Λαχταριστές πατάτες φούρνου - Η συνταγή που θα κάνει τα παιδιά να τις λατρέψουν
Θα τρέχουν τα σάλια
Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «ογκρατέν» είναι σίγουρα λιωμένο τυρί και φούρνος. Αν, τώρα, σε αυτή την περιγραφή προσθέσουμε και τις πατάτες, τότε μιλάμε για την απόλυτη συνταγή. Για να δούμε, λοιπόν... Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να ζεστάνετε τις τηγανισμένες πατάτες χωρίς να χάσουν τη νοστιμιά τους.
Υλικά
- 8 πατάτες μέτριες καλά πλυμένες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο 180 γρ. βούτυρο
- 1 φλ. ψιλοκομμένο μπέικον
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 φλ. τυρί τσένταρ + 2 φλ. για την επικάλυψη
- ½ φλ. γάλα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρά κομματάκια
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια λαδόκολλα. Ψεκάστε τες με το λάδι και ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μαγειρεμένες μέσα. Αφαιρέστε τις πατάτες από τον φούρνο. Μειώστε τη θερμότητα στους 150 βαθμούς.
- Βάλτε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέστε το μπέικον και λίγα λεπτά μετά την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αλάτι, τα κρεμμυδάκια και το πιπέρι. Αφήστε τα να ενωθούν για λίγα λεπτά.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε κάθε πατάτα στο μισό κατά μήκος. Βγάλτε το εσωτερικό της πατάτας προσέχοντας να μη σκιστεί η πατατούλα και ρίξτε το περιεχόμενο της πατάτας στο τηγάνι μαζί με το υπόλοιπο μείγμα.
- Τοποθετήστε τις πατατούλες σε ένα φύλλο λαδόκολλας και γεμίστε τες με το μείγμα. Προσθέστε το τυρί, καλύπτοντας τις πατατούλες.
- Ψήστε τις πατάτες στον φούρνο για 15 λεπτά.
Πατάτες με τη φλούδα: Απίστευτο τρικάκι για να γίνουν extra τραγανές
Mια βραβευμένη σεφ, η Millie Simpson μοιράστηκε τα μυστικά της για τραγανές πατάτες φούρνου που αξίζουν να πάρουν αστέρι Μισελέν. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για τηγανητές πατάτες με τυριά και τσένταρ σως
Ξίδι το λευκό
Πολλές φορές έχουμε ακούσει για τον ρόλο που παίζει το αλάτι στις πατάτες αλλά η σεφ εξήγησε πως τις πατάτες φούρνου δεν παίζει ρόλο το αλάτι. Η Simpson αντίθετα μίλησε για τη δυναμική του λευκού ξιδιού στο νερό που βράζει με τις πατάτες. Αρκεί μια κουταλιά της σούπας μέσα στην κατσαρόλα για να έχεις τις πιο τέλεια τραγανές πατάτες όταν θα τις βάλεις να ψηθούν στον φούρνο.
Η σεφ εξήγησε πάντως πως ακόμα και με το κόλπο του λευκού ξιδιού, πρέπει να είσαι σίγουρη και για την ποικιλία πατάτας που θα επιλέξεις να γίνει ψητή.
Τι άλλο πρέπει να κάνεις
Προτού βράσεις τις πατάτες, πρέπει να προθερμάνεις τον φούρνο στους 240 βαθμούς. Όσο ο φούρνος ζεσταίνεται κόψε τις πατάτες σε κυβάκια των 5 εκατοστών.
Βάλε τα κυβάκια μέσα σε κατσαρόλα με νερό και πρόσθεσε και το ξίδι προτού ξεκινήσει ο βρασμός. Μην βάλεις τις πατάτες στη μέγιστη θερμοκρασία για να βράσουν αργά και όμορφα.
Το ξύδι βοηθά στον σχηματισμό μιας λεπτής κρούστας στο εξωτερικό στρώμα της πατάτας. Αυτή η κρούστα είναι απαραίτητη για να τις βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη χυλώσουν ή διαλυθούν όταν βράζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ του ξιδιού εμποδίζει την πολύ γρήγορη διάσπαση μιας ουσίας, της πηκτίνης, στις πατάτες.
Στεγνές πατάτες - τραγανές πατάτες
Έπειτα έρχεται το πιο σημαντικό σημείο που χαρίζει στην πατάτα το κρατς στοιχείο. Το να αφήσεις τις πατάτες να στραγγίσουν εντελώς από το νερό προτού τις ψήσεις.
Άφησέ τις σε χαρτί και ετοίμασε ένα ταψί με 200 γραμμάρια λάδι το οποίο και θα βάλεις στο φούρνο μέχρι να κάψει.
Βάλε γάντια και πρόσθεσε μία μία τις πατάτες μέσα στο ταψί ενώ θα τις ψήσεις για 40 λεπτά και θα τις γυρίσεις δύο με τρεις φορές.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις με τις φλούδες πατάτας; Να μπουν όμορφα στη φριτέζα και να γίνουν τα πιο νόστιμα τσιπς.