Μπριζίτ Μπαρντό: Ο γιος που δεν ήθελε και η υπόσχεση πριν πεθάνει – «Προτιμούσα να έχω γεννήσει ένα σκυλάκι»

«Δεν είμαι φτιαγμένη για να γίνω μητέρα», έγραφε η Μπριζίτ Μπαρντό στα απομνημονεύματά της με τίτλο Initiales B.B., που εκδόθηκαν τη δεκαετία του 1990. «Δεν είμαι αρκετά ώριμη — ξέρω ότι είναι φρικτό να το παραδέχομαι, αλλά δεν είμαι αρκετά ώριμη για να φροντίσω ένα παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια και ο τότε σύζυγός της, Ζακ Σαριέ, απέκτησαν έναν γιο, τον Νικολά-Ζακ Σαριέ, το 1960.
Η Γαλλίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο παντρεύτηκε συνολικά τέσσερις φορές: με τον σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ (1952–1957), με τον ηθοποιό Ζακ Σαριέ (1959–1962), με τον Γερμανό εκατομμυριούχο Γκίντερ Ζακς (1966–1969) και, τέλος, με τον επιχειρηματία Μπερνάρ ντ’ Ορμάλ το 1992.
Η Μπαρντό και ο Σαριέ καλωσόρισαν τον γιο τους, Νικολά, στο Παρίσι στις 11 Ιανουαρίου 1960, κατά τη διάρκεια τοκετού στο διαμέρισμά τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση γέννησης που δημοσιεύτηκε στους New York Times, το παιδί γεννήθηκε στο σπίτι και ζύγιζε 3,2 κιλά.
Στα απομνημονεύματά της, η Μπαρντό μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια για την εγκυμοσύνη της και την έλλειψη επιθυμίας της να γίνει μητέρα. «Κοίταξα την επίπεδη, λεπτή κοιλιά μου στον καθρέφτη σαν μια αγαπητή φίλη στην οποία επρόκειτο να κλείσω το καπάκι ενός φέρετρου», έγραψε χαρακτηριστικά.
Μετά τον χωρισμό της από τον Σαριέ, εκείνος διατήρησε την επιμέλεια του Νικολά, ο οποίος μεγάλωσε κυρίως με τους παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του. Η ίδια είχε δηλώσει αργότερα: «Δεν μεγάλωσα τον Νικολά επειδή χρειαζόμουν υποστήριξη, ρίζες. Δεν μπορούσα να γίνω οι ρίζες του Νικολά, επειδή ήμουν εντελώς ξεριζωμένη, ανισόρροπη, χαμένη σε αυτόν τον τρελό κόσμο».
Πριν από την κυκλοφορία του Initiales B.B., ο Νικολά και ο πατέρας του επιχείρησαν να λογοκρίνουν τα αποσπάσματα του βιβλίου που τους αφορούσαν, χωρίς επιτυχία. Μετά την έκδοσή του, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα σημεία στα οποία η Μπαρντό περιέγραφε τον γιο της ως «το αντικείμενο της δυστυχίας μου».
«Ήθελα να ελευθερωθώ και δεν μπορούσα»
Στο ίδιο βιβλίο, η ηθοποιός αποκάλυψε ότι είχε κάνει δύο εκτρώσεις πριν από την εγκυμοσύνη της — η μία εκ των οποίων ήταν σχεδόν θανατηφόρα — ενώ ανέφερε επίσης ότι επιχείρησε να αυτοκτονήσει όταν ο Σαριέ της απαγόρευσε να συνεχίσει να εργάζεται κατά τη διάρκεια της κύησης. «Ήθελα να ελευθερωθώ — με κάθε έννοια της λέξης — ήθελα και δεν μπορούσα, επειδή ήμουν φυλακισμένη του πολύ διάσημου ονόματός μου και της κτητικής φύσης του Ζακ, φυλακισμένη του σώματός μου, του προσώπου μου, του παιδιού μου», έγραψε.
Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου το 1997, ο Ζακ Σαριέ και ο Νικολά μήνυσαν την Μπαρντό για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής. Σε δικαστική απόφαση στο Παρίσι, η ηθοποιός υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμο περίπου 40.000 δολαρίων. Ο γιος της κατέθεσε επίσης αγωγή για συναισθηματική βλάβη, μετά από δήλωσή της ότι θα προτιμούσε να είχε «γεννήσει ένα σκυλάκι».
Την ίδια χρονιά, ο Ζακ Σαριέ απάντησε με το βιβλίο My Response to Brigitte Bardot, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή της σχέσης τους. «Δίνοντας τη δική μου εκδοχή των γεγονότων, της κάνω μεγάλη χάρη», είχε δηλώσει, σύμφωνα με την Telegraph. «Κατά κάποιον τρόπο, την αποκαθιστώ. Η πραγματικότητα της αγάπης της για τον Νικολά, που επιβεβαιώνεται από τις επιστολές που φύλαξα, είναι πολύ πιο αξιέπαινη από τις φρικαλεότητες που έγραψε».
Παρά το δύσκολο παρελθόν τους, η Μπαρντό και ο Νικολά διατήρησαν κάποια επαφή. Το 1992, όταν παντρεύτηκε τον τελευταίο της σύζυγο, Μπερνάρ ντ’ Ορμάλ, κοντά στον τόπο διαμονής του γιου της στη Νορβηγία, εκείνος είχε δηλώσει στο People: «Δύο εβδομάδες μετά τη γνωριμία μας, η Μπριζίτ τηλεφώνησε στον Νικολά γιατί ήθελε να με γνωρίσει… “Γιατί δεν παντρευόμαστε όσο είμαστε εκεί;”. Και έτσι κάναμε».
Η υπόσχεση στον γιο της
Σε ειδικό αφιέρωμα του Paris Match τον Ιούνιο του 2024, η Μπαρντό εξήγησε γιατί δεν μιλούσε πλέον δημόσια για τον γιο της, λέγοντας ότι του είχε υποσχεθεί πως δεν θα αναφέρεται σε εκείνον σε συνεντεύξεις.
Σήμερα, ο Νικολά έχει αποκτήσει παιδιά και εγγόνια, καθιστώντας τη Μπριζίτ Μπαρντό γιαγιά και προγιαγιά.






0 ΣΧΟΛΙΑ