Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Αφρατομπαμπάτσικη» τυρόπιτα σουφλέ με κρεμώδη γέμιση από ανθότυρο και γιαούρτι έτοιμη στο τσακ μπαμ

Παραδεισένια γεύση!

30 Μαρτίου 2023 08:46
«Αφρατομπαμπάτσικη» τυρόπιτα σουφλέ με κρεμώδη γέμιση από ανθότυρο και γιαούρτι έτοιμη στο τσακ μπαμ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία συνταγή που συνδυάζει τα δύο αγαπημένα μας φαγητά, το σουφλέ και την τυρόπιτα. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα με φέτα και σκόρδο.

Η τυρόπιτα είναι πάντα μια τέλεια λύση για ένα εύκολο και γρήγορο σνακ, που μπορούμε να απολαύσουμε σε κάθε περίσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη, το σουφλέ είναι η κατεξοχήν συνταγή που επιλέγουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε εύκολο, γρήγορο και γευστικό κυρίως γεύμα.

Οι παραλλαγές και των δύο πιάτων είναι αμέτρητες και δεν βαριόμαστε να τα απολαμβάνουμε ποτέ. Τι κι αν σας λέγαμε πως εμείς βρήκαμε μία λαχταριστή συνταγή που συνδυάζει και τα δύο στην ιστοσελίδα xrysoskoufaki.gr;

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για τον χυλό

  • 1 αυγό
  • 100 γρ. γάλα
  • 4 κσ ελαιόλαδο
  • 1 κγ λευκό ξίδι
  • 50 γρ. αλεύρι φαρινα
  • άνιθο ψιλοκομμένο
  • αλατοπίπερο

«Αφρατομπαμπάτσικη» τυρόπιτα σουφλέ με κρεμώδη γέμιση από ανθότυρο και γιαούρτι έτοιμη στο τσακ μπαμ

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά του χυλού και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τυριά με το γιαούρτι και τα λιώνουμε να γίνουν κρέμα.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα και τα τα κόβουμε κομμάτια. Τα χωρίζουμε στα 3. Βάζουμε τα πρώτα στον πάτο του ταψιού και τα βρέχουμε καλά με τον χυλό.
  • Προσθέτουμε το μισό μίγμα του τυριού. Συνεχίζουμε με τα δευτέρα φύλλα, τα βρέχουμε και αυτά με τον χυλό και βάζουμε το υπόλοιπο τυρί. Τελειώνουμε με τα τελευταία φύλλα και τα περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυλό.
  • Πασπαλίζουμε την πίτα μας με σουσάμι και την ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180c 3/4 περίπου μέχρι να ροδίσει όμορφα!

Δεν θα μείνει ψίχουλο στο ταψί: Μπουγάτσα από τις Σέρρες με φέτα και σιμιγδάλι με την πιο εύκολη συνταγή

Τι θα λέγατε για μια πεντανόστιμη, παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί; Είναι ιδανική για όλες τις ώρες, από το πρωί για ένα αρχοντικό πρωινό με το καφεδάκι σας μέχρι το βράδυ σαν ένα λαχταριστό γεύμα. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ πώς φτιάχνεται η συριανή τυρόπιτα με μυζήθρα και μέλι...

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, η φήμη της είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Η μπουγάτσα είναι γνωστή σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία (ακόμα και στην Αυστρία), όπου τη συναντάμε σχεδόν με το ίδιο όνομα.

Συνήθως πρόκειται για πίτα, γεμιστή με τυρί, και αυτό που τη διαφοροποιεί από μια τυπική τυρόπιτα είναι η ζύμη της. Στην Ελλάδα μπουγάτσα είναι σχεδόν αποκλειστικά πίτα με φύλλα που αλείφονται στο άνοιγμά τους με άφθονο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, θα χρησιμοποιήσουμε 10 φύλλα κρούστας (μισά πάνω, μισά κάτω).

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 620 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 270 ml νερό
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 150 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
  • 150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 900 ml κατσικίσιο γάλα
  • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπουγάτσα με τυρί: Εκτέλεση

Δεν θα μείνει ψίχουλο στο ταψί: Μπουγάτσα από τις Σέρρες με φέτα και σιμιγδάλι με την πιο εύκολη συνταγή

Φύλλα

  • Για τα φύλλα της μπουγάτσας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
  • Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο.
  • Αφήνουμε τα φύλλα της μπουγάτσας να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί μία από τις μπάλες ζύμης.
  • Την πιέζουμε με την παλάμη για να πλατύνει και στη συνέχεια την ανοίγουμε μέχρι να γίνει πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο, φύλλο.
  • Για να το πετύχουμε αυτό, αρχίζουμε να τραβάμε προσεκτικά το ελαφρά ανοιγμένο φύλλο από τις άκρες και στη συνέχεια το ανασηκώνουμε πεταχτά στον αέρα μερικές φορές, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να απλώνει και να λεπταίνει.
  • Το γυρνάμε κάθε φορά από διαφορετική πλευρά και επαναλαμβάνουμε το τράβηγμα και τίναγμα, ώστε να ανοίξει γύρω γύρω ομοιόμορφα.
  • Τακτικά, για να μη σχιστεί, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. (Αν μας φαίνεται δύσκολο, απλώς το ανοίγουμε με τη βέργα.)
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο και ισιώνουμε τις άκρες του φύλλου ώστε να γίνει ορθογώνιο.
    Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και ακουμπάμε εκεί το φύλλο.
  • Το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στο πρώτο φύλλο.

Γέμιση

  • Για τη γέμιση της μπουγάτσας, σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίχνουμε πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ πηχτή κρέμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν κόμποι, ρίχνουμε και λίγο αλατοπίπερο και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια κρέμα που να αρχίσει να πήζει.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και τον κρόκο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και η κρέμα να γίνει λεία.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση της μπουγάτσας να κρυώσει. Όσο κρυώνει, θα πήζει, μέχρι που θα κόβεται με το μαχαίρι.

Μπουγάτσα

  • Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει.
  • Την απλώνουμε στο κέντρο των φύλλων και φέρνουμε τις άκρες τους προς το κέντρο, ώστε να καλύψουμε τελείως τη γέμιση και να φτιάξουμε έναν μεγάλο φάκελο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο.
  • Για τη μπουγάτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρή, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε τη μπουγάτσα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share