Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Συναγερμός» με το εμβόλιο - Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Ήδη έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού

19 Σεπτεμβρίου 2021 13:07
«Συναγερμός» με το εμβόλιο - Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στα τελευταία στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορoναϊού αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε ότι ήδη έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού. Αύριο Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε το περίγραμμα των ανακοινώσεων, λέγοντας πως θα δοθεί σύσταση να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι πολίτες από ένα ηλικιακό όριο και πάνω, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών και είπε κατηγορηματικά πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε ακόμη, πως καθημερινά κλείνονται 15-25 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς και τα περισσότερα από αυτά είναι από νέους ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Πιθανώς περιττή η δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έχουν περάσει τον ιό

Κορωνοϊός: Πιθανώς περιττή η δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έχουν περάσει τον ιό

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο όπου και οι περισσότερες χώρες έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για να αρχίσει να υπάρχει ανοσία τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι μια νέα έρευνα έδειξε ότι οι υγειονομικοί φαίνεται πως είναι πιο εύκολο να νοσήσουν στο σπίτι τους παρά στο νοσοκομείο.

Τι θα γίνει με την δεύτερη δόση.

Κορωνοϊός: Η δεύτερη δόση σε όσους έχουν περάσει τον ιό

Στους ανθρώπους που έχουν προηγουμένως μολυνθεί από τον κορωνοϊό είναι πιθανώς επαρκής μόνο μία δόση εμβολίου για να παράσχει την αναγκαία ανοσία, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Αυτό σημαίνει πως είναι περιττή δεύτερη δόση κι αυτό με τη σειρά του απελευθερώνει πολύτιμες δόσεις για άλλους εμβολιασμούς.

Η νέα έρευνα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκτιμά επίσης ότι δεύτερη δόση εμβολίου σε άτομα που έχουν περάσει Covid-19 στο παρελθόν πιθανώς θα επιφέρει πιο έντονες παρενέργειες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά και του ομώνυμου νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τους καθηγητές Φλόριαν Κράμερ και Βιβιάνα Σάιμον, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», μελέτησαν 109 ανθρώπους τόσο με ανοσία λόγω προηγηθείσας λοίμωξης, όσο και χωρίς ανοσία έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι οποίοι έκαναν τα εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα (των ατόμων με την προϋπάρχουσα λοίμωξη και φυσική ανοσία) μέσα σε μερικές μέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους ανέπτυξαν αντισώματα με ρυθμό δέκα έως 20 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους εμβολιασθέντες που δεν είχαν περάσει Covid-19. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο αριθμός των αντισωμάτων ήταν επίσης υπερδεκαπλάσιος στην πρώτη ομάδα.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι μία μόνο δόση του εμβολίου επιφέρει πολύ γρήγορη ανοσιακή ανταπόκριση στα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί θετικά για Covid-19. Στην πραγματικότητα, ανοσολογικά η πρώτη δόση μοιάζει με την ενισχυτική δεύτερη δόση στους ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό», ανέφερε ο δρ Κράμερ.

Μεγάλη αποκάλυψη με την δεύτερη δόση

«Δείξαμε ότι η δημιουργία αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου στους ανθρώπους με προηγούμενη ανοσία είναι ίδια ή ακόμη και μεγαλύτερη από την ανοσιακή αντίδραση στους μη μολυσμένους ανθρώπους μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι μία μόνο δόση είναι αρκετή για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποκτήσουν ανοσία», δήλωσε η Σάιμον.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις συστημικές αντιδράσεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε μια δεύτερη ομάδα 231 ατόμων, από τους οποίους οι 83 είχαν προηγουμένως βγει θετικοί στα τεστ Covid-19. Τα εμβόλια ήταν γενικά καλά ανεκτά σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε εκείνους με προϋπάρχουσα φυσική ανοσία υπήρχαν συχνότερες ήπιες παρενέργειες (κόπωση, πονοκέφαλος, κρυάδες, πυρετός, πόνοι στους μυς ή στις αρθρώσεις).

Η ένταση της ανοσιακής αντίδρασης μετά την πρώτη δόση στους ανθρώπους με προϋπάρχουσα λοίμωξη φαίνεται παρόμοια με την αντίδραση στους ανθρώπους χωρίς προηγούμενη λοίμωξη μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό αν κάποιος πέρασε τη λοίμωξη Covid-19, οι ερευνητές προτείνουν να προηγηθεί τεστ αντισωμάτων, το οποίο μπορεί να δείξει κατά πόσο δεν χρειάζεται τελικά δεύτερος εμβολιασμός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share