Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αναδρομικά: Δείτε αν θα πάρετε από 16 έως 24.000 ευρώ!

Σας αφορά!

19 Μαρτίου 2019 07:38
Αναδρομικά: Δείτε αν θα πάρετε από 16 έως 24.000 ευρώ!

Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι τα αναδρομικά! Ποιοι θα πάερετε από 16 εως 24.000 ευρώ; Επίσης σας είχαμε μιλήσει πρόσφατα για το τι αναδρομικά θα πάρουν οι συνταξιούχοι Δημοσίου, ΔΕΚ, τραπεζών, ΟΑΕΕ και ΝΑΤ!

Ανεβαίνει ο λογαριασμός των δικαστικών διεκδικήσεων για αναδρομικά και αποκατάσταση μισθών σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους καθώς, πέραν από τις τελεσίδικες αποφάσεις που η κυβέρνηση αρνείται να εκτελέσει εδώ και 4 χρόνια (ΣτΕ 2287,228,2289,2290/2015) και εν αναμονή της κρίσεως της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα δώρα και τον Νόμο Κατρούγκαλου, ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων στο δημόσιο εγείρουν και νέες αξιώσεις.

Μόλις εχθές κλιμάκιο εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας αναδρομικά την πλήρη μισθολογική και συνταξιοδοτική αποκατάσταση εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 ως «πλεονάζον προσωπικό» και ελάμβαναν το 75% των αποδοχών τους χωρίς να εργάζονται, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το μέτρο και τούς επαναπροσέλαβε το 2015. Έλαβαν την απάντηση πως ο νόμος ήδη υπάρχει, αλλά είναι θέμα των αρμοδίων υπουργών να υπογράψουν τις αποφάσεις. Προς το παρόν, όπως έλεγαν οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, το έχει κάνει πράξη μόνον ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, για τους εργαζόμενους του δικού του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας επίσης, γινόταν γνωστό ότι πρωτοδικεία της χώρας καταρρίπτουν πλέον ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που επήλθαν πριν 2 χρόνια στους μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ, κατ’εφαρμογήν του ν.4472/2017 για τα ειδικά μισθολόγια. Όπως αναφέρουν οι αποφάσεις, «αποδεικνύεται ότι με τη θέση σε ισχύ του Ν. 4472/2017 οι καθαρές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, μειώθηκαν έτι περαιτέρω» αντί να αυξηθούν (!) μετά τις μειώσεις που είχαν υποστεί ήδη το 2012! Οι νέες αξιώσεις των ιατρών του ΕΣΥ για αναδρομικά εκκινούν από 19 Μαϊου 2017, φτάνουν και στα 19.000 – 24.000 ευρώ και θα κριθούν πλέον στα Εφετεία –όπως και η προοπτική αποκατάστασης των μισθών τους στο εξής.

Και σαν να μην έφταναν αυτά:

- Μετά το υπουργείο Οικονομικών, και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έφερε στη Βουλή προς ψήφιση διάταξη για αυξήσεις στους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους του υπουργείου της, «ξηλώνοντας» έτσι από τώρα το Ενιαίο Μισθολόγιο και τις ρυθμίσεις του ν. 4472/2017, με τις οποίες οι παλαιοί συνάδελφοί τους διέσωσαν ένα μέρος του μισθού τους από τις περικοπές, σαν «προσωπική διαφορά». Ανοίγει έτσι ο δρόμος και για μισθολογικές διεκδικήσεις από άλλα υπουργεία, το κόστος των οποίων οι θεσμοί το αποτιμούν σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

- Οι στρατιωτικοί ζητούν τα 2,77 ευρώ την ώρα που από τις 19.5.2017 προβλέπει ο ν.4472/2017 να παίρνουν σαν αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, αλλά το υπουργείο Άμυνας δεν τους τα καταβάλλει! Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, επειδή δεν τους δίνουν την αποζημίωση νυκτερινής απασχόλησης, όπως ο νόμος ορίζει και το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας ως επείγον το θέμα, προσδιόρισε την εκδίκαση της υπόθεσης σε πολύ σύντομο σχετικά χρόνο, για τη 13η Μαΐου 2019, στο Στ΄ Τμήμα του.

Και όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση των προσφυγών για τον Νόμο Κατρούγκαλου, που θεωρείται "η μητέρα όλων των μαχών" καθώς απειλεί να εκτοξεύσει το σύνολο των διεκδικήσεων σε δυσθεώρητο ύψος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share