Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα χωρίς φύλλο!

Απλά υπέροχη!

15 Νοεμβρίου 2019 08:49
Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα χωρίς φύλλο!

Το Athensmagazine.gr είναι εδώ ακόμα ένα πρωινό για να σας δώσει την σημερινή συνταγή για τυρόπιτα! Απόψε λοιπόν σας έχουμε τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα χωρίς φύλλο!

Πάμε να την δούμε τι αναφέρει στην συνταγή που βρήκαμε στην ιστοσελίδα cretangastronomy.gr:

Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα χωρίς φύλλο!

Οι τεμπελόπιτες κατά τη γνώμη μου δεν είναι πίτες απαιτήσεων, είναι όμως μια λύση της στιγμής αν έχουμε περισσεύματα τυριών στο ψυγείο ή αν δεν έχουμε διάθεση για πολλά ζυμώματα.

Γίνονται σε ελάχιστο χρόνο και μπορούν να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν ένα γεύμα, κυρίως το βραδινό. Δηλαδή τι ελάχιστο χρόνο. Μέχρι να το σκεφτούμε ετοιμάζεται τούτη εδώ αν έχουμε τα υλικά. Ο χρόνος που χρειάζεται είναι μόνο η μια ώρα του ψησίματος!

Να σας θυμίσουμε: Βλάχικη διπλωτή τυρόπιτα!

undefined
Εδώ που τα λέμε, άλλο είναι μια πίτα με κριτσανιστό φύλλο… Το περίεργο όμως είναι ότι «φεύγουν» πολύ
γρήγορα και κανείς δεν αρκείται σε ένα (ή και δύο ) κομμάτια. Ίσως η έλλειψη του φύλλου τις κάνει λιγότερο χορταστικές και περισσότερο διαιτητικές βέβαια (αν μπορεί μια πίτα να θεωρηθεί διαιτητική…).

undefined
Οι θερμίδες σε τούτη εδώ περιορίζονται λίγο και από το γεγονός ότι το περισσότερο από το τυρί που χρησιμοποιώ είναι σχεδόν πάντα ξινομυζήθρα. Με τι άλλο θα έφτιαχνα τη δική μου ξεσκέπαστη πίτα! Όπως έχω ξαναγράψει η ξινομυζήθρα μπορεί να αντικαταστήσει πολύ ικανοποιητικά ολόκληρη την ποσότητα ή ένα μέρος της φέτας σε πολλές πίτες.

Και η δική μου από την κατάψυξη βγήκε…

Με την ευκαιρία διαβάστε: Εβρίτικη τυρόπιτα έτοιμη σε 10 λεπτά!
undefined
Και λιγότερο λιπαρή είναι , και πιο οικονομική και παντού τη βρίσκουμε πιά! Ακόμη και κάποιες από τις τυποποιημένες ξινομυζήθρες που κυκλοφορούν στα supermarket είναι αρκετά καλές . Η ξινομυζήθρα διατηρείται και στην κατάψυξη για αρκετές μέρες αν μας περισσέψει , και μάλιστα ξεπαγώνει σε πολύ λίγο χρόνο.

undefined
Παρόλα αυτά η συνταγή μπορεί να γίνει με τυρί παντός είδους!

Η μονάδα μέτρησης των υλικών είναι ο κεσές του γιαουρτιού . Μετράμε τα υλικά σε κεσέδες γιαουρτιού, μέχρι εκεί που έφτανε το γιαούρτι. Έτσι εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, δεν λερώνουμε παρά μια λεκανίτσα για την ανάμειξη των υλικών και το πυρέξ που θα ψήσουμε την πίτα!

undefined

Υλικά:

1 κεσές γιαούρτι
1 κεσές γάλα
½ κεσές ελαιόλαδο (και λίγο για το άλειμμα του πυρέξ)
2 αυγά
Πιπέρι
2 κεσέδες ξινομυζήθρα (ή φέτα)
1 κεσές άλλο τυρί (φέτα, ή κάποιο κίτρινο)
2 κεσέδες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Προαιρετικά , 2-3 κουταλιές βούτυρο και λίγο σουσάμι ή τριμμένη φρυγανιά για την
επιφάνεια.
undefined
Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους
180 βαθμούς.

undefined
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα 5 πρώτα υλικά και τα ανακατεύουμε με
το χέρι ή με μια σπάτουλα να γίνουν ένα σχεδόν ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τα τυριά. Την ξινομυζήθρα σε
τρίμματα (ούτως ή άλλως ) και τα άλλα σε κύβους ή σε μεγαλύτερα κομματάκια.
Ανακατεύουμε πολύ απαλά να μη σπάσουν περισσότερο. Ας τα βρίσκουμε στην ψημένη πίτα. Στο σημείο αυτό αν έχουμε βοηθό τον βάζουμε να
πλύνει και να στεγνώσει τον κεσέ του γιαουρτιού αλλιώς παρατάμε το μείγμα μας και
κάνουμε εμείς και αυτή τη δουλειά…

Προσθέτουμε λοιπόν το αλεύρι (εγώ το περνώ λίγο από το σουρωτήρι να αφρατέψει) , και ανακατεύουμε
ώστε να γίνει ένας χυλός περίπου όπως το μείγμα του κέικ.

undefined
Αδειάζουμε σε
λαδωμένο πυρέξ και ψήνουμε για μια περίπου ώρα στη μεσαία σχάρα μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια
και ο πάτος της πίτας μας. Αν θέλουμε πριν τη βάλουμε στο φούρνο πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή φρυγανιά τριμμένη.

undefined
Είναι καλύτερη ζεστή.

undefined
Παρατηρήσεις:

1)Επειδή τα γιαούρτια κυκλοφορούν σε ποσότητες 200 ml ή 220ml μετράμε τα υλικά με τον κεσέ του γιαουρτιού που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά.

Στην δεύτερη περίπτωση απλά χρησιμοποιούμε κανονικά αυγά , ενώ στην πρώτη λίγο μικρότερα. Για έξτρα γεύση (με τις σχετικές συνέπειες βέβαια), προσθέτουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο στο μείγμα.

2) Προτιμώ αυτού του είδους οι πίτες να γίνονται λεπτές κι έτσι για τις παραπάνω ποσότητες χρησιμοποιώ το κλασικό οβάλ πυρέξ που έχει διαστάσεις περίπου 28 cmΧ 38 cm.

3) Εννοείται ότι μπορούμε να εμπλουτίσουμε την πίτα μας και με άλλα υλικά (αλλαντικά,
πιπεριές, λιαστές, ντομάτες κλπ…).

4) Η πίτα αυτή είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερη ζεστή, αν και σε πολλούς αρέσει σε θερμοκρασία δωματίου. Εγώ ζεσταίνω το δικό μου κομμάτι (αν προλάβει
να κρυώσει).

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share