Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αν «συναντήσετε» αυτή την κατσαρίδα στο σπίτι κάντε το σταυρό σας! (photos)

Σοκ!

27 Οκτωβρίου 2019 12:29
Αν «συναντήσετε» αυτή την κατσαρίδα στο σπίτι κάντε το σταυρό σας! (photos)

Αν και οι λευκές κατσαρίδες σε ένα διαμέρισμα δεν μπορούν να βρεθούν τόσο συχνά, αλλά μερικές φορές εξακολουθούν να τραβάνουν το μάτι - εδώ γεννάται το ερώτημα ποιοι περίεργοι αλμπίνοι είναι τέτοιοι, δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και γενικά από πού έρχονται από. Νόμιζες πως ο αστακός ήταν ανέκαθεν ένα πανάκριβο έδεσμα; Μάθε και κάτι που σίγουρα δεν ήξερες!

Λοιπόν, αν στην κουζίνα ή στο μπάνιο βλέπεις μια ασυνήθιστη λευκή κατσαρίδα, τότε για αρχή πρέπει να θυμάσαι ότι πρακτικά τίποτα άλλο από το χρώμα προέρχεται από το συνηθισμένο κόκκινες κατσαρίδες δεν είναι διαφορετικό - δεν είναι μεταλλαγμένο και δεν είναι λάθος της φύσης.

Επιπλέον, κάθε κόκκινη μαλλιά κατσαρίδα είναι γαλακτώδης λευκό αρκετές φορές στη ζωή της. Είναι αλήθεια ότι οι μετασχηματισμοί αυτοί συμβαίνουν σπάνια και το ίδιο το λευκό χρώμα δεν διαρκεί πολύ σε ένα έντομο, επομένως, η πιθανότητα να δει κανείς ένα παράσιτο σε μια τέτοια στολή είναι μάλλον μικρός.

Γιατί οι κατσαρίδες είναι λευκές;

Το κανονικό χρώμα του εξωτερικού κατσαρίδας περιβλήματος εξαιτίας της παρουσίας σε χιτίνη κέλυφος του (επιδερμίδα) μια σειρά από ειδικές χρωστικής μελανίνης από την ομάδα - από τον τρόπο, με τη χημική φύση παρόμοιες με εκείνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το δέρμα και το χρώμα των μαλλιών σε θηλαστικά.

Γιατί λοιπόν οι κόκκινες τρίχες μερικές φορές είναι λευκές;

Οι μικρές προνύμφες των κατσαρίδων, μόλις εκκολαφθεί από το αυγό, έχουν μια πολύ λεπτή πέπλα του σώματος, οι χρωστικές ουσίες με το κέλυφος χιτίνη τους που περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες, έτσι ώστε οι προνύμφες επιφανειακά φαίνεται λευκό, σχεδόν διάφανο. Κυριολεκτικά για αρκετές μέρες (και μερικές φορές αρκετές ώρες), καθώς αναπτύσσεται το χιτινώδες κάλυμμα και αναπτύσσονται χρωστικές, οι κατσαρίδες σκουραίνονται και αποκτούν το τυπικό χρώμα τους.

Για παράδειγμα, η φωτογραφία που ακολουθεί δείχνει τη λευκή προνύμφη της Γερμανικής κατσαρίδας (Prusak):

Και εδώ είναι οι μαύρες προνύμφες κατσαρίδων που έχουν εκκολαφθεί από τα αυγά της βιβλιοθήκης:

Και τότε - σκούρο καφέ θηλυκό Μαδαγασκάρη κατσαρίδα και «γεννούν» λευκό απογόνους της (Μαδαγασκάρη κατσαρίδα ανήκει στο ovoviviparous είδη, δηλαδή, οι προνύμφες εκκολάπτονται από τα αυγά στο σώμα της μητέρας, και μόνο τότε οι «γεννήθηκε» στον κόσμο - ένας τέτοιος μηχανισμός αυξάνει την νεότερη γενιά της επιβίωσης):

Έτσι, δεδομένου ότι ο καθένας οικιακές κατσαρίδες η εκκόλαψη από το αυγό, οποιαδήποτε προνύμφη στην αρχή της ζωής της έχει λευκό χρώμα του αμαξώματος. Επομένως, αν συναντήσατε μια μικρή λευκή κατσαρίδα σε ένα διαμέρισμα - δεν πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό είναι μεταλλαγμένο, λέει μόνοότι πολύ πρόσφατα οι τάξεις των παρασίτων αναπληρώθηκαν με 20-30 νέα μικρά άτομα (ακριβώς όπως πολλά αυγά, κατά μέσο όρο, βρίσκονται στο Prusak eidek).

Αλλά γιατί μερικές φορές στο διαμέρισμα υπάρχουν και μεγάλες λευκές κατσαρίδες που έχουν περάσει πολύ από το στάδιο των προνυμφών πρώτου σταδίου;

Το γεγονός είναι ότι καθώς μεγαλώνει, το σκληρό χιτινώδες κάλυμμα της νύμφης (νύμφη) γίνεται πολύ μικρό για αυτό - μεγαλώνει, καθώς το παιδί μεγαλώνει από τα ρούχα του.Αυτό το κέλυφος μπορεί να τεντωθεί ελαφρώς, αλλά δεν έχει αρκετό χρόνο για την ανάπτυξη του εντόμου.

