λιαστές, ντομάτες κλπ…).

4) Η πίτα αυτή είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερη ζεστή, αν και σε πολλούς αρέσει σε θερμοκρασία δωματίου. Εγώ ζεσταίνω το δικό μου κομμάτι (αν προλάβει
να κρυώσει).

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share