Τραπεζαρία: Η μαμαδίστικη κουζίνα που έκανε την Καλλιθέα γαστρονομικό προορισμό

Τρομερά μαγειρευτά φαγητά
Υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που δεν τα ανακαλύπτεις, αλλά σε καλούν. Μικρές, κρυμμένες γωνιές που δεν φωνάζουν, δεν διαφημίζονται, αλλά σιωπηλά και επίμονα, χτίζουν μια φήμη από στόμα σε στόμα. Μία από αυτές τις γωνιές βρίσκεται στην Καλλιθέα, στην οδό Χαροκόπου 11. Είναι η «Τραπεζαρία», ένα εστιατόριο που από το 2010 έχει γίνει το καταφύγιο όσων αναζητούν την αυθεντική, «μαμαδίστικη» γεύση. Και για να είμαι ειλικρινής, η επίσκεψή μου εκεί δεν ήταν απλώς ένα γεύμα. Ήταν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, μια επιστροφή στις παιδικές αναμνήσεις, στις Κυριακές με την οικογένεια, στην ζεστασιά ενός σπιτικού τραπεζιού.
Η πρώτη εντύπωση, μόλις ανοίγεις την πόρτα, επιβεβαιώνει απόλυτα το όνομά της. Ο χώρος είναι λιτός, ζεστός και οικείος, με ξύλινα τραπέζια και μια ατμόσφαιρα που θυμίζει έντονα την καλόγουστη τραπεζαρία ενός σπιτιού. Δεν είναι ένα μοντέρνο, ψυχρό εστιατόριο, αλλά ένας χώρος που σε αγκαλιάζει και σε προσκαλεί να νιώσεις άνετα. Σε αντίθεση με τα σημερινά μαγαζιά που τείνουν να είναι ανοιχτά όλη μέρα, η «Τραπεζαρία» έχει συγκεκριμένο ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 11:30 το πρωί έως αργά το απόγευμα. Αυτό και μόνο, σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε ένα μαγειρείο παλιάς κοπής, όπου η δουλειά γίνεται με μεράκι, χωρίς πίεση και συμβιβασμούς στην ποιότητα.
Ο κατάλογος στην «Τραπεζαρία» δεν είναι κάτι τυπωμένο σε μια λαμπερή σελίδα. Είναι μια καθημερινή έκπληξη, μια πρόκληση για τον ουρανίσκο, καθώς η ιδιοκτήτρια και «ψυχή» του μαγαζιού, η κυρία Θεοδώρα, μαγειρεύει κάθε μέρα 4-5 διαφορετικά πιάτα. Και εδώ βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας: η φρεσκάδα και η εποχικότητα. Το μενού αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με τα υλικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Και δεν πρόκειται για τυχαία υλικά. Η κυρία Θεοδώρα τα προμηθεύεται απευθείας από επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.
Όπως έμαθα, τα άγρια χόρτα που θα γευτείτε τις Παρασκευές έρχονται από το Άργος, από περιοχές μακριά από φυτοφάρμακα. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι δικής τους παραγωγής, από το Πεταλίδι Μεσσηνίας, και το αισθάνεσαι σε κάθε μπουκιά. Τα τυριά παράγονται με αγνό, φρέσκο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής στο τυροκομείο του Μέμμου στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Αυτή η έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών είναι αυτό που κάνει κάθε πιάτο να ξεχωρίζει και να σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, σε μια εποχή που το φαγητό ήταν αγνό και παρασκευαζόταν με αγάπη.
Και τι να πρωτοπιάσεις από τα πιάτα που εναλλάσσονται; Το μοσχαράκι στη γάστρα με φρέσκα λαχανικά και χυμό λεμονιού είναι ένα όνειρο. Το κρέας λιώνει στο στόμα, και η γεύση είναι τόσο πλούσια και ισορροπημένη, σαν να έχει βγει από τα χέρια της μαμάς σου. Τα λαχανοντολμαδάκια με αυγολέμονο είναι άλλο ένα πιάτο-σήμα κατατεθέν. Η γέμιση είναι πεντανόστιμη και το αυγολέμονο βελούδινο, χωρίς να είναι βαρύ. Υπάρχουν επίσης φοβερά γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ζουμερά μπιφτεκάκια γαλοπούλας ψημένα στη λαδόκολλα, γεμιστά, μουσακάς και πρασοτυρόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι. Κάθε πιάτο έχει τη δική του ιστορία και τη δική του μοναδική γεύση.
Διαβάστε επίσης
Εκτός από τα μαγειρευτά, η «Τραπεζαρία» προσφέρει και φρεσκοκομμένες σαλάτες, καθώς και ψάρι της ημέρας. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι οι πολύ προσιτές τιμές. Τα περισσότερα πιάτα κυμαίνονται από 6,50€ έως 7,50€, κάνοντας το εστιατόριο μια πραγματικά value for money επιλογή. Για όσους δεν μπορούν να απολαύσουν το γεύμα τους στον χώρο, η «Τραπεζαρία» προσφέρει και υπηρεσία delivery, φέρνοντας το σπιτικό φαγητό ζεστό και λαχταριστό στην πόρτα σας.
Συνοψίζοντας, η «Τραπεζαρία» δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο. Είναι ένα μικρό διαμάντι στην καρδιά της Καλλιθέας, ένα μέρος που τιμά την ελληνική παράδοση και την αυθεντική, σπιτική κουζίνα. Είναι η απόδειξη ότι η ποιότητα και το μεράκι μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπορική επιδίωξη. Αν ποτέ βρεθείτε στην περιοχή, κάντε στον εαυτό σας ένα δώρο: επισκεφτείτε την «Τραπεζαρία» και αφήστε την να σας ταξιδέψει, όχι μόνο με τις γεύσεις της, αλλά και με την ζεστασιά της. Γιατί εδώ, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή. Είναι αγάπη και φροντίδα, ακριβώς όπως και της μαμάς.
Τηλέφωνο: 21 0951 6800
Διεύθυνση: Χαροκόπου 11, Καλλιθέα 176 71





