Pino by Luca Piscazzi: Η τρατορία που έλειπε από την Αθήνα

Για εξαιρετικό ιταλικό στην Γλυφάδα
Το Pino by Luca Piscazzi στην Γλυφάδα δεν είναι απλώς ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο. Είναι μια γαστρονομική εμπειρία που σε μεταφέρει κατευθείαν στην καρδιά της Ρώμης. Το άρθρο αυτό είναι μια προσωπική αφήγηση της επίσκεψής μου στο εστιατόριο, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα, τις γεύσεις και την αίσθηση που άφησε.
Μια Κυριακή μεσημέρι στη Ρώμη
Είχαμε κλείσει τραπέζι για τις δύο το μεσημέρι. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, αλλά συνειδητή απόφαση να ζήσω από κοντά αυτό που όλοι οι φίλοι μου περιέγραφαν: μια αυθεντική ιταλική τρατορία στη Γλυφάδα. Το Pino by Luca Piscazzi, το πρώτο προσωπικό εγχείρημα του βραβευμένου σεφ, υποσχόταν να αφήσει για λίγο την υψηλή γαστρονομία του Pelagos και να επιστρέψει στις ρίζες, στη μαγειρική του σπιτιού της γιαγιάς του, της Nonna Filomena. Και πράγματι, η υπόσχεση αυτή δεν ήταν μόνο λόγια.
Ατμόσφαιρα: Λιτή, φωτεινή και γεμάτη ζεστασιά
Περνώντας την πόρτα του Pino, δεν αντίκρισα έναν χώρο επιτηδευμένο ή υπερβολικά πολυτελή. Αντίθετα, η ατμόσφαιρα ήταν λιτή και φωτεινή, με απλές γραμμές και φυσικά υλικά. Ωστόσο, αυτό που σε κερδίζει αμέσως είναι ο ήχος. Μια ευχάριστη φασαρία γεμάτη γέλια, παιδικές φωνές και πηγαίες συζητήσεις. Ακριβώς σαν ένα Κυριακάτικο μεσημέρι σε ένα σπίτι της Ρώμης, όπου όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να απολαύσει το φαγητό. Αυτή η αίσθηση ζωής και ζεστασιάς σε κάνει να νιώθεις αμέσως άνετα, λες και βρίσκεσαι σε ένα μέρος οικείο και γνώριμο.
Γεύσεις: Μια ωδή στην ιταλική απλότητα
Καθώς πήραμε τις θέσεις μας, ο κατάλογος δεν άφηνε καμία αμφιβολία. Εδώ, ο σεφ Luca Piscazzi δεν κυνηγά τα αστέρια. Κυνηγά την απλότητα και τη γεύση. Ο κατάλογος δεν είναι μακροσκελής, αλλά κάθε πιάτο μοιάζει προσεκτικά επιλεγμένο. Ξεκινήσαμε με τα suppli al telefono, τραγανές, τηγανητές κροκέτες ρυζιού γεμιστές με γλυκιά σάλτσα ντομάτας. Μόλις τις έκοψα, η μοτσαρέλα άρχισε να ρέει σαν τηλεφωνικό καλώδιο, δικαιολογώντας απόλυτα το όνομά τους. Ήταν τόσο τραγανές εξωτερικά και τόσο κρεμώδεις στο εσωτερικό, που η γεύση τους με ξάφνιασε ευχάριστα.
Συνεχίσαμε με μια burrata που ήταν απλά πλούσια σε γεύση, συνοδευόμενη από φίνα σύκα και προσούτο. Ο συνδυασμός των γλυκών και αλμυρών γεύσεων, με την κρεμώδη υφή της burrata, ήταν ένα πραγματικό ταξίδι.
Τα ζυμαρικά: Η καρδιά της κουζίνας
Το αποκορύφωμα της εμπειρίας ήρθε με τα κυρίως πιάτα. Παραγγείλαμε τα cacio e pepe με ροζ γαρίδες και λάιμ. Αυτό το πιάτο ήταν το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της μαγειρικής του Πισκάτσι. Η σάλτσα ήταν δεμένη και φίνα, και η προσθήκη του λάιμ της έδινε μια απρόσμενη οξύτητα και μια ωραία σπιρτάδα που ανέβαζε το πιάτο σε άλλο επίπεδο. Ήταν ένα πιάτο με άριστη εκτέλεση και ακρίβεια, που αποδεικνύει την τεχνική κατάρτιση του σεφ.
Η carbonara, ωστόσο, ήταν μια άλλη ιστορία. Πιο «σπιτική» και λιγότερο σχολαστική από την cacio e pepe, είχε μια ξεχωριστή, συναισθηματική αξία. Ο ίδιος ο σεφ έχει δηλώσει ότι «δεν είναι τέλεια γιατί είναι όπως εκείνη που έφτιαχνε η γιαγιά του στη Ρώμη». Και πραγματικά, ήταν ένα πιάτο γεμάτο comfort, που σε ταξίδευε σε παιδικές αναμνήσεις και οικογενειακά τραπέζια. Η γεύση ήταν πλούσια, με το guanciale να είναι τραγανό και το αυγό να είναι ακριβώς όπως πρέπει.
Μια τρατορία που έλειπε από την Αθήνα
Στο Pino θα φας απλά, νόστιμα και θα χαλαρώσεις. Η εμπειρία δεν έχει να κάνει με τη γαστρονομία με την αυστηρή της έννοια, αλλά με την πραγματική ιταλική κουζίνα, αυτή που βασίζεται στην ποιότητα των υλικών, την απλότητα της εκτέλεσης και τη φροντίδα. Είναι μια τρατορία που έλειπε από την Αθήνα, ένας χώρος όπου μπορείς να φέρεις την οικογένειά σου, να μοιραστείς πιάτα και να περάσεις ποιοτικό χρόνο, θυμίζοντάς σου γιατί η ιταλική κουζίνα είναι τόσο αγαπητή σε όλο τον κόσμο.
Είμαι σίγουρος ότι οι γονείς θα λατρέψουν αυτό το εστιατόριο, όχι μόνο για το φαγητό, αλλά και για την ατμόσφαιρα που επιτρέπει στα παιδιά να είναι παιδιά και στους μεγάλους να είναι απλώς χαρούμενοι. Το Pino by Luca Piscazzi είναι ένα γαστρονομικό καταφύγιο που μας θυμίζει ότι η απόλυτη ευτυχία βρίσκεται συχνά στην πιο απλή και ειλικρινή της μορφή.
Τηλέφωνο: 21 0894 1777
Διεύθυνση: Κύπρου 18, Γλυφάδα 166 75





