Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1997: Ανακοινώνεται η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα!

Σαν σήμερα, πριν από 28 χρόνια, η καρδιά του αθλητικού κόσμου χτυπούσε στη Λωζάνη της Ελβετίας, αλλά η καρδιά της Ελλάδας χτυπούσε με αγωνία. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ετοιμαζόταν να εκφωνήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πόλη που θα αναλάμβανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όταν από το στόμα του βγήκε η «μαγική λέξη» «Athens», οι Έλληνες εκπρόσωποι ξέσπασαν σε έντονους πανηγυρισμούς, καθώς η Ελλάδα κέρδισε τη μεγάλη «μάχη».
Από το ’96 στο ’04: Μια δικαίωση Εθνικής σημασίας
Η επιτυχία της Αθήνας για το 2004 ήρθε ως δικαίωση μετά την πικρή ήττα για τη διοργάνωση των Αγώνων του 1996. Οι «επετειακοί» Αγώνες του ’96, που γιόρταζαν τα 100 χρόνια από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς της Αθήνας (1896), είχαν δοθεί τελικά στην Ατλάντα, γεγονός που είχε προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στην ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, η προσφορά της Ελλάδας για τους Αγώνες του 2004 είχε διαφορετική τύχη. Μεγάλο ρόλο στην απήχησή της έπαιξε η έμφαση που είχε δοθεί στον κεντρικό ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν η Ελλάδα και η Αθήνα στην προώθηση του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος και Πνεύματος. Η προσφορά επαινέθηκε για την ταπεινότητά της, τη σοβαρότητά της και τη λεπτομερή της ιδεολογία.
Η πρόεδρος της διεκδίκησης και η τελική ψηφοφορία
Πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των αγώνων είχε τεθεί από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η Γιάννα Αγγελοπούλου–Δασκαλάκη, η οποία στη συνέχεια διετέλεσε και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Τελικοί αντίπαλοι της Αθήνας ήταν το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής (με τις ευλογίες του Νέλσον Μαντέλα), το Μπουένος Άιρες, η Στοκχόλμη και η Ρώμη. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, το Κέιπ Τάουν και το Μπουένος Άιρες είχαν τις λιγότερες ψήφους. Στη συνέχεια, αποκλείστηκε και η Στοκχόλμη. Στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας, έναντι της Ρώμης, η Αθήνα επικράτησε με διαφορά, με τις ψήφους να είναι 66-41, φέρνοντας τη διοργάνωση των Αγώνων στην πατρίδα τους.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο από τη διαδικασία, η Γιάννα Αγγελοπούλου πανηγύριζε με τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιάννη Σγουρό, μέλος τότε της επιτροπής διεκδίκησης ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.






0 ΣΧΟΛΙΑ