ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχονται νέες βροχές και καταιγίδες σήμερα με πρόγνωση Μαρουσάκη και Τυράσκη 

Καιρός: Έρχονται νέες καταιγίδες – Η πρόγνωση Μαρουσάκη και Τυράσκη για τις επόμενες ημέρες
Μαρουσάκης: Δεν τελειώνει η κακοκαιρία – Πότε επιστρέφουν βροχές, καταιγίδες και κρύο
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google
Σε τροχιά σταδιακής εξασθένησης βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε μεγάλο μέρος της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχει αποκατασταθεί πλήρως η καιρική σταθερότητα. Οι βροχές εξακολουθούν να απασχολούν κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, το Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις επόμενες ημέρες, καθώς το φθινοπωρινό σκηνικό παραμένει ενεργό. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έχει προειδοποιήσει για τη συνέχιση της αστάθειας και την πιθανότητα νέας επιδείνωσης, ενώ η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη εκτιμά ότι, παρά την υποχώρηση των εντονότερων φαινομένων, οι βροχές θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσκαιρη βελτίωση δεν σημαίνει απαραίτητα και οριστικό τέλος της κακοκαιρίας. 

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το δελτίο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τοπικές βροχοπτώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν σταδιακά και, από το απόγευμα, να περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη. Το πρωί: Οι νεφώσεις και οι τοπικές βροχές επιμένουν σε περιοχές της ανατολικής χώρας, ενώ στα νησιωτικά τμήματα δεν αποκλείονται σποραδικές καταιγίδες. Το μεσημέρι: Τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση, χωρίς να αποκλείονται τοπικές βροχές σε περιοχές που παραμένουν επηρεασμένες από την κακοκαιρία.

Το απόγευμα και το βράδυ: Η εικόνα προβλέπεται βελτιωμένη στις περισσότερες περιοχές, με τα φαινόμενα να περιορίζονται κυρίως στην Κρήτη. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σχετικά χαμηλές για την εποχή, ενώ οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 4 έως 6 μποφόρ. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις και τοπικές βροχές έως το μεσημέρι, κυρίως στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνότερες, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της Αναστασίας Τυράσκη για σήμερα, αύριο και το Σάββατο

Η μετεωρολόγος Αναστασία Τυράσκη επισημαίνει ότι η εξασθένηση των ισχυρών βροχοπτώσεων δεν συνεπάγεται άμεση επιστροφή σε σταθερές καιρικές συνθήκες. Για την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου προβλέπεται συνέχιση της αστάθειας, με νεφώσεις και τοπικές βροχές σε περιοχές της χώρας. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν τα 5 έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου η πιθανότητα νέων βροχοπτώσεων παραμένει στο προσκήνιο, με την ακριβή έκταση και την ένταση των φαινομένων να εξαρτώνται από την εξέλιξη των καιρικών συστημάτων.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Γιατί ο Νοέμβριος βρίσκεται στο επίκεντρο

Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο οι βροχοπτώσεις μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλη ένταση, ιδιαίτερα όταν οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν διαδοχικά τη χώρα. Σε προηγούμενη ανάλυσή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε επισημάνει ότι ο μήνας παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς υετού, αναφερόμενος παράλληλα σε ακραία προγνωστικά σενάρια για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Είχε διευκρινίσει, ωστόσο, ότι η χρονική απόσταση δεν επέτρεπε ασφαλή συμπεράσματα για την επαλήθευσή τους. ένει εκείνη της αυξημένης καιρικής αστάθειας, με πιθανότητα επαναλαμβανόμενων βροχοπτώσεων. Δεν μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα σημειώνονται συνεχείς καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα επί δέκα ημέρες, καθώς η πρόγνωση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσιάζει αυξημένη αβεβαιότητα.

Πού χρειάζεται προσοχή

Οι πολίτες θα πρέπει να παρακολουθούν τις επικαιροποιημένες προγνώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις ή καταιγίδες. Ακόμη και όταν ένα σύστημα εξασθενεί, τοπικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Το βασικό συμπέρασμα για τις επόμενες ημέρες είναι ότι ο καιρός βελτιώνεται σταδιακά σήμερα, αλλά η αστάθεια δεν απομακρύνεται οριστικά. Παρασκευή και Σαββατοκύριακο παραμένουν στο επίκεντρο των προγνώσεων, ενώ η εξέλιξη των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου θα ξεκαθαρίσει μέσα από τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου