Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η πιο αφράτη τυρόπιτα από το πανέμορφο νησί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

19 Νοεμβρίου 2022 11:53
Η πιο αφράτη τυρόπιτα από το πανέμορφο νησί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι' αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα με απάκι που "κατάγεται" από την Κρήτη.

Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή από την Πάτμο και δεν είναι άλλη από την πατινιώτικη τυρόπιτα που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Έχει το σχήμα τάρτας και περιέχει τρία είδη τυριών, φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί. Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές τάρτες τυριού, ατομικές, με γενναία, χορταστική ποσότητα. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

  • 1 ½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
  • 300 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • Λίγη κανέλα

Για τη γέμιση

Συνταγη για αφρατη τυροπιτα

  • 800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
  • 800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
  • 16 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.
  • Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (ταρτιέρες).
  • Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, τη γέμιση, ανακατεύοντας τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα.
  • Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.

Έτοιμη η τυρόπιτα Πάτμου. Καλή όρεξη!

Τυρόπιτα σκέτο "μέλι" με 5 υλικά - Γρήγορη, εύκολη και γευστική

Ποιός ειπε ότι η τυρόπιτα είναι μόνο αλμυρή; Τι θα λέγατε για μια "γλυκιά" εκδοχή της; Ανακαλύψαμε τη συνταγή για την πιο γευστική γλυκιά τυρόπιτα με 5 υλικά που θα λιώνει στο στόμα. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για πατατοτυρόπιτα.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500γρ. φέτα
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • φρέσκο βούτυρο αγελάδος λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων (περίπου 150 γρ.)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα μπολ λιώνετε τη φέτα με πιρούνι και την ανακατεύετε με τα αβγά.
  • Απλώνετε στον πάγκο της κουζίνας κάθε φορά τρία τρία φύλλα. Αλείφετε από πάνω με βούτυρο. Πασπαλίζετε με ζάχαρη όλη την επιφάνεια του επάνω φύλλου και απλώνετε σε διάφορα σημεία μίγμα φέτας. Τυλίγετε σε μπαστουνάκι και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
  • Αλείφετε την επιφάνεια όλων των ρολών στο ταψί με άφθονο βούτυρο και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share