Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τηγανίτες γιαουρτιού σκέτος αφρός… εύκολα, γρήγορα, και μόνο με 4 υλικά!

Πεντανόστιμες!

29 Αυγούστου 2019 21:39
Τηγανίτες γιαουρτιού σκέτος αφρός… εύκολα, γρήγορα, και μόνο με 4 υλικά!

Τηγανίτες: Μία συνταγή εξαιρετικής ποιότητας, την οποία συνήθιζαν να φτιάχνουν οι γιαγιάδες στα εγγόνια. Έπειτα, αυτή η συνταγή πέρασε στις νεότερες γενιές. Έτσι, οι μαμάδες επιδίωκαν να εμπλουτίζουν το πρωινό κολατσιό των παιδιών τους, με τηγανίτες. Τηγανίτες της γιαγιάς: Νόστιμες ακόμα και την επόμενη μέρα!

Οι τηγανίτες με γιαούρτι, όμως, είναι όνειρο. Πρόκειται για μια νεότερη παραλλαγή της ζαχαροπλαστικής. Συνήθως, αυτές του γιαουρτιού παρουσιάζονται να είναι πιο αφράτες και ελαφριές από ότι εκείνες των γιαγιάδων ή των μαμάδων. Επίσης, πολύ σημαντικό και άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μπορούν να φαγωθούν τόσο ζεστές, όσο και κρύες.

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τη γέμιση των τηγανίτων, αυτή ποικίλει. Μπορεί κανείς να βάλει πάνω τους μαρμελάδα, μερέντα, ταχίνι ή και βούτυρο. Μπορεί να βάλει επίσης μέλι ή να την κάνει αλμυρή. Δηλαδή, να βάλει διάφορα κίτρινα ή λευκά τυριά και να προσθέσει επίσης και αλλαντικά.

Υλικά συνταγής για τηγανίτες:

1 ποτήρι γιαούρτι
3 κουταλάκια μπέκιν
2 αυγά
1/4 ποτηριού ηλιέλαιο
1 1/2 ποτήρι αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση συνταγής για τηγανίτες:

– Αρχικά, τοποθετούμε σε ένα μπολ αυγά.
– Μαζί με τα αυγά μας, αναμιγνύουμε γιαούρτι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και λάδι.
– Μετά, κοσκινίζουμε το αλεύρι μας.
– Έπειτα, χτυπάμε για λίγο το μείγμα μας. Με αυτό τον τρόπο η ζύμη θα διατρηθεί απαλή και μαλακιά.
– Στη συνέχεια,ανοίγουμε ένα μάτι από την κουζίνα μας και βάζουμε επάνω ένα τηγάνι, στο οποίο θα τοποθετηθεί, είτε λίγο λάδι, είτε λίγο βούτυρο.
– Όταν ζεσταθεί το τηγάνι, βάζουμε κουταλιές μείγματος και τις πατάμε για να μη φουσκώσουν. Παράλληλα, προσέχουμε να μην κολλήσει η ζύμη μας.
– Προσπαθούμε να τηγανίσουμε τις τηγανίτες μας σε μέτρια φωτιά, ενώ τις γυρίζουμε μία με δύο φορές κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Το παραδοσιακό Ζακυνθινό μαντολάτο!

Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Ζακύνθου μαζί με το παστέλι και τη φιτούρα, είναι το μαντολάτο! Δείτε την κλασική συνταγή! Σας προτείνουμε ακόμα εύκολο γλυκό ψυγείου με 3 μόνο υλικά έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ!

Το μαντολάτο το συναντάμε στην περίοδο της αποκριάς, καθώς επίσης στην κοινωνική ζωή της Ζακύνθου, ιδιαίτερα σε αρραβώνες, ήταν το γλυκό που πήγαινε ο γαμπρός στη νύφη.

Υλικά:

450 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
30 γρ. γλυκόζη
260 γρ. μέλι
2 ασπράδια από μεγάλα αβγά
400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, και ελαφρώς καβουρδισμένα
1 βανίλια
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
2 φύλλα για μαντολάτο, (όστια) ή άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει σιρόπι.

Σε άλλη κατσαρόλα αφήνουμε το μέλι να φτάσει σε θερμοκρασία 130° C.

Σε μεγάλο κάδο του μίξερ, χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει λίγο.

Αφού είναι έτοιμο το μέλι, το προσθέτουμε λίγο-λίγο με σταθερή ροή στο ασπράδι ανακατεύοντας με το φτερό πλέον.

