Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

YouTube: Kατεβάζει όλα τα παραπλανητικά βίντεο για κάθε είδος εμβολίου

Μπλόκο στις θεωρίες αρνητών

29 Σεπτεμβρίου 2021 19:25
YouTube: Kατεβάζει όλα τα παραπλανητικά βίντεο για κάθε είδος εμβολίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

To YouTube ξεκινά μια τεράστια καμπάνια απομάκρυνσης βίντεο που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες αναφορικά με τα εμβόλια (παντός τύπου) σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης επιβλαβούς περιεχομένου που διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ήδη από σήμερα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, το YouTube ανακοίνωσε πως θα κατεβάσει βίντεο που περιέχουν παραπλανητικές πληροφορίες, όπως ισχυρισμοί πως τα εμβόλια είναι επικίνδυνα, προκαλούν χρόνιες ασθένειες ή δεν μειώνουν τη διάδοση της ασθένειας.

Αυστηρή πολιτική εν μέσω πανδημίας

Η πολιτική του YouTube υπήρξε αυστηρή και πριν την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς απέκρυπτε βίντεο που διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες για εμβόλια (πέραν εκείνων για τον κορωνοϊό) ή προωθούσαν τον δισταγμό έναντι του εμβολιασμού.

Πέρσι, το YouTube ενσωμάτωσε απαγόρευση ανάρτησης βίντεο που παραπληροφορούσαν σχετικά με τη δράση των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, μια ενέργεια που οδήγησε στην απομάκρυνση 130.000 αναρτήσεων έκτοτε. Συνολικά, το YouTube αφαίρεσε 1 εκατομμύριο βίντεο που διέδιδαν ανακρίβειες για τον κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας.

YouTube: Kατεβάζει όλα τα παραπλανητικά βίντεο για κάθε είδος εμβολίου

Ο επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας του YouTube ανά τον κόσμο, Ματ Χάλρπιν, δήλωσε πως η παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, κάτι που εκτινάχτηκε με την διάδοση ανακριβειών για τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό. Ωστόσο ξεκινά η τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών και υγειονομικούς.

Η παραπληροφόρηση αναφορικά με τα εμβόλια

Όπως τόνισε, παραπληροφόρηση γύρω από το εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς έδωσε την γενικευμένη εντύπωση πως ο εμβολιασμός των παιδιών ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού. Ο Χάλπριν σημείωσε πως αυτό είναι ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης στο οποίο θέλει να στοχεύσει το YouTube.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις αναφορικά με το εμβόλια κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς και ο κόσμος επιχειρηματολογεί για το κατά πόσο προκαλούν αυτισμό. Και εξ όσων γνωρίζουμε, η επιστήμη είναι ξεκάθαρη πως τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό» είπε.

Σύμφωνα με τον Guardian που φιλοξενεί το δημοσίευμα, μεγάλη έρευνα του 2019 επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου αυτού για τα παιδιά και της εμφάνισης αυτισμού. Έρευνα που αποδομήθηκε και εν πολλοίς αγνοήθηκε έπειτα από τεράστια εκστρατεία λαϊκιστικών αντικυβερνητικών σχηματισμών και ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θα λογοκρίνονται οι προσωπικές μαρτυρίες

Ο Χάλπριν δήλωσε πως οι νέες οδηγίες του YouTube δεν θα απαγορεύουν την ανάρτηση μιας προσωπικής μαρτυρίας μετά τον εμβολιασμό, τη συζήτηση για τις πολιτικές εμβολιασμού ή ακόμη και αναφορές σε σημαντικές αστοχίες εμβολιαστικών προγραμμάτων, αρκεί το περιεχόμενο να μην περιλαμβάνει γενικευμένη παραπληροφόρηση ή να προωθεί τον δισταγμό προς τον εμβολιασμό.

Την Τετάρτη, σε μια απλή αναζήτηση αναφορικά με τη σύνδεση του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς με τον αυτισμό, το YouTube έδινε μόνο αποτελέσματα αναρτήσεων που αποδομούσαν τη σύνδεση των δύο.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share