Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ξέμεινε κρέας από τις γιορτές; Η απίθανη συνταγή για κοτόπιτα με τυριά και λαχανικά σε χρόνο dt

Γιατί να πετάξετε τα φαγητά σας, αφού μπορείτε να τα αξιοποιήσετε έξυπνα;

2 Ιανουαρίου 2024 17:21
Ξέμεινε κρέας από τις γιορτές; Η απίθανη συνταγή για κοτόπιτα με τυριά και λαχανικά σε χρόνο dt
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοτόπιτα, μία απλή και νόστιμη πίτα που φτιάχνεται εύκολα, με έτοιμο φύλλο και τέλεια γέμιση. Και τι καλύτερο από το να χρησιμοποίησε το ψητό που περίσσεψε από το εορταστικό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για γλυκό ψυγείου με μελομακάρονα που περίσσεψαν.

Υλικά

  • 4 χωριάτικα φύλλα
  • 1/4 ελαιόλαδο για τα φύλλα

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 τεμάχιο/ια κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 πιπεριές
  • 2 τεμάχιο/ια κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 τεμάχιο/ια πράσο
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 1 τεμάχιο/ια αυγό
  • αλάτι
  • πιπερι
  • 1 /2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Ξέμεινε κρέας από τις γιορτές; Η απίθανη συνταγή για κοτόπιτα με τυριά και λαχανικά σε χρόνο dt

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε 4 χωριάτικα φύλλα ή 6 φύλλα κρούστας και φανταστική γέμιση με το κοτόπουλο. Θα χρησιμοποιήσουμε βραστό ή ψητό κοτόπουλο που μας περίσσεψε και θα το ψιλοκόψουμε για τη γέμιση.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2΄.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σοτάρουμε για 1-2΄.
  • Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα βότανα, το μαϊντανό (ή συνδυασμό μαϊντανού και άνηθου) και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
  • Αφήνουμε τη γέμιση για 5′ να πέσει η θερμοκρασία.
  • Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και το ρίχνουμε στη γέμιση.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε τη γέμιση για την κοτόπιτα.
  • Λαδώνουμε ταψί 32×24 εκ.
  • Στρώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, και το τσαλακώνουμε μέσα στο ταψί.
  • Το στρώνουμε τσαλακώνοντας το μέσα στο λαδωμένο μικρό ταψί.
  • Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο με το ίδιο τρόπο.
  • Ρίχνουμε την γέμιση σε μία στρώση πάνω στα τσαλακωμένα και λαδωμένα φύλλα.
  • Καλύπτουμε την πίτα με άλλα δύο τσαλακωμένα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πεταχτά με τα χέρια ραντίζουμε λίγο νερό.
  • Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα κρούστας θα στρώσετε 1-1 τα 3 φύλλα τσαλακώνοντας τα στο ταψί και ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Απλώστε τη γέμιση και καλύψτε με τα υπόλοιπα τσαλακωμένα και λαδωμένα φύλλα.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε την κοτόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50΄ μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 °C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια της κοτόπιτας.
  • Αφήνουμε την κοτόπιτα, αφού τη βγάλουμε από το φούρνο, να σταθεί στο ταψί για 5′ και τη βγάζουμε ολόκληρη σε ξύλινη επιφάνεια. Έτσι θα διατηρηθεί τραγανή μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Πηγή: argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share