Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Όαση» γεύσης: Τυρόπιτα με φέτα και ψητά σκόρδα στο αλουμινόχαρτο

Σκέτη μούρλια

29 Μαρτίου 2023 13:22
«Όαση» γεύσης: Τυρόπιτα με φέτα και ψητά σκόρδα στο αλουμινόχαρτο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία διαφορετική συνταγή για τυρόπιτα από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Την διαφορά την κάνει το ψητό σκόρδο στην γέμιση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για vegan τυρόπιτα σαν αλμυρή μπουγάτσα.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 2 κ.σ. κοπανιστή
  • 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο (γύρω στις 15 γερές σκελίδες)
  • ½ φλ. ξερό δυόσμο
  • 8 αβγά χτυπημένα
  • ¾ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 5 έτοιμα χωριάτικα φύλλα καλής ποιότητας ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας

Για το φύλλο

  • 4 φλ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι

«Όαση» γεύσης: Τυρόπιτα με φέτα και ψητά σκόρδα στο αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τα σκόρδα: βάζουμε ολόκληρο το κεφάλι σε αλουμινόχαρτο, αλατίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με 1 -2 κ.σ. ελαιόλαδο. Το κλείνουμε χαλαρά σε πακέτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ο C 40 λεπτά να μαλακώσει. Ξεφουρνίζουμε, πιέζουμε τις σκελίδες να βγει η ψίχα και πετάμε τις φλούδες. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ. νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά, φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: λιώνουμε καλά με το πιρούνι τα ψημένα σκόρδα. Σε σε βαρύ μπολ, τρίβουμε τη φέτα με τα δάχτυλα, προσθέτουμε την κοπανιστή, τα σκόρδα, τα αβγά χτυπημένα, τον δυόσμο και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια ρηχή λαμαρίνα φούρνου, στρώνουμε 3 φύλλα αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.

Μοσχοβολιστή συριανή τυρόπιτα με μυζήθρα και μέλι - Το μυστικό της νοστιμιάς σε 1 υλικό!

Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή τυρόπιτας με μέλι και αρωματικά υλικά που απογειώνουν τη γεύση και σε ταξιδεύει σε άλλα μέρη. Είναι η παραδοσιακή συνταγή της συριανής τυρόπιτας και μια γευστική εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για ξεχωριστή τυρόπιτα της Μακεδονίτισσας γιαγιάς

Υλικά

  • 12 αυγά
  • 1 πακέτο ζάχαρη
  • 1 κεφάλι ντόπια ανάλατη μυζήθρα (περίπου1 κιλό)
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλλα
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ λιώνουμε το τυρί με το χέρι και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, τα αυγά, την κανέλλα, το χυμό, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύουμε καλά χτυπώντας με μίξερ, ώσπου αυτά γίνουν ένα μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα των υλικών μέσα σε αυτό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1-1,5 ώρα.

Συνταγή για συριανή τυρόπιτα

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share