Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τρίτη δόση εμβολίου: Από σήμερα τα πρώτα μηνύματα - Ποιους αφορά

Ποιοι έχουν προτεραιότητα;

13 Σεπτεμβρίου 2021 09:56
Τρίτη δόση εμβολίου: Από σήμερα τα πρώτα μηνύματα - Ποιους αφορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Από σήμερα θα αρχίσει η αποστολή των πρώτων μνημάτων για την τρίτη δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε μιλήσει προ ημερών για την προτεραιοποίηση που θα δοθεί όσον αφορά στην τρίτη αυτή δόση, αλλά και αναφέρθηκε στο ποιοι θα ακολουθήσουν.

Όπως είπε, προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας στον πρώτο τους εμβολιασμό.

Κορωνοϊός: Πιθανώς περιττή η δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έχουν περάσει τον ιό

Ακόμη, σημείωσε πως αφορά άτομα τα αντισώματα των οποίων έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης μακρού χρόνου από ηλικία εμβολιασμού.

Επίσης, η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για την τρίτη δόση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω νοσημάτων που δεν οικοδομούν ανοσία.

Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με καρκίνο, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, άνθρωποι με άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα ή νοσήματα σε ειδική θεραπεία που μειώνει τη νοσιακή αντίδραση και καθιστά τα άτομα ευάλωτα.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είχε σημειώσει πως οι δικαιούχοι είναι συνολικά 285.000.

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει στις 14 του μηνός.

«Κλειδώνουν» τους ανεμβολίαστους - Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 13/9

«Κλειδώνουν» τους ανεμβολίαστους - Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 13/9

Κορωνοϊός: Αλλάζει τελείως το σκηνικό από σήμερα Δευτέρα 13/9 για τους ανεμβολίαστους, καθώς θα έχουν αρκετούς περιορισμούς σε διάφορες υπηρεσίες, όπως και έξοδα (βλ. rapid tests).

Τα νέα μέτρα καλούν τους ανεμβολίαστους πολίτες να προσαρμοστούν σε μια νέα καθημερινότητα.

Τα έκτακτα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

μέτρα ανεμβολίαστοι

Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους

Αλλάζει από αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς τίθενται σε ισχύ νέα, πιο αυστηρά μέτρα για την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, από τη Δευτέρα σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους, με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test ή PCR 48 ωρών, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Πώς θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι

  • Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
  • Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.
  • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
  • Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
  • Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

 Κορωνοϊός: Όλα όσα αλλάζουν από αύριο

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2022:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, καθίστανται πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα (προ Τρίτης και Παρασκευής), θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Στα 10 ευρώ η ανώτατη τιμή του rapid test

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα απόφαση για με τον καθορισμό των ανώτατων τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας που σχετίζονται άμεσα με την πρόληψη και τη διάγνωση του κορωνοϊού SARS-CoV2.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share