Ως εκ τούτου, περίπου 5-7 φορές πριν φθάσει στην ενηλικίωση, η νύμφη ρίχνει, απορρίπτοντας το παλιό κάλυμμα. Κάθε φορά κατά τη στιγμή της λεύκανσης, η μεγαλόφθαλμη προνύμφη σέρνεται από το παλιό καφετί κέλυφος σε κακώς χρωματισμένα, σχεδόν λευκά καλύμματα, τα οποία χρειάζονται πάλι από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες για να σκουρύνουν.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν τη λευκή ξεθωριασμένη λευκή νύμφη Prusak:

Αυτές είναι αυτές οι μεγάλες προνύμφες ή οι ενήλικες λευκές κατσαρίδες που αναδύονται από την τελευταία «κοστούμι» των διαμερισμάτων και των ιδιωτικών σπιτιών που παρατηρούνται μερικές φορές σε κουζίνες, τουαλέτες και μπάνια (σε περιοχές κοντά σε πηγές νερού).

Παρατηρήστε την επόμενη φορά που θα δείτε μια λευκή κατσαρίδα: κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχει φτερά. Ακόμα, για 5-6 molts στο στάδιο των προνυμφών, το έντομο έχει μόνο ένα molt, μετά το οποίο εμφανίζεται ένα ενήλικο παράσιτο με αναπτυγμένα φτερά. Και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν ζουν περισσότερο από το 20% των εντόμων στο τελευταίο molt, η πιθανότητα εμφάνισης ενός ενήλικου λευκού ζιζανίου αποδεικνύεται αρκετά χαμηλή.

Ακολουθούν μερικές ακόμη φωτογραφίες των λευκών κατσαρίδων:

Δεν φαντάζεστε; Γιατί δεν πρέπει να σκοτώσετε την επόμενη αράχνη που θα βρείτε στο σπίτι σας!

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να σας πείσω», παραδέχεται ο Matt Bertone, καθηγητής εντομολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, «αφήστε με όμως να δοκιμάσω: μη σκοτώσετε την επόμενη αράχνη που θα βρείτε στο σπίτι σας. Απίστευτο: Μυρμήγκια σώζουν τους "συντρόφους" τους από αράχνη!

Γιατί όμως; «Γιατί οι αράχνες είναι σημαντικό κομμάτι της φύσης αλλά και του οικοσυστήματος του σπιτιού μας, την ίδια ώρα που είναι συνεργατικοί οργανισμοί». Ο καθηγητής μας λέει πως κάνουμε τα πάντα για να απομονώσουμε τα σπίτια μας από τους εξωγενείς παράγοντες, ακόμα κι έτσι όμως οι αράχνες έχουν τον τρόπο τους να παραβιάζουν την οικογενειακή μας γαλήνη.

Άλλες εγκλωβίζονται κατά λάθος στο εσωτερικό και άλλες περνούν ένα μικρό διάστημα μέσα, ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη που προτιμούν τα εσωτερικά περιβάλλοντα. Και «τα αραχνοειδή που θα συναντήσετε δεν είναι επιθετικά ούτε επικίνδυνα. Και μπορεί να παρέχουν καλές υπηρεσίες, όπως το να τρώνε παράσιτα, ακόμα και άλλες αράχνες».

Ο Bertone λέει πως σε επιτόπια έρευνα που έκανε το τμήμα του σε σπίτια της πολιτείας εντόπισαν αράχνες σε κάθε ένα από αυτά. Κοινές αράχνες καθόλου επικίνδυνες για τον άνθρωπο δηλαδή, που στήνουν απλώς ιστούς και περιμένουν τη λεία τους.

Και είναι ακριβώς αυτή η λεία που λέει πως είναι τελικά καλή για μας, καθώς στους ιστούς τους πιάνονται όλων των λογιών τα έντομα που κυκλοφορούν ανενόχλητα στο σπίτι μας και κυρίως τα κουνούπια.

«Το να σκοτώσεις μια αράχνη δεν στερεί μόνο τη ζωή στο αραχνοειδές, αλλά και ένα σημαντικό αρπακτικό από το σπίτι μας», μας λέει, καθώς οι περισσότερες θα κυνηγήσουν και τις άλλες αράχνες που πάνε να κάνουν το ίδιο.

Αν μπορείτε λοιπόν να τις αντέξετε, υποδεικνύει με νόημα, αφήστε τες να βολτάρουν στο σπίτι σας, καθώς οι τυχεροί θα είμαστε τελικά εμείς από τις υπηρεσίες τους. Αν πάλι όχι, «αντί να τις λιώσετε, αιχμαλωτίστε τες και απελευθερώστε τες στη φύση, θα βρουν κάπου αλλού να κάνουν φωλιά»…

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share