Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Η απόλυτη «αμβροσία»: Λαχταριστή συνταγή για τυρόπιτα με ανθότυρο, μέλι και κανέλα

Δεν θα αντισταθεί κανείς σε αυτή τη νοστιμιά

28 Φεβρουαρίου 2024 12:13
Η απόλυτη «αμβροσία»: Λαχταριστή συνταγή για τυρόπιτα με ανθότυρο, μέλι και κανέλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια τυρόπιτα λίγο διαφορετική, με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι. Εύκολη και ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας! Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για «χρυσαφένια» στριφτή τυρόπιτα.

Υλικά

  • 1 κιλό ανθότυρο
  • 8 αυγά
  • 200 γρ. μέλι
  • σουσάμι
  • 1 κ.σ σπορέλαιο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ κανέλα (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι

Η απόλυτη «αμβροσία»: Λαχταριστή συνταγή για τυρόπιτα με ανθότυρο, μέλι και κανέλα

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε τα αυγά με το μέλι πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και ξαναχτυπάμε.
  • Τέλος, προσθέτουμε το ανθότυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.
  • Αλείφουμε το ταψί με το σπορέλαιο και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι να πάει παντού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά. Σερβίρουμε την τυρόπιτα αφού προηγουμένως έχει κρυώσει.
  • Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα για έξτρα άρωμα.

«Ψαγμένη» τυρόπιτα: Σφολιάτα από τις λίγες - Η μυστική συνταγή για κρεμώδες αποτέλεσμα

Κοιτώντας για «ψαγμένες» πίτες, βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για τυρόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας και κρεμώδη, αφράτη γέμιση με τυρί φέτα και ανθότυρο.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: "Τσιτσανόπιτα": Η πανεύκολη συνταγή για τυρόπιτα από την Βόρεια Εύβοια χωρίς φύλλο

Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και εύκολη και μπορείτε να την φτιάξετε οποιαδήποτε στιγμή. Έχει θεσπέσια γεύση και υφή που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις στο καθημερινό αλλά σίγουρα και στο επίσημο τραπέζι σας.

Τα υλικά για την τυρόπιτα

Για 1 μεγάλο ταψί

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά)
  • 2-3 κ.σ. σουσάμι

Για τη κρέμα γέμισης

  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κ.σ. βούτυρο κρύο
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 500 γρ. φέτα τριμμένη
  • 500 γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • ½ κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

συνταγη-για-τυροπιτα

Η εκτέλεση συνταγής για τυρόπιτα

Για την κρέμα γέμισης: Τρίβετε τη φέτα και λιώνετε με πιρούνι το ανθότυρο. Τα βάζετε σε μπολ, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνετε σιγά σιγά, βροχηδόν, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί. Μετά συνεχίζετε να ανακατεύετε συχνά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Στη συνέχεια αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά και ενσωματωθεί στη κρέμα. Σκεπάζετε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη κρέμα, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της.

Μόλις χλιαρίνει ρίχνετε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας και ανακατεύετε.

Χτυπάτε τα αυγά, τα ρίχνετε και αυτά στο μείγμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Για το ταψί: Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί (το μέγεθος του ταψιού εξαρτάται από το πάχος που προτιμάτε να έχει η πίτα σας), στρώνετε στη βάση του 1 φύλλο και το λαδώνετε. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο τη διαδικασία με άλλα 3 φύλλα για να έχετε συνολικά 4 φύλλα.

Ρίχνετε στο ταψί, πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση, ισιώνετε την επιφάνειά της ισομερώς και από πάνω στρώνετε άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα. Ρίχνετε και την υπόλοιπη μισή γέμιση στο από πάνω και ισιώνετε πάλι ισομερώς την επιφάνειά σας. Ολοκληρώνετε σκεπάζοντας τη πίτα με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα.

Προσθέτετε το γιαούρτι στο ελαιόλαδο που σας περίσσεψε, ανακατεύετε καλά με πιρούνι να ομογενοποιηθούν και μετά με ένα πινέλο αλείφετε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας. Την πασπαλίζετε με το σουσάμι και προσεκτικά τη χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι σε λωρίδες ή σε κομμάτια.

Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό με τα δάχτυλά σας και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της. Τη βράζετε την αφήνετε για κρυώσει τόσο όσο να μπορείτε να τη κόψετε και μετά την απολαμβάνετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share