Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Τηγανητές πατάτες: Το κόλπο για να τις ζεστάνετε ξανά χωρίς να χάσουν τη νοστιμιά τους

Θα είναι σαν να τηγανίστηκαν τώρα

8 Ιουνίου 2023 14:13
Τηγανητές πατάτες: Το κόλπο για να τις ζεστάνετε ξανά χωρίς να χάσουν τη νοστιμιά τους
Από Ανθή Κουρεντζή

Αλήθεια, υπάρχει κάτι σε όλο τον κόσμο που να μας ενώνει τόσο όσο η αγάπη μας για τις τηγανητές πατάτες; Ίσως, είναι ένα από τα ελάχιστα φαγητά που δεν μπορεί σχεδόν κανένας να αντισταθεί. Μία γεύση που τη λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για πατάτες στον φούρνο με σκόρδο και δεντρολίβανο.

Είτε τις αγοράσεις από κάποιο μαγαζί, είτε τις φτιάξεις μόνος σου σπίτι, είναι ένα από τα φαγητά που δύσκολα θα μείνει στο τραπέζι.

Υπάρχει, όμως και περίπτωση (σπάνια, αλλά υπάρχει) να χορτάσεις, προτού τελειώσουν οι τηγανητές πατάτες. Τι κάνεις τότε;

Προφανώς, και θα τις κρατήσεις για να τις καταναλώσεις μια άλλη στιγμή, δεν το συζητάμε.

Αλλά είναι πάντα αυτή η διαφορετική αίσθηση που σου αφήνουν όταν κρυώσουν και τελικά τις ξαναζεστάνεις.

Δε θυμίζουν εκείνη την απολαυστική γεύση που έσκαγε σαν έκρηξη στον ουρανίσκο, κάθε φορά που μια τηγανητή πατάτα έκανε βουτιά στο στόμα σου. Το καταλαβαίνουμε.

Τηγανητές πατάτες: Το κόλπο για να τις ζεστάνετε ξανά χωρίς να χάσουν την νοστιμιά τους

Τι να κάνεις και τι όχι με τις τηγανητές πατάτες

Το μεγαλύτερο και συχνότερο λάθος που κάνουμε όλοι με τις τηγανητές πατάτες είναι πως προσπαθούμε να τις ξαναζεστάνουμε βάζοντάς τες για μερικά λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει τα φαγητά από μέσα προς τα έξω. Έτσι όταν βάζουμε τις τηγανητές πατάτες μπορεί να ζεσταίνονται, αλλά είναι μαλακές και όχι τραγανιστές, όπως την πρώτη στιγμή που τις δοκίμασες.

Παράλληλα, δε ζεσταίνονται όλες το ίδιο καλά. Γι’ αυτό και όταν τις βγάζεις κάποιες μπορεί να καίνε, ενώ άλλες να είναι σχεδόν κρύες.

H καλύτερη λύση και πιο εύκολη λύση είναι να τις βάλεις στο φούρνο για μερικά λεπτά. Πρώτα, προθερμαίνεις το φούρνο, στη συνέχεια επιλέγεις ένα ταψί που να χωρούν οι πατάτες οι οποίες περίσσεψαν από το προηγούμενο γεύμα σου, βάζεις ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος από κάτω και προσθέτεις τις πατάτες σου.

Δε χρειάζονται πάνω από 10 λεπτά (ίσως και λιγότερα), με τις πατάτες σου να αποκτούν και πάλι την παλιά τραγανιστή τους γεύση. Τι καλύτερο;

Σουφλέ πατάτας από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη: Το κόλπο με την κρέμα γάλακτος που θα σας ξετρελάνει

Τα σουφλέ είναι η κατεξοχήν συνταγή που επιλέγουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε εύκολο, γρήγορο και γευστικό φαγητό. Οι παραλλαγές του σουφλέ είναι αμέτρητες. Αυτή η συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες από τον Βασίλη Καλλίδη.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 μεσαία αυγά
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 συσκευασία Mozzarella
  • 1 συσκευασία τυρί Havarti
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι.

Αμέσως μετά, κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες μισού εκατοστού περίπου.

Σε ένα πυρέξ, στρώνουμε μια στρώση από τις πατάτες, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και στρώνουμε μια στρώση με τα τυριά μας.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες μας.

Τέλος, πασπαλίζουμε με τα τυριά μας από πάνω και αφού κόψουμε σε μικρά κομματάκια το βούτυρο, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το πυρεξ .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου μισή ώρα.

Αμέσως μετά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα τυριά μας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share