Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πως να απαλλαγείτε από τους χειριστικούς ανθρώπους!

Αντιμετωπίστε την κατάσταση!

17 Ιουλίου 2019 12:19
Πως να απαλλαγείτε από τους χειριστικούς ανθρώπους!

Η χειριστικότητα είναι μια συμπεριφορά που όλοι μας είναι πιθανό να έχουμε βιώσει μέσα σε σχέσεις με συντρόφους, φίλους, γονείς, παιδιά, εργοδότες, συναδέλφους ή γείτονες.

Επίσης, είναι πιθανό να συμπεριφερόμαστε κι εμείς χειριστικά προς τους άλλους. Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά αυτή δυσκολεύει τις σχέσεις σας και γι΄αυτό είναι πρέπον να αποφεύγεται. Αν τώρα είστε εσείς που βρίσκεστε σε μία χειριστική σχέση είναι στο χέρι σας να απαλλαγείτε. Πώς; Επίσης διαβάστε εδώ για τα λάθη που κάνετε σε μια σχέση και πώς να τα αποφύγετε.

Εστιάστε στο να αλλάξετε τον εαυτό σας και όχι το χειριστικό άτομο. Δεν βοηθάει να προσπαθήσετε με τη σειρά σας να χειριστείτε έναν χειριστικό άνθρωπο κινδυνεύετε να υποστείτε μεγαλύτερη χειριστικότητα εκ μέρους του. Το να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας ίσως να μην έχει αποτέλεσμα καθώς ένα χειριστικό άτομο δεν έχει κατακτήσει τη δεξιότητα της ενσυναίσθησης.

Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για να αλλάξει η χειριστική συμπεριφορά είναι να την αποδυναμώσετε κάνοντας μια αλλαγή μέσα σας , αλλάζοντας έτσι τη δυναμική της σχέσης. Εάν πάψετε να συνεργάζεστε με τις χειριστικές τακτικές , θα αλλάξετε τη φύση της σχέσης. Όταν ένα χειριστικό άτομο πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να διατηρήσει τον έλεγχο στη σχέση – συνήθως τα παρατάει- συχνά εγκαταλείποντας τη σχέση και βρίσκοντας κάποιον άλλο να ελέγξει.
Στη διαδικασία αλλαγής της δυναμικής της σχέσης θα πρέπει να κάνετε και τον αναστοχασμό σας σχετικά με το αν αξίζει ή όχι η διατήρησή της. Είναι σημαντικό πρόσωπο για σας το άτομο αυτό;
Προσπαθήστε να αυξήσετε τις άμυνες και τις αντιστάσεις. Δεν χρειάζεται να συμμορφώνεστε συνεχώς στα θέλω και τις ανάγκες του.

Μπορείτε σιγά σιγά να αρνείστε και βάζετε τα όριά σας.
Διαφωνήστε και εκφράστε την άποψη σας χωρίς φόβο. Συνήθως, τα χειριστικά άτομα ασκούν έντονη κριτική γεγονός που σας κάνει να αντιδράτε είτε με θυμό είτε απλά να επιτρέψετε να πλήξει την αυτοεκτίμησή σας. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος που αντιδράτε δεν είναι σωστό γιατί χάνετε το δίκιο σας και είστε στο έλεος του χειριστικού ατόμου.


Είναι σημαντικό ο άλλος να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επηρεάσει την κρίση ή τη στοχαστική σας ικανότητα, με το να «παίζει» με την αυτοεκτίμηση ή τα συναισθήματά σας. Με το να αντικροοεί επιθετικά τα επιχειρήματα του άλλου, που πολλές φορές δεν έχουν μια γερή βάση, θα οδηγούσε μόνο σε μια ανούσια συζήτηση και θα το έκανε αδύνατο να συνεννοηθείτε. Ο σκοπός σας δεν είναι απλά να «μην αφήσετε τον άλλο να σας χειριστεί» αλλά να τροποποιήσετε την κατάσταση. Γιατί;

Επειδή είναι βέβαιο ότι το πρόσωπο που επιχειρεί να σας χειριστεί είναι ένα πρόσωπο σημαντικό για εμάς, επομένως σας ενδιαφέρει να φτάσετε σε μια συμφωνία που να είναι εντάξει και για τους δύο σας, είτε για να διατηρήσετε μια καλή σχέση μαζί του, είτε για να μπορέσετε να κάνατε κάποια δραστηριότητα μαζί. Είναι άρα σημαντικό το μήνυμά σας όχι μόνο να γίνει κατανοητό αλλά και να γίνει αποδεκτό με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση.

Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις που θα το φέρουν αντιμέτωπο με την ευθύνη της κριτικής του. Τα χειριστικά άτομα συνήθως αρέσκονται στο να μιλούν αόριστα, πετώντας σπόντες γενικά. Μία ερώτηση σας αρκεί για το αφοπλίσει.
Δεν φταίτε εσείς γι΄όλα. Μπορεί το χειριστικό άτομο να σας κάνει να νιώθετε υπεύθυνοι και να σας δημιουργήσει αφόρητες τύψεις κι ενοχές όμως θα πρέπει να βάλετε τα όριά σας και να καταλάβετε πως δεν φταίτε γι΄όλα εσείς. Συνεπώς, σταματήστε να παίρνετε την ευθύνη για πράγματα που δεν είναι στη δική σας δικαιοδοσία.
Πείτε όχι όσο πιο δυνατά μπορείτε.

Το όχι δείχνει ότι σέβεστε και εκτιμάτε τον εαυτό σας. Είναι η μαγική εκείνη λεξούλα που σας βοηθά να θέσετε τα όριά σας και να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
Τέλος, ζητήστε τη βοήθεια από έναν ειδικό σε περίπτωση που νιώθετε πως το χειριστικό άτομο έχει αναλάβει τον έλεγχο της ζωής. Να θυμάστε ακόμα και η ενημερότητα της κατάστασης σας είναι το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα για να απαλλαγείτε απ΄αυτό και να αναλάβετε τα ινία της ζωής σας.

Οι ατάκες που σκοτώνουν την σχέση σας και την διάθεση σας!

Τσακώνεστε συνέχεια ή δεν αντέχετε αυτά που σας λέει ο σύντροφος σας μέσα στην σχέση σας; Μήπως είναι κάποιες ατάκες που πραγματικά δεν μπορείτε να τις ακούτε και τις θεωρείτε τοξικές; Και αν φυσικά έχετε την απορία αν υπάρχει τέλεια σχέση ,η απάντηση είναι ναι!

Οι περισσότερες από εμάς μεγαλώσαμε με το παραμύθι των ευτυχισμένων ζευγαριών κάνοντας εικόνα τον πρίγκιπα του παραμυθιού που θα έρθει να μας σώσει καβάλα στο άσπρο άλογο και μετά ευτυχισμένοι και οι δύο θα πηγαίνουμε προς το ηλιοβασίλεμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που μας οδηγεί να πιστέψουμε πως η άνευ όρων αγάπη είναι αναγκαία σε μια σχέση και αυτές είναι οι ατάκες που μπορεί να σκοτώσουν τη σχέση.

Ας δούμε παρακάτω τις ατάκες που σκοτώνουν την σχέση σας και την διάθεση σας!

1) Από τη στιγμή που με αγάπησε πραγματικά θα με κάνει και ευτυχισμένη.

Αντί να υποθέσεις κάτι τέτοιο σκέψου γιατί θα πρέπει να βάλεις τον άλλον στην διαδικασία να σε κάνει με το ζόρι ευτυχισμένη. Άκουσε απλά τις ανησυχίες του και τα συναισθήματα του. Κάνοντας τον άλλον ευτυχισμένο δεν είναι κριτήριο για να σε αγαπήσει κιόλας. Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται κάτι τέτοιο μπορεί να σου κοστίσει τη σχέση.

2) Όταν είσαι με τον άλλον θα πρέπει να φοράς παρωπίδες.

Πες μου ή μάλλον δείξε μου έναν άντρα ο οποίος δεν έχει ξενοκοιτάξει ενώ είστε μαζί, φαντάσου λοιπόν τι θα κάνει με τη παρέα του. Και να πούμε τώρα τα πράγματα με το όνομα τους, και εσύ δεν το κάνεις; Τι πάει να πει άλλο εγώ; Όχι θα πρέπει να το καταλάβεις!

3) Σ’ αγαπώ τόσο πολύ που δεν με νοιάζει τίποτα άλλο, δεν έχω κρυμμένα χαρτιά και δεύτερες σκέψεις.

Η αγάπη είναι μια διαδικασία όχι μια στατική κατάσταση. Πρέπει ουσιαστικά να κάνεις δουλειά με τον άλλον για να το πετύχεις όλο αυτό. Δεν είναι σωστό να ανοίγεις τα χαρτιά σου από την πρώτη στιγμή κράτα και κάτι για τον εαυτό σου.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share