ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟ

Το «Polpo» του Ρέντη: Ένα θαλασσινό γαστρονομικό μυστικό γεννιέται στη Λαχαναγορά

Polpo πίσω από την Λαχαναγορά του Ρέντη
Polpo πίσω από την Λαχαναγορά του Ρέντη

Αγαπημένο στέκι για θαλασσινά

Στη γωνιά της Τζων Κέννεντυ 6, ακριβώς απέναντι από την κεντρική πύλη της Λαχαναγοράς του Ρέντη, ένας χώρος που κάποτε λειτουργούσε ως συσκευαστήριο ψαριών, μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο συζητημένα γαστρονομικά σημεία της Αθήνας. Το «Polpo» δεν είναι μια τυπική ψαροταβέρνα. Είναι ένας χώρος που σε υποδέχεται χωρίς φανφάρες, με μια απλή, σχεδόν βιομηχανική αισθητική, αλλά με μια καρδιά που χτυπάει για την ποιότητα και την αυθεντικότητα.

Η οικογένεια Κατσικάκη, με χρόνια εμπειρίας στην εμπορία ψαριών, αποφάσισε να αξιοποιήσει την άριστη πρώτη ύλη που φτάνει καθημερινά στα χέρια της. Εδώ, το ψάρι δεν είναι απλώς ένα προϊόν· είναι η ίδια η ψυχή του μαγαζιού. Η φιλοσοφία είναι απλή: «όπως μαγειρεύουμε στο σπίτι μας, έτσι μαγειρεύουμε κι εδώ: βάζουμε μόνο τα καλύτερα». Και αυτή η φιλοσοφία γίνεται αμέσως αντιληπτή από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Η εμπειρία της πρώτης ύλης

Επισκέφθηκα το «Polpo» ένα μεσημέρι, όταν η Λαχαναγορά ακόμα σφύζει από ζωή. Η ατμόσφαιρα του χώρου είναι λιτή, σχεδόν minimal, με την έμφαση να πέφτει αποκλειστικά στο φαγητό. Δεν χρειάζονται περίτεχνες διακοσμήσεις όταν η ποιότητα είναι ο πρωταγωνιστής. Ο κατάλογος είναι μικρός αλλά περιεκτικός, με πιάτα που μαρτυρούν τη φρεσκάδα των υλικών.

Δοκίμασα μερικά από τα πιάτα που θεωρούνται σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Ξεκίνησα με μια πατατοσαλάτα που δεν είχε καμία σχέση με τις συνηθισμένες. Ήταν ελαφριά, με μια διακριτική σπιρτάδα που την έκανε εξαιρετικά δροσιστική. Ακολούθησε ένα καρπάτσο από ψάρι ημέρας, που την ημέρα εκείνη ήταν σκαθάρι. Η κρουστή του σάρκα, με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, ήταν μια πραγματική αποκάλυψη. Ολόφρεσκο και σε τέλεια θερμοκρασία.

Στη συνέχεια, δοκίμασα την ψαρόσουπα. Ένα πιάτο που συχνά υποτιμάται, αλλά εδώ αναδεικνύεται σε αριστούργημα. Πλούσια και αρωματική, με ψάρια όπως ροφός και σκορπίνα, γέμισε τον ουρανίσκο με γεύσεις της θάλασσας. Η μακαρονάδα του ψαρά ήταν επίσης εξαιρετική, με al dente λιγκουίνι και μια πλούσια, πικάντικη σάλτσα που σε συνεπήρε.

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τα τηγανητά. Παρήγγειλα μπαρμπούνι, το οποίο ήρθε τραγανό, αλάδωτο και ζουμερό στο εσωτερικό. Ήταν ένα πιάτο που φωνάζει ποιότητα και τεχνική. Αλλά και η τηγανητή γλώσσα, που δοκίμασα αργότερα, ήταν στεγνωμένη με φροντίδα, αφήνοντας την τρυφερή της σάρκα να μιλήσει.

Value for money

Αυτό που κάνει το «Polpo» να ξεχωρίζει είναι το value for money. Οι τιμές είναι ιδιαίτερα λογικές για την ποιότητα που προσφέρεται, κάτι που είναι δυσεύρετο στα σύγχρονα εστιατόρια. Η λογική της οικογένειας, που προμηθεύει ψάρια σε μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια της χώρας (όπως το Nammos), επιτρέπει στο «Polpo» να προσφέρει προϊόντα κορυφαίας ποιότητας σε προσιτές τιμές.

Το «Polpo» δεν είναι ένα μέρος για να εντυπωσιάσεις, αλλά ένα μέρος για να απολαύσεις. Δεν είναι γκουρμέ, δεν είναι εναλλακτικό, δεν είναι καν “ψαγμένο”. Είναι απλά ένα μέρος που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να τρως σωστά και τίμια. Η απουσία περιττών σαλτσών και περίπλοκων παρασκευών, αφήνει την αγνή γεύση των θαλασσινών να αναδειχθεί. Είναι μια τίμια πρόταση ψαροφαγίας στην καρδιά της βιοτεχνικής Αθήνας.

Αν ψάχνεις για ένα μέρος που το ψάρι έχει τον πρώτο λόγο, όπου η φρεσκάδα δεν είναι διαπραγματεύσιμη και όπου η απλότητα συναντά την υψηλή γαστρονομία, τότε το «Polpo» είναι ο προορισμός σου. Είναι ένα εστιατόριο που αποδεικνύει ότι η πραγματική αξία βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στις εντυπωσιακές βιτρίνες.

Τηλέφωνο: 21 0710 4578

Διεύθυνση: Τζων Κέννεντυ 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης 182 33