Σταματήστε το αμέσως! Αυτός είναι ο πολύ σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το φαγητό που περίσσεψε

Μεγάλη προσοχή!

Το αλουμινόχαρτο είναι ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ στην κουζίνα μιας νοικοκυράς. Ωστόσο, είστε σίγουροι ότι το χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο; Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για πιο ζεστό σπίτι.

Expand player

Αν είστε από εκείνους που τυλίγουν το φαγητό που περίσσεψε σε αλουμινόχαρτο για να το αποθηκεύσουν στο ψυγείο, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξετε συνήθεια. Είναι πολύ εύκολο να σκεπάσετε απλώς το πιάτο σας με ένα αλουμινόχαρτο, χωρίς να του αλλάξετε σκεύος αλλά θέτετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας σε κίνδυνο!

Γιατί; Όταν αφήνουμε ένα ζεστό φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δυο ώρες, δημιουργούνται σιγά σιγά κάποια βακτήρια, τα οποία είναι αιτίες για σοβαρές ασθένειες. Το ίδιο ωστόσο, μπορεί να συμβεί και αν καλύψουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, καθώς δεν το κλείνει αεροστεγώς και τα βακτήρια κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα σε αυτό.

Πώς να αποθηκεύουμε σωστά το φαγητό

Για να κρατήσει το φαγητό μας και να μην είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, πρέπει να το αποθηκεύσουμε σωστά, μέσα σε πλαστικά δοχεία, που κλείνουν αεροστεγώς. Και φυσικά τη διαδικασία αυτή οφείλουμε να την κάνουμε το πολύ 2 ώρες αφού έχει ετοιμαστεί για να μην επιτρέψουμε στα βακτήρια να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται! Τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα είναι επιρρεπή σε βακτήρια, οπότε οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη συντήρησή τους. Αν έχει μείνει πολύ φαγητό, είναι καλύτερο να βάλουμε και λίγο στην κατάψυξη, μέσα στο αντίστοιχο τάπερ φυσικά. Και φυσικά υπάρχει και κάποιο χρονικό όριο για το μέχρι πότε είναι ασφαλές να καταναλώσουμε το φαγητό που περίσσεψε.

Αλουμινόχαρτο: Υπάρχει σωστή και λάθος πλευρά;

Εσείς έχετε παρατηρήσει ότι το αλουμινόχαρτο έχει δύο διαφορετικές μεταξύ τους όψεις;

Το αλουμινόχαρτο είναι από τα προϊόντα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Το χρησιμοποιούμε στην αποθήκευση του φαγητού, στο μαγείρεμα, ακόμα και στην καθαριότητα αλλά και σε άλλες χρήσεις όπως έχουμε δει και σε παλαιότερο άρθρο.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Έκοψε τα καρότα σε ροδέλες και τα έβαλε πάνω σε αλουμινόχαρτο - Όταν τα έψησε στον φούρνο έπαθε σοκ με αυτό που γεύτηκε

Αυτό που ίσως έχετε παρατηρήσει είναι το αλουμινόχαρτο έχει δύο διαφορετικές όψεις, η μία είναι πιο θαμπή και ματ και άλλη πιο λεία και γυαλιστερή.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Υπάρχει σωστή και λάθος πλευρά χρήσης;

Όπως διαβάζουμε και στο womansday.com, η διαφορά αυτή στην υφή και την όψη των δύο πλευρών του αλουμινόχαρτου οφείλεται στη διαδικασία παραγωγής του. Το αλουμινόχαρτο δημιουργείται με τη μέθοδο της συμπίεσης περνώντας ανάμεσα από κυλίνδρους. Η μία του πλευρά ακουμπά πάνω στους κυλίνδρους, ενώ η άλλη τυλίγεται σε ρολό, με αποτέλεσμα η πλευρά που έρχεται περισσότερο σε επαφή με τους κυλίνδρους να λειαίνεται περισσότερο και να είναι πιο γυαλιστερή.

Παίρνει το αλουμινόχαρτο και τυλίγει μέσα ένα κομμάτι τυρί - Το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει!

Για να είναι ασφαλής η κατανάλωση των τροφίμων, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή αποθήκευση.

Η συντήρησή τους, μάλιστα, μπορεί να παραταθεί με διάφορους τρόπους αλλά πάντα με ασφάλεια, ανάλογα με το είδος του τροφίμου. Ένα από αυτά που συχνά θέλουμε να κρατάει περισσότερο είναι το τυρί. Υπάρχει ένας τρόπος να το πετύχετε, χρησιμοποιώντας ένα απλό υλικό.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μην το κάνετε ξανά! Αυτός είναι ο πολύ σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το φαγητό που περίσσεψε

Δοκιμάστε να τυλίγετε το τυρί σας με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Θα δείτε ότι με αυτό τον τρόπο το τυρί σας θα διατηρείται για περισσότερο καιρό. Καλύτερα να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη και να μην εκθέτετε το τυρί σε οξυγόνο, γιατί θα στεγνώσει.

