Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Πατάτες «αμβροσία» από τον Γιάννης Λουκάκο: Η γαλλική συνταγή με δεντρολίβανο και σκόρδο που απογειώνει την γεύση

Θα τις λατρέψετε

7 Ιουνίου 2023 17:00
Πατάτες «αμβροσία» από τον Γιάννης Λουκάκο: Η γαλλική συνταγή με δεντρολίβανο και σκόρδο που απογειώνει την γεύση
Από Ανθή Κουρεντζή

Γαλλικές πατάτες σοτέ με θυμάρι, δενδρολίβανο και σκόρδο από τον Γιάννη Λουκάκο. Η συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του σεφ για μπριζόλα στο τηγάνι.

Υλικά

  • 1,2 κιλά πατάτες γαλλικές
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Πατάτες «αμβροσία» από τον Γιάννης Λουκάκο: Η γαλλική συνταγή με δεντρολίβανο και σκόρδο που απογειώνει την γεύση

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τις πατάτες. Δεν χρειάζεται να τις ξεφλουδίσουμε (εφόσον είναι της γαλλικής ποικιλίας).
  • Τις προ-μαγειρεύουμε στο φούρνο: Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο από το δεντρολίβανο , λίγο θυμάρι, μία σκελίδα σκόρδο και λίγο βούτυρο. Ανακατεύουμε ελαφρά όλο αυτό το περιεχόμενο μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο, στους 150 βαθμούς. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της πατάτας και το φούρνο.
  • Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμες και να τις βγάλουμε , κάνουμε το εξής: ελέγχουμε πόσο έχουν μαλακώσει εσωτερικά, καρφώνοντάς τες με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βυθίζεται εύκολα στη σάρκα τους, χωρίς να βρίσκει αντίσταση, τότε γνωρίζουμε ότι είναι έτοιμες.
  • Ήρθε η ώρα να τις σοτάρουμε. Τις κόβουμε όλες στη μέση. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τις πατάτες με την κομμένη τους πλευρά να ακουμπά την επιφάνεια του τηγανιού. Τις αφήνουμε μέχρι να πάρουν πολύ καλό χρώμα. Αφού πάρουν το χρυσαφί χρώμα που θέλουμε, προσθέτουμε βούτυρο και τις ανακινούμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε τα βότανα και αλάτι. Προσθέτουμε λίγο σχοινόπρασο.

Πατάτες φούρνου: Το μυστικό για τέλειο ψήσιμο και απολαυστική γεύση - Το κόλπο με την μαγειρική σόδα που δεν γνωρίζουν πολλοί

Τέλειες πατάτες φούρνου, ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά σχεδόν για κάθε κυρίως γεύμα. Επίσης, τις αγαπούν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τραγανές απέξω, ζουμερές από μέσα, γίνονται ο τέλειος συμπρωταγωνιστής για κοτόπουλο, ψάρι, μπιφτέκια, χοιρινό, αρνί, και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Με την ευκαιρία, δείτε πόση ώρα μπορείτε να αφήσετε τις καθαρισμένες πατάτες στο νερό.

Το να πετύχετε την τέλεια τραγανή κρούστα και το μελωμένο εσωτερικό της πατάτας είναι πράγματι επιστήμη. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες καθημερινές συνταγές, έτσι και οι πατάτες οι οποίες φαίνονται απλές στην παρασκευή τους, έχουν τα μυστικά τους. Όχι, δεν θα χρειαστείτε ακριβά σκεύη, δυσεύρετα εξωτικά υλικά ή πολύπλοκες διαδικασίες για να τις πετύχετε. Οι τέλειες πατάτες φούρνου απαιτούν τεχνική και αυτά τα 9 μυστικά για να τις κάνετε άψογες κάθε φορά. Διαβάστε παρακάτω για τους μυστικά ψησίματος που θα ακολουθήσετε.

Πατάτες φούρνου: Το μυστικό για τέλειο ψήσιμο και απολαυστική γεύση - Το κόλπο με την μαγειρική σόδα που δεν γνωρίζουν πολλοί

Τα 9 μυστικά για τέλειες ψητές πατάτες

  • Τις κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Ψήνοντας τις σε μεγαλύτερα κομμάτια, η κοπή θα βοηθήσει να αναδειχθεί καλύτερα η αντίθεση ανάμεσα στο μαλακό εσωτερικό και το τραγανό εξωτερικό.
  • Βράστε πρώτα τις πατάτες. Αυτό βοηθά να μαλακώσει το εσωτερικό τους πριν ξεκινήσει το ψήσιμο, οπότε οι πατάτες θα είναι έτοιμες όταν πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, χωρίς να καούν προσπαθώντας να τις μαγειρέψουμε στο εσωτερικό τους μέσα στο φούρνο. Περίπου οκτώ έως δέκα λεπτά βράσιμο αρκούν. Δεν πρέπει να λιώνουν αλλά να είναι τρυφερές παρουσιάζοντας μια μικρή αντίσταση όταν τις τρυπάτε με πιρούνι.
  • Προσθέστε μαγειρική σόδα στο νερό που βράζουν. Η μαγειρική σόδα θα κάνει το pH στην επιφάνεια της πατάτας πιο αλκαλικό, διευκολύνοντας την εμφάνιση της αντίδρασης Maillard, η οποία θα μας χαρίσει την τέλεια τραγανή κρούστα στο εξωτερικό της πατάτας.
  • Στραγγίξτε τις καλά. Βεβαιωθείτε ότι αφήσατε τις πατάτες σας να στεγνώσουν λίγο μέχρι να μπουν στο φούρνο.
  • Μην γεμίζετε υπερβολικά το ταψί. Οι πατάτες πρέπει να είναι απλωμένες σε μια στρώση με αρκετό χώρο ανάμεσά τους ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα η θέρμανση του φούρνου.
  • Προθερμάνετε το ταψί σας στο φούρνο. Αυτό βοηθάει να σχηματιστεί τραγανή και χρυσαφένια κρούστα, επομένως δεν θα τις ψήσετε περισσότερο από όσο χρειάζονται.
  • Ψήστε τις πατάτες σε υψηλή θερμοκρασία. 200oC με 220οC στον αέρα είναι ιδανική θερμοκρασία για να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Όταν σχηματίσουν μια τραγανή κρούστα χωρίς να έχουν πάρει χρυσαφί χρώμα, χαμηλώνετε στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο.
  • Ανακατέψτε τις περιστασιακά. Αφήστε τις να ψηθούν τα πρώτα 20 λεπτά, και μετά βγάλτε τις από τον φούρνο για να τις ανακατέψετε ελαφρώς.
  • Αρωματίστε ελαιόλαδο με μυρωδικά για να δώσετε άρωμα στις πατάτες. Αν προσθέσετε αρωματικά στις πατάτες, π.χ με σκόρδο και δεντρολίβανο, θα παρατηρήσετε ότι θα καούν στο φούρνο. Για να αποφύγετε να καταλήξετε με καμένη γεύση σκόρδου, μπορείτε να σοτάρετε σε ελαιόλαδο το σκόρδο μαζί με το δεντρολίβανο ή άλλα μυρωδικά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα. Σουρώστε το λάδι από τα στερεά (σκόρδο, μυρωδικά) και με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να περιχύσετε τις πατάτες σας με το αρωματισμένο λάδι και να χαρίσετε τα υπέροχα αρώματα των βοτάνων στις πατάτες σας, χωρίς να καούν στο φούρνο.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share