Όταν το σιρόπι ζάχαρης φτάσει κι αυτό τους 145° C το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το ασπράδι λίγο-λίγο και σταθερά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα για ακόμη 15′, προσθέτοντας και τη βανίλια. Αφού σχηματιστεί ένα ενιαίο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, και προσθέτουμε στον κάδο τα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.

Παίρνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ, ή ένα τετράγωνο τσέρκι 20Χ20 και 5-6 εκ. ύψος, και καλύπτουμε τον πάτο της είτε με μπόλικη άχνη ζάχαρη ή στρώνουμε στον πάτω, και στα πλαινά 1 φύλλο όστια, (το βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα.) Αδειάζουμε στις φόρμες το μείγμα και το στρώνουμε με μία σπάτουλα βρεγμένη με χυμό λεμονιού, για να μην μας κολάει. Πασπαλίζουμε από πάνω πάλι με άχνη ζάχαρη ή με 1 ακόμη φύλλο όστια. Πιέζουμε με μία ίσια επιφάνεια, π.χ σανίδα, ή ένα μικρότερο σκεύος, κ.λ.π. να στρώσει καλά το μείγμα.

Το αφήνουμε για 6-7 ώρες, ή ολόκληρη την νύχτα, να κρυώσει και να σφίξει. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια 1 με 1,5 εκ. πάχος περίπου.
Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι με χοντρή μεμβράνη, η σελοφάν, και το διατηρούμε σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Κυδωνόπαστο: Θα σας ξυπνήσει μνήμες!

Το κυδωνόπαστο είναι σπάνιο delicatessen στις μέρες μας. Γίνεται από τη ψημένη σάρκα του φρούτου, η οποία πολτοποιείται, ενώνεται με ζάχαρη και σιγοψήνεται μέχρι να φύγει η υγρασία.

Θέλει καλό χέρι για το ανακάτεμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Η πάστα του φρούτου φορμάρεται σε μικρούς κορμούς ή σε στρογγυλά κεφαλάκια και αναβαθμίζει κατακόρυφα ένα δίσκο τυριών. Ταιριάζει πολύ με μια ώριμη γραβιέρα Νάξου, μαζί με καρύδια.

Το κυδωνόπαστο γίνεται με όσα κυδώνια έχετε. Μια και μπαίνετε στον κόπο, όμως, κάντε μια ικανή ποσότητα, για να συνοδέψει το χειμώνα σας.

Εύκολο γλυκό ψυγείου με 3 μόνο υλικά έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ!

Υλικά:

15 κυδώνια με λεία φλούδα, βαρειά στο χέρι και αρωματικά

Ζάχαρη (θα μετρηθεί αργότερα)

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε τα κυδώνια, αφαιρώντας τα κοτσάνια, τα σκληρά μέρη και τα φλούδια . Τα κυδώνια καθαρίζονται ευκολότερα όταν είναι αφράτα, δηλαδή στον καιρό τους (Οκτώβρη, Νοέμβρη).

Βάλτε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια γάστρα και ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ.

Αλέστε τα φρούτα στο blender ώστε να γίνουν πολτός.

Μετρήστε τον πολτό σε ποτήρια και βάλτε τον σε μεγάλη κατσαρόλα.

Προσθέστε ίδια ποσότητα ποτηριών ζάχαρη.

Ανακατέψτε και αφήστε μια ώρα να λυώσει η ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μέλι αντί για ζάχαρη.
Το κυδωνόπαστο αποκτά διαφάνεια με το μέλι.

Αρχίστε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην πιάσει το μίγμα στον πάτο. Συνεχίστε το ανακάτεμα, χαμηλώνοντας αν χρειαστεί τη φωτιά, μέχρι το μίγμα να ελαττωθεί σε όγκο, να σκουρύνει σε χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αν θέλετε, σ’αυτό το σημείο, προσθέστε ασπρισμένα αμύγδαλα.

Είναι έτοιμο για φορμάρισμα. Λαδώστε ελαφρά , μικρά στρογγυλά φορμάκια και γεμίστε με το μίγμα.

Έτσι θα φτιάξετε στρογγυλά κυδωνόπαστα σαν μικρά κεφαλάκια τυρί.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μικρά μακρόστενα φορμάκια σιλικόνης για να φτιάξετε μικρούς κορμούς κυδωνόπαστου.

Αφήστε να στεγνώσει για 2 μέρες περίπου και ξεφορμάρετε.

Τυλίγετε σε διάφανη ζελατίνα και τα φυλάτε μακριά από ζέστη και φως όλο το χειμώνα .


Διατηρούνται σε σκοτεινό μέρος, εκτός ψυγείου, τυλιγμένα σε ζελατίνα για 1 χρόνο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share