Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023

Μαρινάδα "λουκούμι": Ανακατέψτε μέλι, ξύδι και άλλα 2 υλικά και απογειώστε το ψητό κρέας σας

Γεύση που θα σας μείνει

17 Νοεμβρίου 2022 11:45
Μαρινάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ροδοψημένα στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου, το κρέας και τα ψάρια ή τα θαλασσινά χρειάζονται οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί ένα υπομονετικό ή έστω λίγο πιο γρήγορο μαρινάρισμα, για να αποδώσουν το μάξιμουμ της γεύσης.

Το μαρινάρισμα είναι ένας προσιτός τρόπος για επιτυχημένα και νόστιμα ψητά, που θα απολαύσετε ζεστά και ζουμερά, παρέα με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα.

Τι είναι όμως η μαρινάδα; Είναι το «βάπτισμα» που κάνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά αλλά και λαχανικά μέσα σε διάφορα στεγνά ή υγρά μίγματα από ελαιόλαδο, κρασί, χυμούς εσπεριδοειδών, αρωματικά, μπαχαρικά ή εξωτικά υλικά, σε διάφορους συνδυασμούς. Ο σκοπός είναι τα ωμά υλικά να παραμείνουν στη μαρινάδα για αρκετό χρόνο ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό με γιαούρτι για μαρινάδα κοτόπουλου.

Η απόλυτη μαρινάδα για τρυφερό ψητό κρέας

Υλικά

Κάνουν μια ωραία, γλυκιά μαρινάδα για πιο τρυφερά κομμάτια κρέατος.

Μαρινάδα 'λουκούμι': Ανακατέψτε μέλι, ξύδι και άλλα 2 υλικά και απογειώστε το ψητό κρέας σας

Πώς ξεχωρίζεις το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Το τεστ με τη βραστή ή ψητή πατάτα

Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου αποτελεί μία τέχνη εφάμιλλη σε πολυπλοκότητα και δυσκολία με εκείνη του κρασιού. Προϋποθέτει καλά εκπαιδευμένους ειδικούς με άριστα προσόντα, ενώ διεξάγεται με μία αυστηρή και λεπτομερή διαδικασία με κάρτα αξιολόγησης, η οποία δημιουργήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOOC).

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: "Κολπατζού" η γιαγιά: Το μυστικό για να διατηρήσετε ακόμη και για μήνες φρέσκια την φέτα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ευρέως διαδεδομένες.

Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Beauchamp του Πανεπιστημίου της Philadelphia, το ελαιόλαδο περιέχει ολεοκανθάλη, η οποία, από φαρμακολογικής άποψης, έχει την ίδια αντιφλεγμονώδη δράση με την ιβουπροφαίνη, την ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η αίσθηση που αποκτά κανείς δοκιμάζοντας ολεοκανθάλη και ιβουπροφαίνη, μοιάζει με το ελαφρύ κάψιμο που αφήνει και το ελαιόλαδο όταν το δοκιμάζετε. Πενήντα γραμμάρια (1,7 fl oz – όγκος υγρού) ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής δυαδικότητας ισοδυναμούν με 10% της δόσης της ιβουπροφαίνης που συνιστάται για την ανακούφιση του πόνου στους ενηλίκους. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ουσίες, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τόσο πιο πικρή είναι η γεύση του.

Ένα παρθένο ελαιόλαδο είναι πάντα ανώτερο ως προς την ποιότητα και αξίζει οι λάτρεις της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας να ξέρουν τι αναζητούν σε ένα καλό ελαιόλαδο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητά κανείς είναι αρχικά η γεύση του καρπού, μία αίσθηση φρεσκοκομμένων καρπών και φύλλων ελιάς, όταν μυρίζουν το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια έρχεται μία πικάντικη αίσθηση, μία γεύση πιπεράτη στο βάθος του λαιμού και μία ελαφριά αίσθηση «καψίματος» στο ίδιο σημείο. Το ταξίδι της γευστικής δοκιμής ολοκληρώνεται με μία ευχάριστη υπόνοια πικρής γεύσης στο επάνω μέρος του στόματος και της γλώσσας.

Πώς ξεχωρίζεις το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Το τεστ με τη βραστή ή ψητή πατάτα

Το τεστ με τη βραστή ή ψητή πατάτα

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πιστοποιημένος γευσιγνώστης για καταλάβει τι διαφορά ενός ελαιολάδου κακής ποιότητας με ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα πετυχαίνεται με έξυπνο και εύκολο τρόπο η ποιοτική δοκιμή του ελαιολάδου χωρίς γευσιγνωσία.

Βράζετε ή ψήνετε μία πατάτα, την βγάζετε από την κατσαρόλα ή το φούρνο, ρίχνετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από πάνω και στη συνέχεια μυρίζετε. Ένα καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αναδίδει ευχάριστα αρώματα, όπως του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, των καρπών και των φύλλων της ελιάς, αρώματα φρουτώδη. Αντίθετα ένα κακής ποιότητας ελαιόλαδο θα απελευθερώσει μια βαριά, δυσάρεστη μυρωδιά όταν περιχυθεί επάνω από μία ψητή πατάτα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share