Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Μεγάλος κίνδυνος για του υγειονομικούς να νοσήσουν εκτός σπιτιού παρά στο νοσοκομείο

Τι έδειξαν νέα αποτελέσματα

11 Μαρτίου 2021 10:46
Κορωνοϊός: Μεγάλος κίνδυνος για του υγειονομικούς να νοσήσουν εκτός σπιτιού παρά στο νοσοκομείο
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα καθημερινά να νοσούν αρκετά άτομα με τους περισσότερους να χάνουν τη ζωή τους.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα την Τετάρτη 10 Μαρτίου μέσα από ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σημειώθηκε ότι υπάρχουν πάνω από 2.000 κρούσματα.

Δύσκολα τα πράγματα για τους υγειονομικούς.

Κορωνοϊός: Η νέα μελέτη για τους υγειονομικούς

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη με αποτελέσματα που προκαλούν έκπληξη, έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτήν, οι εργαζόμενοι του υγειονομικού προσωπικού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από κορωνοϊό όταν βρίσκονται στο σπίτι τους ή εκτός νοσοκομείου, παρά από την έκθεσή τους σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι υγειονομικοί που ήρθαν -στην κοινότητα- σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν και οι ίδιοι, σε σχέση με τους υγειονομικούς που δεν είχαν τέτοια επαφή εκτός νοσοκομείου.

Επιπλέον, οι υγειονομικοί που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορωνοϊού, είναι 80% πιθανότερο να μολυνθούν, σε σχέση με τους συναδέλφους τους που ζουν σε μέρη με μικρότερη εξάπλωση της Covid-19. Όσοι δεν εργάζονται ούτε σε ΜΕΘ ούτε γενικότερα σε κλινικές με ασθενείς Covid-19 αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν.

Σε κρίσιμη κατάσταση οι υγειονομικοί.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 24.800 μέλη του υγειονομικού προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία τεσσάρων αμερικανικών πολιτειών (το 70% των υγειονομικών ήταν κάτω των 50 ετών και σχεδόν το 80% γυναίκες). Οι μισοί (50%) ανέφεραν άμεση επαφή με ασθενή Covid-19 στη δουλειά τους, ενώ το 81% δεν είχαν επαφή με κρούσμα Covid-19 εκτός νοσοκομείου.

Διαπιστώθηκε ότι οι υγειονομικοί (το υπόλοιπο 19%) που είχαν τέτοια επαφή, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν. Αντίθετα, οι συνάδελφοί τους που είχαν άμεση επαφή με ασθενείς Covid-19, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.

Ο επικεφαλής ερευνητής, λοιμωξιολόγος δρ. Τζέσε Τζέικομπ του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, δήλωσε ότι «στη δουλειά σκεφτόμαστε την αποφυγή της λοίμωξης όλη την ώρα, αλλά εκτός δουλειάς είναι πιθανότερο ο οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, να κολλήσει τον κορωνοϊό».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share