Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

10 συμβουλές για να κάνεις τον τέλειο κουραμπιέ!

Λαχταριστοί!

31 Οκτωβρίου 2019 12:21
10 συμβουλές για να κάνεις τον τέλειο κουραμπιέ!

Οι βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Για να έχετε αψεγάδιαστο αποτέλεσμα σε υφή και γεύση, δείτε συμβουλές για να φτιάξετε τους τέλειους κουραμπιέδες. Θα απογειωθεί η κλασική συνταγή!

Κάντε επίσης κέικ σοκολάτας με αβοκάντο, χωρίς αυγά και βούτυρο!

1. Δεν πειραματίζεστε

Φροντίστε κατ’ αρχάς η συνταγή που θα φτιάξετε να είναι δοκιμασμένη για να έχετε εγγυημένο αποτέλεσμα. Η ζαχαροπλαστική δεν αφήνει περιθώρια για πολλούς πειραματισμούς και σίγουρα δεν θέλετε τα υλικά και ο κόπος σας να πάνε χαμένα.

2. Άρωμα… βουτύρου

Το γευστικό αποτέλεσμα και η υφή του κουραμπιέ εξαρτώνται κατά πολύ και από το είδος του βουτύρου που θα χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε πιο “μπισκοτένιο” αποτέλεσμα, το αγελαδινό είναι ό,τι πρέπει, ενώ το αιγοπρόβειο είναι η ιδανική επιλογή για να έχουν οι κουραμπιέδες σας τριφτή υφή, έντονο άρωμα και να λιώνουν στο στόμα.

3. Χτύπημα, το ήμισι του παντός

Το βούτυρο και η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να πάρετε ένα εξαιρετικά αφράτο και λείο μίγμα. Το καλό χτύπημα του μίγματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αφράτο τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τη ζάχαρη, το αν θα χρησιμοποιήσετε κρυσταλλική ή άχνη δεν έχει καθοριστικό ρόλο στην υφή του κουραμπιέ.

4. Αλκοόλ VS μπέικιν πάουντερ και σόδα

Στη ζύμη μπορείτε να προσθέσετε επίσης κονιάκ ή τσίπουρο. Αν χρησιμοποιήσετε σόδα, τη διαλύετε πρώτα στο αλκοόλ και μετά προσθέτετε το μίγμα στα υλικά πριν ρίξετε το αλεύρι. Αν χρησιμοποιήσετε όμως μπέικιν πάουντερ, το ρίχνετε στο μίγμα μαζί με το αλεύρι, ενώ το αλκοόλ θα προστεθεί μετά τα αβγά.

5. Ζύμωμα με μέτρο

Στο στάδιο του ζυμώματος -είτε με το φτερό στο μίξερ είτε στο χέρι- ζυμώνετε τα υλικά σας μέχρι να ενωθούν, όχι περισσότερο γιατί διαφορετικά η ζύμη σας θα είναι σκληρή και οι κουραμπιέδες δεν θα έχουν τριφτή υφή αλλά θα γίνουν υπερβολικά τραγανοί.

6. Μέτρο και στο ψήσιμο

Ψήνετε στο φούρνο τους κουραμπιέδες σε μέτρια θερμοκρασία -ιδανικά στους 165 με 170 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο- για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ. Δεν τους παραψήνετε γιατί η ζύμη τους θα γίνει πολύ τραγανή και όχι τριφτή ώστε να λιώνει στο στόμα.

7. Και ο κουραμπιές θέλει την “ξεκούρασή” του

Μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι στη ζύμη σας αν δεν την αφήσετε να “ξεκουραστεί” ένα δεκάλεπτο. Αν μετά τα 10 λεπτά η ζύμη είναι ακόμα λιπαρή, συμπληρώνετε λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνετε.

8. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά

Αν δεν προσπεράσετε τα αμύγδαλα στη συνταγή σας, προτιμήστε να τα καβουρντίσετε μόνοι σας στο φούρνο ή στο τηγάνι αντί να τα αγοράσετε έτοιμα καβουρντισμένα. Έτσι θα εμπλουτίσετε ακόμα περισσότερο το γευστικό αποτέλεσμα. Δείτε εδώ πώς να τα ξεφλουδίσετε και να τα καβουρντίσετε.

9. Τον κοσκινίζεις τον (κρύο) κουραμπιέ;

Θυμηθείτε πρώτα ότι βασική προϋπόθεση για να ραντίσετε με ανθόνερο και να κοσκινίσετε τους κουραμπιέδες με άχνη μετά το ψήσιμο είναι να κρυώσουν πολύ καλά. Το ίδιο ισχύει και για τη μετακίνησή τους από το ταψάκι τους για να μη διαλυθούν. Όσον αφορά το ράντισμα, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδόνερο, λικέρ μαστίχας ή και ούζο. Μην υπερβάλλετε στην ποσότητα όμως γιατί θα πανιάσουν.

10. Σοκολάτα παντού;

Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, αντί να πασπαλίσετε παραδοσιακά τους κουραμπιέδες σας με άχνη ζάχαρη, μπορείτε να τους καλύψετε με σοκολάτα. Σε αυτή την περίπτωση, αφού τους ραντίσετε, τους βουτάτε στη σοκολάτα, τους βάζετε για λίγα λεπτά σε επίπεδη επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και μετά τους μεταφέρετε σε πιατέλα.

Αφράτα μελομακάρονα της γιαγιάς!

Αφράτα μελομακάρονα της γιαγιάς!

Το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων… Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα με αλεύρι. Η Βέφα αποκαλύπτει τα 8 μυστικά για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα!