Πατάτες που «πρασινίζουν»: Tι κίνδυνος υπάρχει για την υγεία μας

Οι πατάτες είναι το πιο δημοφιλές τρόφιμο που υπάρχει στη διατροφή μας. Παρά την πολυχρηστικότητα και τις χρήσιμες ιδιότητές του, σε ορισμένες περιπτώσεις το ριζικό λαχανικό αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Θυμηθείτε επίσης πως θα βάλετε τέλος στον εφιάλτη: 5 τροφές που καίνε το λίπος!

Μιλάμε για πράσινες πατάτες, οι οποίες, εάν καταποθούν, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή δηλητηρίαση. Γιατί η πατάτα γίνεται πράσινη, πόσο επικίνδυνη είναι η φλούδα της για τον άνθρωπο και αν μπορείτε να φάτε αυτό το λαχανικό - διαβάστε για όλα αυτά στο άρθρο μας παρακάτω.

Γιατί οι πατάτες είναι πράσινες;

Εκτός από τα μέταλλα που είναι καλά για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι πατάτες περιέχουν επίσης σολανίνη. Πρόκειται για έναν δηλητηριώδη γλυκοζίτη που μπορεί να υπάρχει σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του τροφίμου. Για τις πατάτες, η σολανίνη αποτελεί ένα είδος προστασίας από βακτήρια και έντομα. Η υψηλότερη συγκέντρωσή της βρίσκεται στα άγουρα φρούτα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν στις νεαρές πατάτες μια πράσινη απόχρωση.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πατάτες μπορούν να πρασινίσουν ακόμη και όταν βρίσκονται υπόγεια και δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Αυτό προκαλείται από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες προκαλούν την υποχώρηση του εδάφους, αποκαλύπτοντας ένα συγκεκριμένο τμήμα του καρπού. Με την πάροδο του χρόνου, η σκόνη θα επιστρώσει ξανά τις πατάτες και όταν ο ιδιοκτήτης συγκομίζει τις πατάτες, αυτές πρασινίζουν και αναρωτιέται πώς συνέβη αυτό. Για να αποτραπεί αυτό, χρησιμοποιείται το hilling. Στις νότιες περιοχές, όπου δεν συνιστώνται φρεάτια εδάφους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι πατάτες φυτεύονται βαθύτερα. Διαφορετικά, μετά τη φύτευση των πατατών, τοποθετείται ένα στρώμα γόνιμου χώματος πάχους περίπου 2 έως 4 εκατοστών στο παρτέρι.

Πόσο επικίνδυνη είναι η σολανίνη

Η σολανίνη είναι μια οργανική ένωση που βρίσκεται σε όλα τα σολανώδη φυτά. Στις πατάτες η υψηλότερη συγκέντρωσή του βρίσκεται στα βλαστάρια και στους φλοιούς. Το επίπεδο σολανίνης σε μια κανονική πατάτα είναι εξαιρετικά χαμηλό - περίπου 0,005%. Στις πρασινωπές πατάτες το επίπεδο είναι αρκετές φορές υψηλότερο. Όσο μεγαλώνουν οι πατάτες, τόσο περισσότερο αναπτύσσουν το σωστό χρώμα - λευκό, κόκκινο ή κίτρινο - ανάλογα με την ποικιλία. Το επίπεδο της σολανίνης μειώνεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι οι ώριμες πατάτες είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση μετά το μαγείρεμα και δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τη σολανίνη

Η θερμική επεξεργασία μπορεί να μειώσει την ποσότητα σολανίνης στις πράσινες πατάτες, αλλά δεν την απομακρύνει εντελώς. Όταν τηγανίζονται ή βράζονται, η επιβλαβής ουσία περνάει στο λάδι ή στο νερό αντίστοιχα. Γι' αυτό οι πατάτες αυτές πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από το νερό ή το λάδι στο οποίο τηγανίζονται, ώστε το προϊόν να μην απορροφήσει ξανά τη σολανίνη. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην διακινδυνεύσετε την υγεία σας και να στείλετε τα πράσινα ριζωμένα λαχανικά προς απόρριψη, ενώ θα πρέπει να επικεντρωθείτε στα υγιεινά.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πέταξε 10 φέτες μπέικον στο αλουμινόχαρτο και τύλιξε τον κιμά - Ο λόγος θα σας αφήσει άφωνους (Video)

Ούτε ψωμί, ούτε ξύδι: Αυτό είναι το υλικό που θα κάνει τα μπιφτέκια σας ζουμερά και αφράτα