Τόσα χρόνια καθαρίζαμε τις πατάτες με λάθος τρόπο - Αυτό είναι το κόλπο για γρήγορο και εύκολο ξεφλούδισμα

Θα σωθείτε!

Είναι ένα αμυλούχο λαχανικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική ενώ στην τηγανιτή του μορφή αποτελεί αγαπημένο φαγητό εμμμ....όλων! Κανείς δε μπορεί να αντισταθεί στις πατάτες. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για τον πιο νόστιμο πουρέ πατάτας.

Expand player

Είτε τηγανιτές, είτε ψητές, ακόμα και βραστές (ειδικά με λίγο λάδι, λεμόνι και μπαχαρικά), οι πατάτες είναι φανταστικές. Αυτό που δεν είναι καθόλου «φανταστικό» με την περίπτωση τους είναι το καθάρισμα (αν είστε αντρας και έχετε πάει στρατό, ίσως καταλαβαίνετε ακόμα πιο πολύ τι θέλουμε να πούμε). Παρόλα αυτά -τσουκου, τσουκου- με το μαχαίρι, καθαρίζετε και ύστερα προβαίνετε στο μαγείρεμα τους. Δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει.

Κι αν σας λέγαμε ότι δεν χρειάζεται να στέκεστε πάνω από την πατάτα και να χάνετε χρόνο καθαρίζοντας την με το μαχαίρι και προσπαθώντας να μη χάσετε και κάποιο δάχτυλο; Συν τοις άλλοις, με αυτή την τεχνική, ξεφλουδίζοντας την δηλαδή, «πετάτε» άθελα σας και αρκετό μέρος του «σώματος» της. Υπάρχει καλύτερη και πολύ πιο εύκολη μέθοδος.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι ένα μαχαίρι και μια κατσαρόλα με βραστό νερό (οκ, και πατάτες, φυσικά). Παίρνετε μια πατάτα, τη χαράζετε στη μέση, σε βάθος που να διαπερνά τη φλούδα και τη βάζετε μέσα στο βραστό νερό. Αυτό ήταν. Μετά από λίγο τη βγάζετε και «τραβώντας» τη φλούδα, εκείνη αφαιρείται εξ' ολοκλήρου.

Με αυτό τον τρόπο, όχι απλώς κερδίζετε χρόνο, αλλά οι πατάτες έχουν περισσότερη γεύση.

Δείτε και το βιντεάκι που δείχνει τις παραπάνω κινήσεις ακόμα πιο αναλυτικά και ας καλωσορίσουμε όλοι μαζί μια νέα εποχή στο καθάρισμα της πατάτας!

Το ύποπτο σημάδι στις πατάτες: Αν το δείτε, πετάξτε τες αμέσως!

Μην αγνοήσετε ποτέ αυτό τον κίνδυνο που κρύβουν οι πατάτες. Αν παρατηρήσετε το παρακάτω πρέπει να τις πετάξετε αμέσως.

Ακόμα και αν έχετε τρέλα με την οργάνωση, ας το παραδεχτούμε, είναι πολύ πιθανό να έχετε και σεις μια κονσέρβα από φαγητό ή ένα βάζο με μπαχαρικά που είναι στο ντουλάπι σας για χρόνια – ή τουλάχιστον έχει λήξει.

Και εάν έχετε δοκιμάσει γάλα που έχει ξινίσει, ξέρετε από πρώτο χέρι πόσο δυσάρεστο μπορεί να είναι. Αλλά το ότι είναι αηδία δεν σημαίνει ότι είναι και θανατηφόρο.

Αλλά στην πραγματικότητα στην κουζίνα υπάρχουν κάποιες ωρολογιακές βόμβες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν κακό στην υγεία σας. Είμαστε σίγουροι πάντως πως μετά από αυτό το άρθρο, δεν θα αγνοήσετε τις ημερομηνίες λήξεις ξανά…

Μπορεί να νομίζετε πως οι πατάτες δεν χαλάνε ποτέ. Σκεφτείτε ξανά. Οι ‘κακές’ πατάτες έχουν μια τοξίνη που διώχνει τα παράσιτα – και μπορεί να κάνει κακό και στους ανθρώπους. Εάν η πατάτα σας γίνει πράσινη, πετάξτε την ή αλλιώς μπορεί να έχετε θέματα με το νευρικό σας σύστημα, ή ακόμα να πάθετε και αυτά που θα δείτε εδώ.

Το μουχλιασμένο ψωμί φαίνεται βλαβερό. Αλλά δεν κόβουμε απλά τη μούχλα, πετάμε όλο το ψωμί. Το να τρώμε τη μούχλα του ψωμιού δεν πρόκειται να προκαλέσει μόνο στομαχόπονους, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρκίνο.

Είναι ένα ρίσκο πάλι να τρώμε χαλασμένα αβγά. Εάν δεν είναι φρέσκα, είναι πιθανόν να πάθετε προβλήματα με το στομάχι, όπως και σαλμονέλα. Φαίνεται πως δεν είναι καλά εάν το ασπράδι και ο κρόκος αρχίζουν να μην είναι ξεχωριστά.

Αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί, τα φαγητά που είναι σε κονσέρβες μπορούν να χαλάσουν. Εάν περάσει η ημερομηνία λήξης του, μην ρισκάρετε, πετάξτε τα. Είναι πολύ πιθανό να πάθετε δηλητηρίαση.

Τα μπαχαρικά και αυτά κάποια στιγμή πρέπει να πεταχτούν. Εάν είναι σκονισμένα, πολύ πιθανόν να είναι μολυσμένα από έντομα. Και να θυμάστε, εάν κάτι μυρίζει άσχημα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Η μύτη ξέρει. Δεν αξίζει το ρίσκο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Η απόλυτη συνταγή για αυγά: Φριτάτα με πατάτες, μπρόκολο, φέτα και πάπρικα

Αυτή την κρητική συνταγή θα τη λατρέψεις - Πατάτες οφτές, γεμιστές με τυριά