Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Χωριάτικη τυρόπιτα της γιαγιάς με τραγανό φύλλο και γέμιση δύο τυριών

Η συνταγή που θα θες να φτιάξεις το Σαββατοκύριακο

31 Μαρτίου 2023 10:07
Χωριάτικη τυρόπιτα της γιαγιάς με τραγανό φύλλο και γέμιση δύο τυριών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τυρόπιτα της γιαγιάς: Ποιός δεν αγαπά την παραδοσιακή τυρόπιτα με το χωριάτικο φύλλο και την πλούσια τυρένια γέμιση που θυμίζει τα παιδικά χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς; Ας την θυμηθούμε και ας την γευτούμε ξανά στο σήμερα με την ίδια απόλαυση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για αφρατομπαμπάτσικη τυρόπιτα σαν σουφλέ.

Υλικά

  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 550 γρ. νερό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση

  • ½ κιλό τυρί φέτα της αρεσκείας σας
  • 2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 4 αυγά
  • ½ φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 φλυτζάνια γάλα
  • λίγο πιπέρι

Χωριάτικη τυρόπιτα της γιαγιάς με τραγανό φύλλο και γέμιση δύο τυριών

Εκτέλεση για την ζύμη

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκανίτσα μαζί με το αλεύρι και ζυμώνουμε.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα!
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και τα ανοίγουμε με την βοήθεια του νισεστέ σε φύλλα.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε τα τυριά, το σιμιγδάλι, το πιπέρι και τέλος το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε το ταψί Νο40 και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα
  • Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα
  • Τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, τα τυλίγουμε προς τα μέσα κάνοντας κόθρο!
  • Από πάνω ρίχνουμε λίγο λάδι κα ραντίζουμε με λίγο νερό
  • Χαράζουμε την πίτα
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Σε περίπτωση, που δεν φτιάξουμε δικό μας φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κιλό φύλλα χωριάτικα για πίτα.

«Όαση» γεύσης: Τυρόπιτα με φέτα και ψητά σκόρδα στο αλουμινόχαρτο

Μία διαφορετική συνταγή για τυρόπιτα από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Την διαφορά την κάνει το ψητό σκόρδο στην γέμιση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για vegan τυρόπιτα σαν αλμυρή μπουγάτσα.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 2 κ.σ. κοπανιστή
  • 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο (γύρω στις 15 γερές σκελίδες)
  • ½ φλ. ξερό δυόσμο
  • 8 αβγά χτυπημένα
  • ¾ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 5 έτοιμα χωριάτικα φύλλα καλής ποιότητας ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας

Για το φύλλο

  • 4 φλ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι

«Όαση» γεύσης: Τυρόπιτα με φέτα και ψητά σκόρδα στο αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τα σκόρδα: βάζουμε ολόκληρο το κεφάλι σε αλουμινόχαρτο, αλατίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με 1 -2 κ.σ. ελαιόλαδο. Το κλείνουμε χαλαρά σε πακέτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ο C 40 λεπτά να μαλακώσει. Ξεφουρνίζουμε, πιέζουμε τις σκελίδες να βγει η ψίχα και πετάμε τις φλούδες. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ. νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά, φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: λιώνουμε καλά με το πιρούνι τα ψημένα σκόρδα. Σε σε βαρύ μπολ, τρίβουμε τη φέτα με τα δάχτυλα, προσθέτουμε την κοπανιστή, τα σκόρδα, τα αβγά χτυπημένα, τον δυόσμο και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια ρηχή λαμαρίνα φούρνου, στρώνουμε 3 φύλλα αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share