Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα 28ης Οκτωβρίου: Η συνταγή για την πίτα που θα απογειώσει το τραπέζι της εθνικής εορτής

Μια δοκιμή θα σας πείσει

26 Οκτωβρίου 2022 10:58
Τυρόπιτα 28ης Οκτωβρίου: Η συνταγή για την πίτα που θα απογειώσει το τραπέζι της εθνικής εορτής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τυρόπιτα κανταΐφι και τρία λευκά τυριά, μια φοβερή και πρωτότυπη συνταγή για την αγαπημένη μας τυρόπιτα! Σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα αυτή τη συνταγή αφού η τυρόπιτα κανταΐφι αρέσει σε όλους και μπορεί να αποτελέσει ένα από τα ορεκτικά του τραπεζιού της 28ης Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία, δείτε την τυρόπιτα με 3 τυριά χωρίς φύλλο που είναι έτοιμη σε 20'.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
  • 300 γρ φέτα
  • 200 γρ Μανούρι τριμμένο
  • 300 γρ ανθότυρο
  • 2 αυγά
  • 200 γρ βούτυρο
  • 30 γρ βούτυρο (για το άλειμμα του ταψιού)
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ γάλα + 2 αυγά (μείγμα για να περιχύσουμε το κανταΐφι πριν το ψήσουμε)

Τυρόπιτα 28ης Οκτωβρίου: Η συνταγή για την πίτα που θα απογειώσει το τραπέζι της εθνικής εορτής

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα τυριά τριμμένα (φέτα, μανούρι και ανθότυρο) προσθέτουμε και 50 γρ βούτυρο λιωμένο, τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το κανταΐφι.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι, το “ξάνουμε” πολύ καλά και το χωρίζουμε στη μέση.
  • Βάζουμε τη μισή ποσότητα κανταΐφι από το κανταΐφι σε σένα βουτυρωμένο πυρέξ (30*40cm ή 25*35 cm) και ραντίζουμε με την μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο.
  • Το στρώνουμε στον πάτο του το μισό από το “ξασμένο” κανταΐφι, πατώντας το λίγο με την παλάμη μας.
  • Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των τυριών και το απλώνουμε να πάει ισόποσα παντού.
  • Τοποθετούμε το άλλο μισό κανταΐφι, σκεπάζονταας τα τυριά και περιχύνουμε ώστε να πάει παντού το λιωμένου βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα αυγά σε ένα μπολ, περιχύνουνε όλο το κανταΐφι.
  • Σκεπάζουμε την πίτα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και περιμένουμε να φουσκώσει το μείγμα.
  • Στη συνέχεια ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου (σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο).
  • Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και την ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να την δούμε να παίρνει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Τσαλακωτή τυρόπιτα με σόδα σαν πατσαβουρόπιτα με φέτα (Video)

Τσαλακωτή τυρόπιτα με σόδα σαν πατσαβουρόπιτα με φέτα. Αυτή η πλισέ τυροπιτα με σόδα γίνεται πολύ αφράτη. Δοκίμασε τη! Παράλληλα, δείτε εδώ μία συνταγή για παραδοσιακή τυρόπιτα από τη Λέρο με γιαούρτι, μυζήθρα και λερίτικο τυρί.

Υλικά:

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 τεμάχιο/ια σόδα (αναψυκτικό 330 ml)
  • 3 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε πρώτα τα τυριά σε μπολ και τρίβουμε αρκετό πιπέρι για την πίτα μας.
  2. Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία.
  3. Απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα στον πάγκο εργασίας.
  4. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο.
  5. Το πασπαλίζουμε με τα τυριά και το σουρώνουμε σε πλισέ.
  6. Το πιάνουμε από τις δύο άκρες και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί (του φούρνου).
  7. Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουμε όλα τα φύλλα και τα τυριά.
  8. Τοποθετούμε κοντά κοντά τα πλισέ, τσαλακωμένα φύλλα για να χωρέσουν όλα.
  9. Περιχύνουμε τα φύλλα με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε από το άλειμμα για την τσαλακωτή τυρόπιτα.
  10. Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ, με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα και την υγρή σόδα.
  11. Περιχύνουμε την τσαλακωτή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, να ρουφήξουν τα φύλλα το υγρό μίγμα.
  12. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου 45 λεπτά.

Πηγή: argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share