Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

Τρίτη δόση εμβολίου: Ξεκινά για τους άνω των 60 ετών και υγειονομικούς

Επίσημη ανακοίνωση

20 Σεπτεμβρίου 2021 18:32
Τρίτη δόση εμβολίου: Ξεκινά για τους άνω των 60 ετών και υγειονομικούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σειρά για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό παίρνουν οι ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι τα άτομα που παίρνουν σειρά για τη την τρίτη δόση του εμβολίου είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας, όπως και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

θεοδωρίδου Τρίτη δόση εμβολίου

Παράλληλα, η ίδια αναφερόμενη στους παράγοντες που οδηγούν στην απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης, είπε πως μία ακόμα κατηγορία αφορά σε όσους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό.

«Εδώ το κύριο ''παρών'' το δίνουν οι υγειονομικοί» επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο, και σημείωσε: «Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωση της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση».

«Η τρίτη κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, μετά από 6-8 μήνες από τη δεύτερη δόση είναι οι υγειονομικοί» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για την τρίτη δόση έχει ήδη ανοίξει για τον ανοσοκατεσταλμένο πληθυσμό.

Όπως είχε αναφέρει και προσφάτως ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση θα χορηγηθεί μόνο με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Θεμιστοκλέους τρίτη δόση εμβολίου

Ο ίδιος, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι η τρίτη -ή αλλιώς αναμνηστική- δόση του εμβολίου δεν θα καταστεί υποχρεωτική, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει υπάρξει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών.

Μιλώντας, σήμερα, για το εάν η χορήγηση της τρίτης δόσης θα καταστεί αναγκαία για το σύνολο του πληθυσμού, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι «όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση».

«Όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση, την κατάλληλη στιγμή. Νομίζω ότι οι εταιρείες μιλούν για έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη» είπε.

Η συζήτηση για την τρίτη δόση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα και υπό τον φόβο για νέα έξαρση της πανδημίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για το κίνδυνο επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, με τις μεγαλύτερες ανησυχίες να περιστρέφονται γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι τον Οκτώβριο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share