Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αυτές είναι οι συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία μέσα στο σπίτι!

Οι αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας που δεν ξέραμε!

24 Ιουλίου 2019 11:31
Αυτές είναι οι συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία μέσα στο σπίτι!

Η τεχνολογία μπορεί να μας έχει βοηθήσει να εξελιχθούμε σε πολλά και διαφορετικά πράγματα αλλά παράλληλα έχει και πολλές αρνητικές συνέπειες! Ποιες είναι όμως οι συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία μέσα στο σπίτι και δεν μας κάνουν καλό;

Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένες απαντήσεις για τους κινδύνους των συσκευών από τις διεθνείς έρευνες και τα επιστημονικά συμπεράσματα, ωστόσο μπορείτε να προστατεύσετε όσο μπορείτε την υγεία σας, από τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τεχνολογία. Δείτε ακόμα: Πώς η τεχνολογία θα εξαφανίσει 12 καθημερινά πράγματα που κάνουμε όλοι;

Οι φούρνοι μικροκυμάτων

Μας βοηθούν πολύ στην καθημερινότητα. Ιδιαίτερα τις ώρες που βιαζόμαστε, ξεπαγώνουν, ζεσταίνουν, μαγειρεύουν πολύ γρήγορα. Παράγουν όμως ραδιοκύματα, τα οποία βέβαια περιορίζονται μέσα στο φούρνο.

Για αυτό απομακρυνθείτε από το φούρνο όταν λειτουργεί, στο μισό μέτρο περίπου και μη χρησιμοποιείτε χαλασμένους φούρνους, με σπασμένη πόρτα ή τζάμι. Εάν σας είναι απαραίτητος, αντικαταστήστε τον άμεσα.

Η ενδοεπικοινωνία

Μια μεγάλη εξυπηρέτηση για τους γονείς, ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού από αυτό του μωρού τους και να το παρακολουθούν ταυτόχρονα. Οι συσκευές αυτές συνήθως τοποθετούνται από τους γονείς μέσα στο κρεβατάκι του μωρού ή πολύ κοντά του, για να έχουν καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του.

Αυτές οι συσκευές όμως εκπέμπουν επίσης ακτινοβολία, χαμηλή μεν, αλλά όλοι γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητα είναι τα βρέφη σε κάθε είδους ακτινοβολία, δεδομένου ότι βρίσκονται σε γρήγορα ανάπτυξη. Απομακρύνετε αυτές τις συσκευές σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, από το σημείο που βρίσκεται το μωρό σας.

Οι ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές

Είναι σίγουρα πιο βολικές αλλά και τα ακουστικά και οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων εκπέμπουν ακτινοβολία. Πιο ασθενή από αυτήν του κινητού τηλεφώνου, αλλά παρόμοια.

Η βάση εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, το ακουστικό μόνο όταν το χρησιμοποιούμε. Καλύτερα να μη βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά σας, αλλά σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού η βάση του και να αποφεύγετε την πολύωρη συνομιλία με την ασύρματη συσκευή σας, προτιμώντας για περισσότερη ώρα μια άλλη, ενσύρματη.

Η ηλεκτρική κουζίνα, ο απορροφητήρας, το σεσουάρ για τα μαλλιά

Εκπέμπουν και αυτά μικρής ποσότητας ακτινοβολία, από την οποία μπορούμε να προστατευθούμε όταν βρισκόμαστε σε κάποια απόσταση από αυτές, την ώρα που είναι σε λειτουργία.

Η τηλεόραση

Και οι τηλεοράσεις εκπέμπουν ακτινοβολία. Γύρω τους δημιουργούνται ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα καλά νέα όμως είναι, ότι οι τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας εκπέμπουν πολύ χαμηλή ακτινοβολία, με ανύπαρκτο σχεδόν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Το μυστικό

Έχουμε τη δυνατότητα να προστατευθούμε από την ακτινοβολία που δεχόμαστε καθημερινά, αρκεί να φροντίζουμε να μην είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε αυτήν, να κρατάμε τις σωστές αποστάσεις από τις συσκευές και να δημιουργούμε ασπίδες προστασίας όπου μπορούμε, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα και την εύκολη ζωή που μας προσφέρει η τεχνολογία, χωρίς να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας.

