Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αυτή την κρητική συνταγή θα τη λατρέψεις - Πατάτες οφτές, γεμιστές με τυριά

Θα πάθετε την πλάκα σας!

2 Νοεμβρίου 2022 15:08
Αυτή την κρητική συνταγή θα τη λατρέψεις - Πατάτες οφτές, γεμιστές με τυριά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην Κρήτη είναι η εποχή της οφτής πατάτας. Οι πατάτες στη χόβολη συμπληρώνουν ανέκαθεν τα τραπέζια με τους μεζέδες στα καζανέματα της ρακής. Λιτό σερβίρισμα με αλάτι, λάδι και λεμόνι. Η σημερινή πρόταση είναι πιο σύνθετη, πιο λιχουδιάρικη και φυσικά πιο παχυντική, αλλά πότε πότε χρειάζονται και οι παρασπονδίες. Λειτουργούν παρηγορητικά…

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Λατρεύετε και εσείς τις τηγανητές πατάτες; Το «μυστικό» με το λάδι για να βγαίνουν πάντα άψογες από το τηγάνι!

Υλικά

  • 5-6 μέτριες πατάτες παρόμοιου μεγέθους
  • Μια κουταλιά ξινομυζήθρα Κρήτης ή φέτα σε τρίμματα για κάθε πατάτα
  • Ένα ραβδάκι κρητικής γραβιέρας για κάθε πατάτα (μεγέθους μισού σπιρτόκουτου) και 2-3 κουταλιές τριμμένη
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1-2 πράσινα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
  • 2-3 κουταλιές άνηθο
  • Προαιρετικά ένα αυγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

κρητική συνταγή - πατάτες οφτές γεμιστές με τυριά

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες: τις αφήνουμε για λίγη ώρα μέσα σε νερό και τρίβουμε την επιφάνεια με σφουγγάρι ή βουρτσάκι. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά νερά και όπως είναι βρεγμένες και καθαρές τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.

Τις βάζουμε σε πυρέξ αν τις ψήσουμε στο φούρνο τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς .

Σε μια ώρα περίπου τις ξεσκεπάζουμε, να καψαλιστεί ελαφρά η φλούδα τους αν μας αρέσει, αλλιώς τελειώνουμε το ψήσιμο διατηρώντας το σκέπασμα. Αν τις ψήσουμε σε τζάκι τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο μία μία.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε την μυζήθρα ή τη φέτα με την τριμμένη γραβιέρα , τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, το ελαιόλαδο το πιπέρι και το αυγό αν βάλουμε, και τα ανακατεύουμε.

Χαράζουμε σταυρωτά τις πατάτες όταν έχουν μαλακώσει εντελώς και όπως είναι καυτές τις ανοίγουμε όσο γίνεται και τις γεμίζουμε . Πάνω σε κάθε μια βάζουμε ένα ραβδάκι γραβιέρας και αν θέλουμε ξαναπασπαλίζουμε με πιπέρι.

Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να γρατιναριστεί η επιφάνεια όσο μας αρέσει.

Σερβίρονται ζεστές.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share