Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

FaceApp: Έτσι θα σώσετε τα δεδομένα και τις φωτογραφίες σας!

Σάλος με την ρωσική εταιρεία πίσω από την εφαρμογή!

20 Ιουλίου 2019 10:06
FaceApp: Έτσι θα σώσετε τα δεδομένα και τις φωτογραφίες σας!

Το FaceApp, η νέα εφαρμογή που έγινε viral σε λίγες ώρες, έφερε γρήγορα ανησυχία στους χρήστες της όταν γνωστοποιήθηκε ότι η ρωσική εταιρεία που κρύβεται από πίσω της έχει μέσω των όρων χρήσης το δικαίωμα να χρησιμοποιεί για όσο καιρό θέλει και όπως εκείνη θέλει τις φωτογραφίες μας. Γεγονός που προκάλεσε εύλογα ανησυχία για τον τρόπο χρήσης των δεδομένων μας και τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και άλλων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία έσπευσε να διευκρινίσει ότι σέβεται την ιδιωτικότητα των χρηστών, εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή με την ίδια ευκολία που την εγκατέστησαν και το μόνο βέβαιο γεγονός είναι ότι στην εποχή των social media, ελάχιστοι είναι εκείνοι που διαβάζουν τα "ψιλά γράμματα" πίσω από τους όρους χρήσης μιας διαδικτυακής εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες τους από τους server της εταιρείας.

Τα τρία βήματα για να ζητήσει κάποιος να διαγραφούν οι φωτογραφίες του από το FaceApp, είναι τα εξής:

α) Επιλέγετε Settings και στη συνέχεια Support και Report bug and send logs

β) Στέλνετε ένα αίτημα στην εφαρμογή να διαγραφούν όλα τα δεδομένα σας από τους server με τίτλο στο θέμα "Privacy"

γ) Τέλος, από τις ρυθμίσεις του κινητού αφαιρείτε το δικαίωμα πρόσβασης της εφαρμογής στις φωτογραφίες σας και στην συνέχεια προχωρείτε στη διαγραφή της εφαρμογής.

FaceApp: Μεγάλη προσοχή κρύβει παγίδες! Αν το έχεις κάνει πρέπει να προσέχεις αυτά!

Η εφαρμογή FaceApp είναι η νέα μόδα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, με τους χρήστες της να διασκεδάζουν με το να βλέπουν πώς θα είναι όταν γεράσουν.

Η FaceApp, που λειτουργεί σε smartphone, δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κανείς φίλτρα σε selfies που ανεβάζει και έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής.

Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες γι' αυτή. Εχει κατασκευαστεί από τη Wireless Lab, μία μικρή εταιρεία με έδρα τη Ρωσία και σύμφωνα με τους όρους της, οι φωτογραφίες των χρηστών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους απρόβλεπτους τρόπους.

«Οι καταναλωτές απλώς πιστεύουν ότι έχει πλάκα και μοιράζονται φωτογραφίες τους με τυφλή εμπιστοσύνη», σημειώνει ο Robert Siciliano, ειδικός ασφαλείας στη Safr.Me. «Ο κόσμος γελάει με τις φωτογραφίες του», προσθέτει. Σε ανταπόδοση, βέβαια, τέτοιες εφαρμογές θέλουν ένα μεγάλο κομμάτι από τα δεδομένα του.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εταιρείες με έδρα τη Ρωσία, από τις οποίες μπορεί να βρει είσοδο σε δεδομένα και servers η ρωσική κυβέρνηση», προσθέτει.

Πριν εισαγάγει το χαρακτηριστικό που δείχνει πώς θα γεράσει κάποιος, η FaceApp ήταν δημοφιλής -ενώ δέχθηκε και κριτική- για τα εργαλεία που κάνουν τους ανθρώπους να εμφανίζονται με άλλο φύλο ή να ανοίγουν το χρώμα του δέρματός τους. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό με τα γηρατειά έχει γίνει viral.

Στις σημειώσεις της εφαρμογής που αφορούν την πολιτική ιδιωτικότητας που ακολουθεί, αναφέρεται ότι «ίσως μεταφέρει πληροφορίες που συλλέγει για σένα, συμπεριλαμβανομένης προσωπικής πληροφόρησης εκτός συνόρων και από τη χώρα σου σε άλλες χώρες και δικαιοδοσίες του κόσμου».

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η FaceApp έχει στην κατοχή της φωτογραφίες που ανεβαίνουν στην υπηρεσία της και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει. Θα μπορούσε να τοποθετήσει τη φωτογραφία σου σε μία διαφημιστική πινακίδα ή ακόμη και στην ανάπτυξη τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Οι χρήστες δίνουν άδεια στην εταιρεία «για να χρησιμοποιεί, αναπαράγει, τροποποιεί, υιοθετεί, δημοσιεύει, μεταφράζει, δημιουργεί παράγωγα έργα, διανέμει, εκτελεί και εμφανίζει δημόσια το περιεχόμενο του χρήστη και οποιοδήποτε όνομα, το όνομα χρήστη ή την ομοιότητα που παρέχεται όσον αφορά το περιεχόμενο του χρήστη, σε φορμάτ μέσων και κανάλια που είναι σήμερα γνωστά ή που θα αναπτυχθούν αργότερα».

Οι χρήστες που κατέβασαν και χρησιμοποίησαν την εφαρμογή συμφώνησαν αυτόματα σε υποχρεωτική ρήτρα διαιτησίας, που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν νομικές καταγγελίες σε δικαστήριο.

Εάν οι χρήστες θέλουν να εξαιρεθούν από τη δεσμευτική διαιτησία, μπορούν, αλλά πρέπει να στείλουν επιστολή στη FaceApp, στη διεύθυνση: Wireless Lab OOO, 16 Avtovskaya 401, Saint-Petersburg, 198096, Russia.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share