Πως να προστατευτείτε από την καρκινογόνο ακτινοβολία που εκπέμπουν κινητά, wiFi, οικιακές συσκευές. Απλές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι

Μήπως κινδυνεύουμε από το WiFi, ή τον φούρνο μικροκυμάτων;

Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί όγκο στον εγκέφαλο; Συχνές ερωτήσεις που μας απασχολούν, όλο και πιο συχνά πλέον, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μπορούν απλές καθημερινές συνήθειες, συσκευές που χρησιμοποιούμε όλοι, να αποδειχτούν απειλιτικές για τη ζωή μας στο μέλλον;

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι μη ιοντίζουσα και έτσι δεν μπορεί να διασπάσει το γενετικό υλικό και να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα. Επιπλέον, η συνολική ισχύς της είναι σχετικά μικρή.

Παρότι γίνονται εκτενείς έρευνες για τις τυχόν επιδράσεις των κινητών στην υγεία, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η έκθεση σε αυτά αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη νόσο. Ούτε η ακτινοβολία των συστημάτων ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi) ούτε αυτή από τους πυλώνες της ΔΕΗ έχει συσχετιστεί με συγκεκριμένες βιολογικές βλάβες.

Εξαίρεση αποτελούν τα καλώδια υπερυψηλής τάσης, για τα οποία υπάρχει εδώ και χρόνια σχετική προστατευτική νομοθεσία.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν ακτινοβολία;

Η νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται για την κατασκευή των φούρνων μικροκυμάτων είναι τέτοια ώστε οι διαρροές της ακτινοβολίας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ή έχουν εξαλειφθεί. Ακτινοβολία ωστόσο μπορεί πάντοτε να ξεφύγει από ελαττωματικές πόρτες, ακόμη και από το προστατευτικό τζάμι των συσκευών.

Για αυτό θα πρέπει ο φούρνος μικροκυμάτων να είναι αναγνωρισμένου κατασκευαστή και να μην στεκόμαστε κοντά όταν αυτός λειτουργεί. Αν υπάρχει υποψία ότι η πόρτα δεν κλείνει καλά, τότε δεν χρησιμοποιούμε τον φούρνο.



Η ακτινοβολία από τους ανιχνευτές των αεροδρομίων είναι επικίνδυνη;

Οι ολόσωμοι ανιχνευτές των αεροδρομίων εκπέμπουν μη ιοντίζουσα ακτινοβολία και μάλιστα χαμηλής έντασης. Η κοσμική ακτινοβολία στην οποία θα εκτεθεί ο ταξιδιώτης κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι πολύ περισσότερη.

Είδη ακτινοβολίας

* Φυσική ακτινοβολία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου, η κοσμική ακτινοβολία από τα άστρα, η ακτινοβολία από την Γη, η ακτινοβολία των τροφίμων κ.λ.π. Εξαιτίας του φυσικού ραδιενεργού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, λαμβάνουμε κάθε δύο ημέρες δόση ακτινοβολίας τέτοια, που είναι σαν να έχουμε κάνει μία ακτινογραφία θώρακος!

* Τεχνητή ακτινοβολία. Είναι αυτή που προέρχεται από τα κινητά, τις κεραίες, τους φούρνους μικροκυμάτων, τα ασύρματα δίκτυα, τα δίκτυα μεταφοράς, διανομής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, τα ραντάρ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ιατρικές συσκευές που εκπέμπουν ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Συμβουλές προστασίας

* Να ζητάτε προστατευτικά («μπροστέλα») όταν κάνετε ακτινογραφίες (όχι στην κοιλιά), για την προστασία των γεννητικών οργάνων.

* Αν έχετε οποιαδήποτε απορία για την ιατρική ακτινοβολία, ρωτήστε τον ακτινοφυσικό του νοσοκομείου ή του διαγνωστικού κέντρου όπου βρίσκεστε.

* Να μιλάτε με Bluetooth ή ακουστικά στο κινητό, διότι όσο πιο μακριά βρίσκονται από το σώμα, τόσο μειώνεται η ακτινοβολία που λαμβάνει ο χρήστης.

* Να μην δίνετε το κινητό στα μικρά παιδιά για να «παίξουν»

* Μην στέκεστε δίπλα στον φούρνο μικροκυμάτων όσο λειτουργεί

* Μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων, αν έχετε αμφιβολίες για το πόσο καλά κλείνει η πόρτα του
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share