Μια ακόμα συνταγή της γιαγιας, για κλασικά μελομακάρονα που δεν την άλλαξε ποτέ…

Υλικά συνταγής
1½ φλ. τσαγιού λάδι
1½ φλ. βούτυρο γάλακτος [*]
1 φλ. ζάχαρη
1½ φλ. τσαγιού μπύρα
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.γ. κοφτά σόδα
2 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
12 φλ. αλεύρι μαλακό (όσο πάρει)
Για το σιρόπι:
1½ φλ. τσαγιού μέλι
1½ φλ. τσαγιού νερό
1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
καρύδια ψιλοκομμένα – κανέλα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής
Δουλεύετε καλά στο μίξερ μαζί το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μπύρα (χωρίς τον αφρό της) και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζετε σε μεγάλο μπολ το μισό αλεύρι, ανοίγετε μια λακουβίτσα στο κέντρο του το χτυπημένο μείγμα λαδιού. Το ανακατεύετε με κουτάλα προσθέτοντας, σταδιακά, σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη, ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.

Πλάθετε τα μελομακάρονα σε σχέδιο επιλογής σας. Τα “πατάτε” στον τρίφτη του τυριού, ή τα “καρφώνετε” απαλά με ένα πιρούνι και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (170-180 βαθμούς) για 30 λ περίπου.
Για το σιρόπι: Βράζετε για 5 λ όλα τα υλικά για το σιρόπι, αφαιρώντας τον αφρό. Βγάζετε τα έτοιμα μελομακάρονα από το φούρνο και πριν κρυώσουν τελείως, όπως είναι μέσα στο ταψί, τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Όταν το απορροφήσουν και κρυώσουν, τα βάζετε σε πιατέλες και τα πασπαλίζετε με καρύδια θρυμματισμένα που τα έχετε ανακατέψει με κανέλα. Καλά Χριστούγεννα.

Αφράτα κουλουράκια… Η τέλεια συνταγή της γιαγιάς!

Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι η συνταγή της γιαγιάς. Μία φορά το μήνα φτιάχνει τρεις δόσεις και μας τα μοιράζει σε ταπεράκια. Δεν υπάρχουν γευστικότερα και πιο μαλακά κουλουράκια!!!

Αλμυρά κουλουράκια, σκέτη μούρλια!

Εμείς δεν τα πλάθουμε κουλουράκια, αλλά τους δίνουμε το σχήμα που κάνουμε στα μελομακάρονα. Τα κάνουμε κυλινδρικά και όχι πλακουτσά, αλλά κατά το ψήσιμο απλώνουν και παίρνουν το σχήμα που βλέπετε στη φωτογραφία. Εσείς μπορείτε να τους δώσετε το σχήμα που θέλετε. Είναι ιδανικά για τα παιδιά, ή για τις ώρες του γραφείου.

Τα υλικά μας:

1 δόση βγαίνουν περίπου 55 κομμάτια 1 ποτήρι νερού λάδι 1 ποτήρι νερού ζάχαρη και 3-4 κουταλιές σ. ακόμα 1 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια 1 κουταλάκι σόδα 1/2 κουταλάκι αμμωνία 1 κουταλάκι κανέλα 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κιλό αλεύρι περίπου


Πως τα φτιάχνουμε:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ για 5-6 λεπτά. Κατόπιν διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στον κάδο. Προσθέτουμε και την κανέλα. Αλλάζουμε τα χτυπητήρια στο μίξερ και βάζουμε αυτά που είναι για ζύμες. Το αλεύρι το έχουμε κοσκινίσει και έχουμε μέσα ανακατώσει το μπέικιν πάουντερ.

Ενώ συνεχίζει να κτυπά το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου πήξει λίγο. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

Όταν αρχίσει και γίνεται ζύμη, ανακατεύουμε πλέον με τα χέρια, φέρνοντας τη ζύμη προς τα μέσα, χωρίς να ζυμώνουμε. Σταματάμε όταν η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή τόσο, όσο που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να σταθεί πάνω από μία ώρα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.

Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι. Πλάθουμε κυλινδρικά σε μέγεθος μελομακάρονου, ή σε κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί φουσκώνουν και απλώνουν. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.

Πρέπει να ροδίσουν καλά. Κανονικά, όταν έχουν ροδίσει επάνω, έχουν αντίστοιχα ροδίσει και από κάτω. Για να σιγουρευτούμε, ανασηκώνουμε ένα κουλουράκι με ένα πιρούνι και ελέγχουμε. Αν είναι άψητο αποκάτω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.

Τα πιο νόστιμα κριτσίνια με τυρί!

Ένα τέλειο σνάκ για κάθε ώρα της μέρας με απλά υλικά. Η εύκολη και γρήγορη συνταγή για Κριτσίνια με τυρί.

Υλικά για περίπου 20-25 κριτσίνια

2 φύλλα σφολιάτας
1 αβγό
1 φλ. τσ. φέτα τριμμένη με το χέρι
1 φλ. τσ. τριμμένη γραβιέρα
1 φακελάκι σουσάμι


Εκτέλεση

Απλώνετε αρχικά το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε χαρτί ψησίματος.
Χτυπάτε το αβγό και αλείφετε όλο το φύλλο σφολιάτας.
Στη μισή μεριά της σφολιάτας ρίχνετε τα μισά τυριά ανακατεμένα.
Διπλώνετε από πάνω την υπόλοιπη σφολιάτα και πιέζετε λίγο με τα χέρια.
Κόβετε σε λωρίδες, τις στριφογυρίζετε ελαφρά, τα αλείφετε πάλι με λίγο αβγό και πασπαλίζετε με σουσάμι.
Κάνετε το ίδιο και με το άλλο φύλλο σφολιάτας.
Ψήνετε σε αντικολλητικό χαρτί στον αέρα στους 180-200οC για 15-20′ να ροδίσουν και να είναι τραγανά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share