Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Άρση μέτρων: «Μπλόκο» της Ελλάδας σε Βρετανία και Σουηδία - Μέχρι πότε θα ισχύσει το μέτρο

Όλα όσα αποφασίστηκαν για τον τουρισμό

29 Ιουνίου 2020 15:59
Άρση μέτρων: «Μπλόκο» της Ελλάδας σε Βρετανία και Σουηδία - Μέχρι πότε θα ισχύσει το μέτρο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Άρση μέτρων: Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Παράλληλα, την απόφαση να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα στο Ισραήλ, ώστε να δέχεται τουρίστες από την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα travel.gov.gr. με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τουρισμός: Από ποιες χώρες επιτρέπονται οι πτήσεις - Τι ισχύει με Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία

Το σχέδιο για το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Από τις 15 Ιουνίου για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αίρεται ο περιορισμός για Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό θα γίνεται τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες από τις συγκεκριμένες χώρες που έρχονται στην Ελλάδα.

Οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ταξίδια που δεν αφορούν δηλαδή τουριστικούς σκοπούς) και διατηρείται η απαγόρευση για Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία. Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό στα νησιά.

Στις διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκη:

  • Διατηρείται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία
  • Στις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό
  • Στις χερσαίες αφίξεις παραμένουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία ενώ ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία.

Από 1 Ιουλίου θα επιτρέπονται αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια και όπως είπε ο κ. Θεοχάρης ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα

«Το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και έχουμε κάνει επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας», είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Από 1/7 οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν με την άφιξή τους ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα , θα γίνονται δειγματοληπτικά τέστ ενώ θα μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, κυρίως στις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και στα νησιά. Σε λίγες μέρες σύμφωνα με τον υπουργό θα ανακοινωθεί η λίστα με τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτό τον ρόλο. «Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την ταξιδιωτική αγορά με προσεκτικά βήματα χωρίς να κάνουμε πίσω» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share