Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Στην υγεία μας: 3 αθηναϊκά οινοποιία για βόλτα και πολύ κρασί

Μια επίσκεψη που αξίζει σίγουρα να κάνετε!

11 Φεβρουαρίου 2024 15:20
Στην υγεία μας: 3 αθηναϊκά οινοποιία για βόλτα και πολύ κρασί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κρασί, είναι οινοπνευματώδες ποτό, προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος), ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους.

Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου.

Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές.

Αν είσαι και λάτρης του κρασιού και της υπέροχης ιστορίας του, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς ένα από τα οινοποιία της Αττικής.

Πάμε να δούμε τα 3 που ξεχωρίσαμε!

Με την ευκαιρία ανακάλυψε 5 μέρη στην Αθήνα που θυμίζουν εξωτερικό.

Κτήμα Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι

Με αφετηρία τη Δράμα, δημιουργήθηκε η "Οινότρια Γη" στο Καπανδρίτι.

Το Κτήμα, περιλαμβάνει ένα μικρό αλλά πολύ σύγχρονο οινοποιείο, που αξιοποιεί αποκλειστικά την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων του. Όμως η Οινότρια Γη είναι κάτι πολύ περισσότερο. Σε ένα συγκρότημα 10.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, χώροι για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, αίθουσες συνεδρίων και φυσικά οι υπόγειες κάβες για την παλαίωση των κρασιών.

Ο αμπελώνας της Οινότριας Γης, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, αναπτύσσεται σε πλαγιές που αντικρύζουν τη λίμνη του Μαραθώνα. Έχει, στο μεγαλύτερο μέρος, βόρειο προσανατολισμό, έδαφος κυρίως αργιλώδες, με ψηλή αναλογία ασβεστίου και υψόμετρο μεταξύ 200 και 300 μέτρα. Η λίμνη λειτουργεί ως θερμορυθμιστικός μηχανισμός, και εξασφαλίζει ισορροπημένες κλιματολογικές συνθήκες σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου.

Μικρό και λειτουργικό, το οινοποιείο του Κτήματος, είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτόματο έλεγχο της θερμοκρασίας, οι εξελιγμένοι οινοποιητές και η εκμετάλλευση της βαρύτητας για τη μεταφορά του μούστου και του κρασιού, μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε οίνους υψηλής ποιότητας.

Στο μουσείο

Η περιήγηση στο Μουσείο διαρκεί 45΄-60’ σε ένα χώρο που εκτείνεται σε 1.500 τ.μ. και δύο επίπεδα, με δυνατότητα ξενάγησης.

Τα πολυάριθμα εκθέματα που ξεκινούν από το 17ο αι. και πλαισιώνονται από σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, προσφέρουν στον επισκέπτη μία πλήρη εικόνα για την ιστορία, την καλλιέργεια του αμπελιού, τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αποσταγμάτων και βαλσαμικού ξυδιού.

Γευσιγνωσία

Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο Μουσείο Οίνου, επιλέξτε μια εμπειρία γευσιγνωσίας με αντιπροσωπευτικές ετικέτες του Κτήματος, ειδικά αποστάγματα σταφυλής και βαλσαμικού ξυδιού σε διάφορα στάδια παλαίωσης. Υπάρχει και μια σειρά επιλογών για όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μια σφαιρική ή εμβαθυμένη εικόνα για το κρασί και τις διαφορετικές ετικέτες του Κτήματος (κατόπιν κράτησης).

  • Γνωριμία με τη διαδικασία της γευσιγνωσίας
  • Δοκιμή κρασιών σε συνδυασμό με πλατώ ή μπουφέ
  • Οριζόντιες ή κάθετες γευστικές δοκιμές
  • Οινογνωσία με παλαιωμένες σοδειές του Κτήματος

Ωράριο Επισκέψεων (κατόπιν συνεννόησης)

Δευτέρα - Παρασκευή: 09-00 - 17:30
Σαββατοκύριακο: 11:00 - 15:00

Οινοποιεία Παπαγιαννάκος στο Μαρκόπουλο

Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή στην Ελλάδα, σηματοδότηση μιας καινούριας εποχής. Στη θέση Καλογέρι στο Μαρκόπουλο Αττικής, στην καρδιά του Αττικού Αμπελώνα, με ταχύτατη πρόσβαση μέσω της Αττικής Οδού, πολύ κοντά (μόλις 1χλμ.) από το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, αλλά και δίπλα σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες των Μεσογείων, καθώς και στον μαγευτικό, μυστηριακό αρχαιολογικό Χώρο της Βραυρώνας.

Κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός οινοποιείου με έμφαση στην επισκεψιμότητα, με τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της οινοποίησης αλλά και να είναι εφικτή η διοργάνωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και στον υπαίθριο χώρο του αμπελώνα. Στο υπόγειο του κτιρίου αναπτύσσονται χώροι οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης και αποθήκευσης. Σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ υπογείου και ισογείου οργανώνεται η ζώνη χώρου γευσιγνωσίας, που επιτρέπει την ταυτόχρονη θέαση της κάβας παλαίωσης με τα βαρέλια και του αμπελώνα των Μεσογείων. Στο επίπεδο του ισογείου χωροθετούνται το εκθετήριο και το πωλητήριο προϊόντων καθώς και οι χώροι υποδοχής και συνάθροισης του κοινού.

Στην υγεία μας: 3 αθηναϊκά οινοποιία για βόλτα και πολύ κρασί

Το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ διακρίθηκε στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Οινοτουρισμός και Ξεναγήσεις

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, η επίσκεψη στο οινοποιείο αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μυηθούν στον μαγευτικό χώρο του κρασιού, με εξειδικευμένες ξεναγήσεις στο οινοποιείο και το κελάρι που συνοδεύεται από δοκιμές όλων των ετικετών του οινοποιείου. Στο τέλος μια στάση στο κατάστημα για μια επίγευση που θα κρατήσει για καιρό.

Ώρες λειτουργίας

Καθημερινά & Σάββατα 8:30π.μ. – 4:00μ.μ.
Κυριακή κατόπιν συνεννοήσεως

Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία

Η βαθιά γνώση και αγάπη της οικογένειας Μάρκου για την αμπελουργία μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά, με συνέπεια και μεράκι. Καρπός αυτής της διεργασίας ήταν η δημιουργία μίας σύγχρονης οινοποιητικής μονάδας στην Παιανία, όπου σήμερα η τέταρτη γενιά Μάρκου καταθέτει τα πρώτα δείγματα προσωπικής δουλειάς.

Μουσείο Οινού

Το Μουσείο Οίνου δεν είναι μόνο ένας χώρος εκδηλώσεων, αλλά μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσετε ένα κομμάτι της ιστορίας του κρασιού με μία ενδιαφέρουσα αναδρομή στον οινικό πολιτισμό προηγούμενων αιώνων.

Περιηγηθείτε ανάμεσα σε σπάνια εκθέματα οινοποιίας και απολαύστε γευστικές δοκιμές μοναδικών ποικιλιών κρασιού που θα ερεθίσουν το γευστικό σας αισθητήριο και θα σας εξοικειώσουν με τις λεπτότερες αποχρώσεις του κρασιού.

Στην υγεία μας: 3 αθηναϊκά οινοποιία για βόλτα και πολύ κρασί

Γευστικές δοκιμές

Γευστικές δοκιμές μοναδικών ποικιλιών κρασιού θα ερεθίσουν το γευστικό σας αισθητήριο και θα σας εξοικειώσουν με τις λεπτότερες αποχρώσεις του κρασιού.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share