Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Fedor το ρομπότ που ετοιμάζεται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! (Video)

Περνά τα τελευταία τεστ!

20 Αυγούστου 2019 12:50
Fedor το ρομπότ  που ετοιμάζεται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! (Video)

Είναι πια γεγονός ετοιμάζεται το ανθρωποειδές ρομπότ για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Περνά τα τελευταία τεστ!

Ετοιμάζεται για την εκτόξευση του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό,από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 22 Αυγούστου, με πύραυλο Σογιούζ που θα μεταφέρει το μη επανδρωμένο σκάφος Σογιούζ MS-114 μαζί με το ρομπότ. Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το ρομπότ μπάρμαν που φτιάχνει τα πιο γρήγορα ποτά!

Ο Fedor (Final Experimental Demonstration Research) έχει ύψος περίπου 1,83 μέτρων και βάρος 105 κιλών, ενώ μπορεί να σηκώσει φορτίο περίπου 20 κιλών. Έχει μια τεράστια γκάμα δυνατοτήτων, όπως να περπατά, να έρπει, να σηκώνεται όταν πέφτει, να οδηγεί, να χρησιμοποιεί εργαλεία, ακόμη και να κάνει…βαράκια, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Οι Ρώσοι ελπίζουν ότι στο μέλλον ο Fedor -που έχει ονομαστεί και «ρομποναύτης του Πούτιν»- θα βοηθήσει να κατασκευαστεί μια βάση στη Σελήνη και να λειτουργήσει ομαλά. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκοζίν, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ο πόλεμος στη Συρία έδειξε στη Ρωσία τη σημασία των ρομπότ σε δύσκολα περιβάλλοντα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει από τη διαστημική υπηρεσία της χώρας του να επιστρέψει στη Σελήνη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο Fedor, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, κατασκευάστηκε σε πρώτη φάση το 2016 από την εταιρεία Android Technology Company και την επενδυτική εταιρεία Advanced Research Fund, μετά από ανάθεση της ρωσικής κυβέρνησης. Αρχικά λεγόταν Avatar και προοριζόταν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, π.χ. σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Στη συνέχεια, το 2018, μετονομάστηκε Fedor και προσαρμόστηκε για διαστημικές αποστολές. Από φέτος τον Ιούλιο διαθέτει και δικό του λογαριασμό στο Twitter.

Απίστευτο: Μηχανική ουρά βοηθά να ισορροπούν άτομα με κινητικά προβλήματα! (Video)

Η τεχνολογία όσο και να μην το πιστεύουμε έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να λύσουν προβλήματα υγείας που είχαν! Οι καινοτομίες της επιστήμης οδηγούν σε ιατρικά θαύματα πολλές φορές! Τι γίνεται όταν ένα ρομπότ- μηχανική ουρά μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να ισορροπούν;

Ιάπωνες ερευνητές -μετά τα μηχανικά χέρια και πόδια- δημιούργησαν την πρώτη ρομποτική ουρά που βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρούν την ισορροπία τους και να μένουν όρθιοι αποφεύγοντας τις πτώσεις - ένα πρόβλημα συχνό και δυνητικά επικίνδυνο στην τρίτη ηλικία. Συγκλονιστικό: Αυτό το ρομποτικό χέρι δίνει την αίσθηση της αφής!

Ρομπότ που προσαρμόζεται στη μέση

Όπως αναφέρουν πληροφορίες γκρίζα ουρά που λέγεται Arque και προσαρμόζεται στη μέση, έχει μήκος ένα μέτρο περίπου και μιμείται την ουρά ζώων όπως η τσίτα, που τη χρησιμοποιούν για να διατηρούν την ισορροπία τους, όταν τρέχουν γρήγορα ή σκαρφαλώνουν.

Η ουρά χρησιμοποιεί τέσσερις τεχνητούς μυς και συμπιεσμένο αέρα, που της επιτρέπουν να κινείται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, προτού βγει στην αγορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο προβλέπουν ότι, πέρα από τους ηλικιωμένους, η ρομποτική ουρά μπορεί να βρει και βιομηχανικές εφαρμογές, π.χ. για εργάτες αποθηκών που πρέπει να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα.

Η ουρά κρατά ισορροπία

«Η ουρά κρατά την ισορροπία κινούμενη σαν εκκρεμές. Όταν ο άνθρωπος γέρνει το σώμα προς τη μια μεριά, η ουρά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο ερευνητής Γιουνίτσι Ναμπεσίμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Νομίζω ότι θα ήταν ωραίο να ενσωματώναμε την προσθετική ουρά στην καθημερινή ζωή, όταν κάποιος χρειάζεται λίγη παραπάνω βοήθεια για να ισορροπήσει», πρόσθεσε.

Μαθητές δημιούργησαν ρομποτικό σύστημα για να μην παρκάρουν σε θέσεις ΑμεΑ!

