Το βίντεο που εντυπωσιάζει: Φάλαινες προστάτευσαν δύτη από επίθεση λευκοπτέρυγου καρχαρία

Η εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη
Μια απίστευτη, σπάνια εμπειρία έζησε ο καλλιτέχνης Benoît Girodeau κατά τη διάρκεια βουτιάς στη Μαυριτανία, όταν δύο φάλαινες φυσητήρες, βάρους 45 τόνων η κάθε μια, του προσέφεραν προστασία από έναν επιθετικό λευκοπτέρυγο καρχαρία.
Το βίντεο που εντυπωσιάζει
Ο Girodeau δημοσίευσε το βίντεο της… ανεπανάληπτης στιγμής στο Instagram, όπου και αποτυπώνεται η γενναία αντίδραση των φαλαινών, οι οποίες πρώτα εμπόδισαν τον καρχαρία να πλησιάσει και έπειτα άρχισαν να τον κυνηγούν, διώχνοντάς τον από την περιοχή. Μια από τις φάλαινες, μάλιστα, προχώρησε σε μια κίνηση που αποδείκνυε τις προθέσεις της, δαγκώνοντας την ουρά του καρχαρία, αναγκάζοντας τον να επιστρέψει στα βαθιά νερά του ωκεανού.
Ο λευκοπτέρυγος καρχαρίας, γνωστός για την επικινδυνότητά του και τη συμμετοχή του σε επιθέσεις κατά ανθρώπων, δεν ήταν σε θέση να αντέξει την πίεση των φαλαινών, οι οποίες φαίνεται να αναγνώρισαν τον κίνδυνο και αντέδρασαν άμεσα για να προστατεύσουν τον δύτη.
«Έκλεισα τα μάτια και περίμενα»: Σοκάρει η εξομολόγηση του νεαρού που η φάλαινα κατάπιε και… έφτυσε
Ο Adrián Simancas απολάμβανε μια δίωρη διαδρομή με καγιάκ στα γαλήνια, αλλά παγωμένα νερά του Στενού του Μαγγελάνου, στα ανοιχτά της χιλιανής Παταγονίας, όταν ξαφνικά μια φάλαινα αναδύθηκε κάτω από το σκάφος του και τον παρέσυρε στο νερό.
«Είδα σκούρα μπλε και λευκά χρώματα πριν νιώσω μια γλοιώδη υφή να ακουμπάει το πρόσωπό μου. Έκλεισα τα μάτια μου για να προετοιμαστώ για την πρόσκρουση, αλλά ήταν κάτι μαλακό, σαν να με χτύπησε ένα κύμα», δήλωσε ο 24χρονος Χιλιανός.
Πριν προλάβει να αντιδράσει, το σωσίβιό του τον ανέσυρε στην επιφάνεια και έσπευσε να ειδοποιήσει τον πατέρα του, που κωπηλατούσε δίπλα του. Το απίστευτο περιστατικό καταγράφηκε από μια κάμερα 360 μοιρών που ήταν προσαρμοσμένη στη σχεδία του, ενώ το βίντεο έγινε αμέσως viral.
Η θαλάσσια βιολόγος María José Pérez Álvarez από το Πανεπιστήμιο της Χιλής και το Base Millennium Institute ξεκαθαρίζει ότι οι φάλαινες αυτού του είδους δεν έχουν δυνατότητα να καταπιούν ανθρώπους.
«Οι φάλαινες αυτού του είδους έχουν μικρό οισοφάγο και τρέφονται με μικρά θηράματα (μικρά ψάρια, κριλ), οπότε δεν θα μπορούσαν να “καταβροχθίσουν” ή να “καταπιούν” έναν άνθρωπο. Μια φάλαινα έχει μήκος περίπου 18 μέτρα. Θα μπορούσε να τον είχε χτυπήσει δυνατά με κάποιο μέρος του σώματός της, έστω και ακούσια, και ο άνθρωπος θα μπορούσε να είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά».