Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αλμυρά κουλουράκια, σκέτη μούρλια!

Τόσο λαχταριστά που θα τα ξανακάνετε αμέσως!

26 Σεπτεμβρίου 2019 16:37
Αλμυρά κουλουράκια, σκέτη μούρλια!

Αλμυρά κουλουράκια, σκέτη μούρλια! Τόσο λαχταριστά που θα τα ξανακάνετε αμέσως! Tα πιο νόστιμα κριτσίνια με τυρί!

Υλικά

• Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 400 γρμ. όσο πάρει
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 150 γρμ. γιαούρτι
• 150 ml ηλιέλαιο
• 150 ml νερό
• ½ κουταλάκι ζάχαρη
• 1 κουταλιά αλάτι.
• 50 γρμ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι πικάντικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε αλεύρι και ρίχνουμε την ξερή μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι . Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε.
    2. Προσθέτουμε το σπορέλαιο , το γιαούρτι , το τριμμένο τυρί ,και δουλεύουμε με το χέρι ρίχνοντας αλεύρι μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
    3. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε αλευρώνοντας την ζύμη αν κολλάει.
    4. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι , και ψήνουμε στους 180 ˚с για 30 λεπτά.

Η τέλεια συνταγή της γιαγιάς: Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού!

Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι η συνταγή της γιαγιάς. Μία φορά το μήνα φτιάχνει τρεις δόσεις και μας τα μοιράζει σε ταπεράκια. Δεν υπάρχουν γευστικότερα και πιο μαλακά κουλουράκια!!! Κουλουράκια «μεθυσμένα» με σουσάμι!

Εμείς δεν τα πλάθουμε κουλουράκια, αλλά τους δίνουμε το σχήμα που κάνουμε στα μελομακάρονα. Τα κάνουμε κυλινδρικά και όχι πλακουτσά, αλλά κατά το ψήσιμο απλώνουν και παίρνουν το σχήμα που βλέπετε στη φωτογραφία. Εσείς μπορείτε να τους δώσετε το σχήμα που θέλετε. Είναι ιδανικά για τα παιδιά, ή για τις ώρες του γραφείου.

Τα υλικά μας:

1 δόση βγαίνουν περίπου 55 κομμάτια
1 ποτήρι νερού λάδι
1 ποτήρι νερού ζάχαρη και 3-4 κουταλιές σ. ακόμα
1 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αμμωνία
1 κουταλάκι κανέλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι περίπου

Πως τα φτιάχνουμε:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ για 5-6 λεπτά. Κατόπιν διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στον κάδο. Προσθέτουμε και την κανέλα. Αλλάζουμε τα χτυπητήρια στο μίξερ και βάζουμε αυτά που είναι για ζύμες. Το αλεύρι το έχουμε κοσκινίσει και έχουμε μέσα ανακατώσει το μπέικιν πάουντερ.

Ενώ συνεχίζει να κτυπά το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου πήξει λίγο. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

Όταν αρχίσει και γίνεται ζύμη, ανακατεύουμε πλέον με τα χέρια, φέρνοντας τη ζύμη προς τα μέσα, χωρίς να ζυμώνουμε. Σταματάμε όταν η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή τόσο, όσο που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να σταθεί πάνω από μία ώρα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.

Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι. Πλάθουμε κυλινδρικά σε μέγεθος μελομακάρονου, ή σε κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί φουσκώνουν και απλώνουν.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.

Πρέπει να ροδίσουν καλά. Κανονικά, όταν έχουν ροδίσει επάνω, έχουν αντίστοιχα ροδίσει και από κάτω. Για να σιγουρευτούμε, ανασηκώνουμε ένα κουλουράκι με ένα πιρούνι και ελέγχουμε. Αν είναι άψητο αποκάτω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share