Είκοσι αναπηρικά αμαξίδια, που έφεραν την πινακίδα "Επιστρέφω σε 5 λεπτά", στάθμευσαν σήμερα στη Λεωφόρο Νίκης, στο μέτωπο της Πλατείας Αριστοτέλους, σε μια δράση διαμαρτυρίας για το παράνομο παρκάρισμα στις θέσεις που προορίζονται για τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Παράλληλα έγινε παρουσίαση ενός ρομποτικού συστήματος προστασίας θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, του WedoCare, το οποίο δημιούργησαν μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.

Το σύστημα αυτό ενεργοποιείται όταν πλησιάζει αυτοκίνητο και ελέγχει με μαγνητικό αναγνώστη αν το όχημα διαθέτει άδεια στάθμευσης ΑμεΑ. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει δικαίωμα να σταθμεύσει το όχημά του, προειδοποιείται με ανάλογο ηλεκτρονικό μήνυμα και αν δεν το απομακρύνει εντός μικρού χρονικού διαστήματος, ειδοποιείται η τροχαία για να επιδώσει άμεσα κλήση.

"Ψυχή" της δράσης αυτής είναι ο 28χρονος συγγραφέας-ακτιβιστής Δημήτρης Αντωνίου, ο οποίος λόγω τροχαίου κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο τα τελευταία 13 χρόνια . Αρωγούς είχε τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και την εταιρεία αναπηρικών αμαξιδίων και ειδών αποκατάστασης Wheel.

«Όταν κάποιος παρκάρει σε μια θέση στάθμευσης για ΑμεΑ αφήνοντας ένα σημείωμα "επιστρέφω σε πέντε λεπτά" ουσιαστικά αποτρέπει το ΑμεΑ να παρκάρει. Και όχι μόνο το αποτρέπει, αλλά το ειρωνεύεται κιόλας, γιατί νιώθει ότι δεν κάνει μια σοβαρή παράβαση επειδή έχει αφήσει σημείωμα και έχει πεταχτεί κάπου. Έχουμε προσπαθήσει με διάφορους τρόπους, έχουμε κολλήσει τα αυτοκόλλητα "είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω", καλούμε την τροχαία, προσπαθούμε να τους περιμένουμε να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Τώρα προχωράμε σε μία παραπάνω κίνηση, στην ουσία αντιστρέφουμε τους ρόλους, παρκάρουμε εμείς τα αμαξίδια αφήνοντας ένα σημείωμα "επιστρέφω σε πέντε λεπτά" και τους δείχνουμε πώς θα ήταν εάν βρίσκονταν οι ίδιοι στη θέση μας. Μια τέτοια δράση έγινε στην Πορτογαλία και είπαμε να το κάνουμε και στη χώρα μας και έτσι παρκάραμε τα αναπηρικά μας αμαξίδια στη Λεωφόρο Νίκης αφήνοντας το σημείωμα "επιστρέφω σε πέντε λεπτά". Όταν κάποιος παρκάρει ο αυτοκίνητό του "για πέντε λεπτά", δεν είναι ποτέ για πέντε λεπτά. Ελπίζουμε οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες ασεβείς πράξεις να ευαισθητοποιηθούν, να καταλάβουν πόσο δυσκολεύουν τη ζωή των ανθρώπων που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια» είπε ο Δημήτρης Αντωνίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καθηγητής πληροφορικής στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, Νίκος Αυγουλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ρομποτικό σύστημα προστασίας θέσεων ΑμεΑ WedoCare, ανέφερε ότι το δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, στο πλαίσιο του μαθήματος σε ένα διάστημα δύο μηνών.

"Πρόκειται μία ρομποτική κατασκευή και την προγραμματίσαμε ώστε να προστατεύει τις θέσεις πάρκινγκ για τα ΑμεΑ. Με τους ειδικούς αισθητήρες που διαθέτει αντιλαμβάνεται όταν ένα όχημα πλησιάζει. Εάν υπάρχει αναγνωριστικό σήμα για ΑμεΑ το αντιλαμβάνεται, αν δεν υπάρχει τότε στέλνει σήμα στα κεντρικά της Τροχαίας ώστε να κινηθεί άμεσα κάποιο όχημα της Τροχαίας στον τόπο της παράβασης και να επιδώσει κλήση,να απομακρύνει το όχημα κλπ. Το σήμα των ΑμεΑ έχει ένα μαγνητικό αναγνωριστικό, το οποίο αναγνωρίζει και διαβάζει ο μαγνητικός αναγνώστης που έχει το σύστημα. Όταν κάποιος παρκάρει σε θέση ΑμεΑ δεν χρειάζεται να περιμένει το άτομο με αναπηρία, ούτε να καλέσει κάποιος την Τροχαία, γιατί την ειδοποιεί το σύστημα" εξήγησε ο κ. Αυγουλάς.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share