Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Έτοιμος να κατακτήσει το διάστημα!

30 Αυγούστου 2019 10:17
Το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Έτοιμος να κατακτήσει το διάστημα!

Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια πρόσδεσης με τον ISS, και μετά την μετακίνηση σε άλλη υπομονάδα του σκάφους Soyuz που είχε ήδη προσδεθεί, η κάψουλα Soyuz MS-14 προσδέθηκε με επιτυχία κατά τη δεύτερη απόπειρα.

Η δεύτερη προσπάθεια υπήρξε εξαιρετική, τόνισε σχολιαστής από τη NASA. Η NASA προειδοποιεί: Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει κοντά από την Γη! (Video)

Ο Φιόντορ έχει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, ύψος 1,80 μέτρα και ζυγίζει 160 κιλά. Το Φιόντορ είναι ρωσικό όνομα, αλλά η μεταγραφή του στα αγγλικά (Fedor) ανταποκρίνεται στο ακρωνύμιο του Final Experiment Demonstration Object Research. Πρόκειται να μείνει στο διαστημικό σταθμό ως τις 7 Σεπτέμβρη ώστε να προετοιμαστεί για επικίνδυνες και μακρινές αποστολές. Μεταξύ άλλων ο Φιόντορ θα μπορεί να χειρίζεται κατσαβίδια και κλειδιά σε συνθήκες πολύ χαμηλής βαρύτητας.

Στον διαστημικό σταθμό αυτή τη στιγμή βρίσκονται έξι κοσμοναύτες και ο Φιόντορ, που ξεκίνησε την Πέμπτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Ο διευθυντής της Roscosmos (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος) Ντιμίτρι Ρογκόζιν τονίζει ότι το επόμενο βήμα θα είναι να βγει το ρομπότ στο διάστημα, πιθανότατα με το επόμενο ρωσικό διαστημόπλοιο Federatsia, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2020.

Ο Fedor δεν ειναι το πρώτο ρομπότ στο διάστημα. Το 2011 η ΝASA είχε στείλει ένα ανθρωποειδές ρομπότ στον ISS, το Robonaut 2, το οποίο είχε τον ίδιο στόχο με τον Φιόντορ, επέστρεψε όμως στη Γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το 2013 η Ιαπωνία ειχε στείλει στον ISS το ρομπότ Kirobo, το οποίο μπορούσε και να μιλήσει, αλλά μόνο στα ιαπωνικά.

Πάντως η Ρωσία έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες για τον Φιόντορ και τα μελλοντικά του αδέρφια, παρά τα ατυχήματα και τα σκάνδαλα στον τομέα της διαστημικής έρευνας. Άλλωστε η Ρωσία, παραμένει η μόνη χώρα που είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να στείλει ανθρώπους στον ISS. Ο Ρογκόζιν φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις μηχανές στο μέλλον με στόχο την κατάκτηση του μακρινού διαστήματος.

Τρόμος για τους διανομείς... έρχεται το ρομπότ που θα φέρει την αλλαγή!

Αλλάζει το μέλλον για τους διανομείς και τον τρόπο που θα πηγαίνουν τις παραγγελίες τους! Έρχεται το ρομπότ που θα κάνει την μεγάλη ανατροπή! Το Σαν Φρανσίσκο έδωσε το πράσινο φως στην Postmates να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες πόλης τα αυτόνομα ρομπότ της.

Σύμφωνα με νωστή ιστοσελίδα τα πάντα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει κανονικά τη δουλειά του ο Serve, το ρομπότ που παρουσιάστηκε μόλις τον Δεκέμβριο και πλέον είναι πανέτοιμος για τα καθήκοντά του. Αυτό είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που εργάζεται σε εταιρεία ακινήτων!

Η Postmates, μια εταιρία παραδόσεων τροφίμων και λαχανικών, λειτουργεί ήδη σε 3.500 πόλεις και οδηγεί τον τομέα των αυτόνομων παραδόσεων. Ο Serve μπορεί να μεταφέρει βάρος 22,5 κιλών και να διανύσει αποστάσεις της τάξης των 50 χιλιομέτρων με μία φόρτιση.

Οι περιορισμοί του Σαν Φρανσίσκο για τα πραγματικά δοκιμαστικά του Serve δεν θα επιτρέψουν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις. Δεν θα γεμίσουν οι δρόμοι με ρομποτάκια ακόμα δηλαδή, αλλά θα τεθούν οι βάσεις για τη νέα εποχή που καταφτάνει ολοταχώς.

Η Postmates δεν είναι η μόνη ούτε η πρώτη, καθώς τα αντίστοιχα αυτόνομα ρομπότ της Starship Technologies παραδίδουν ήδη δέματα στη Βρετανία. Προσθέστε στον ανταγωνισμό τα ρομπότ που φτιάχνουν η Amazon, η DoorDash και η Grubhub, μεταξύ άλλων, και καταλαβαίνετε πως σύντομα το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share