Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Κανελωμένη τυρόπιτα: Παραδοσιακή λερίτικη πίτα με γιαούρτι, 2 τυριά και κανέλα έτοιμη σε χρόνο ρεκόρ

Αυθεντική δωδεκανησιακή συνταγή

21 Οκτωβρίου 2022 09:45
Κανελωμένη τυρόπιτα: Παραδοσιακή λερίτικη πίτα με γιαούρτι, 2 τυριά και κανέλα έτοιμη σε χρόνο ρεκόρ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παραδοσιακή τυρόπιτα από τη Λέρο με γιαούρτι, μυζήθρα και λερίτικο τυρί. Μία συνταγή που είναι δημοφιλής στα Δωδεκάνησα και η γεύση της είναι αμίμητη. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για πελοποννησιακή παραδοσιακή τυρόπιτα με φέτα, μυζήθρα και γάλα.

Υλικά

Για το ζυμάρι

Για την γέμιση

  • 1 μυζήθρα φρέσκια
  • 1 τυρί φρέσκο Λέρου
  • 4 αυγά ολόκληρα
  • 4 αυγά μόνο τον κρόκο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Δυόσμο
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • Αλάτι
  • 2 αυγά χτυπημένα για από πάνω

Λερίτικη τυρόπιτα με γιαούρτι, 2 τυριά και κανέλα έτοιμη σε χρόνο ρεκόρ

Εκτέλεση

  • Θρυμματίζουμε τα μυζηθροτύρα,βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά για την γέμιση
    ανακατεύουμε καλά δοκιμάζουμε για αλάτι,και κλείνουμε με μεμβράνη.
  • Ετοιμάζουμε το ζυμαράκι μας βάζουμε στον κάδο με γάντζο το βούτυρο με το γιαούρτι, χτυπάμε 5 λεπτά, βάζουμε ζάχαρη ή αν θέλουμε λίγο αλατάκι για αλμυρή ζύμη,ρίχνουμε αλεύρι μέχρι μια γίνει μαλακιά η ζύμη να μην κολλάει, αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί και πλάθουμε ζυμαράκια για φόρμες η φτιάχνουμε κανονικές τυροπιτούλες σε σχήμα μισοφέγγαρο.
  • Για τις φόρμες πάνω από την γέμιση μας αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και κανέλα.
  • Ψήνουμε στους 200 και μόλις ροδίσουν καλά τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

"Ταξιδέψτε στην Ανατολή": Τυρόπιτα κιουνεφέ με κρεμώδη τυριά

"Ταξιδέψτε στην Ανατολή" με μια εύκολη συνταγή τυρόπιτας κιουνεφέ με πλούσια γέμιση από κρεμώδη τυριά.

Μπορεί λοιπόν οι περισσότεροι να γνωρίζουν το κλασικό σιροπιαστό κανταΐφι, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι στην ανατολική κουζίνα υπάρχει και το κανταΐφι “Κιουνεφέ” με την προσθήκη μαλακού τυριού!

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η τυρόπιτα της Κυριακής - Όπως την έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά: Η... εναλλακτική εκδοχή με γιαούρτι, φέτα και σόδα

Υλικά

  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 400 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια (οτιδήποτε μαλακό)
  • 100 γρ. γάλα
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Η εκτέλεση για το γλυκό κανταΐφι κιουνεφέ

Ετοιμάζετε το σιρόπι με μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού και το αφήνετε μέχρι να πάρει μια βράση.

Το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.

Βάζετε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ και προσπαθείτε να το “ξεδιπλώσετε” με τα χέρια.

Λιώνετε το βούτυρο, το ρίχνετε πάνω στο κανταΐφι και το ανακατεύετε με τα χέρια.

Απλώνετε το μισό κανταΐφι σ” ένα μεγάλο ταψί φούρνου.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε με το σύρμα το τυρί με το γάλα.

Το απλώνετε πάνω στο στρωμένο κανταΐφι και σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι.

Ψήνετε στους 150-160ο C μέχρι να κοκκινίσει το κανταΐφι.

Βγάζετε από το φούρνο το ταψί.

Στη συνέχεια σιροπιάζετε το κανταΐφι.

Απλό, εύκολο και πολύ νόστιμο!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share