Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η τυρόπιτα της Κυριακής - Όπως την έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά: Η... εναλλακτική εκδοχή με γιαούρτι, φέτα και σόδα

Πεντανόστιμη!

16 Οκτωβρίου 2022 15:57
Η τυρόπιτα της Κυριακής - Όπως την έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά: Η... εναλλακτική εκδοχή με γιαούρτι, φέτα και σόδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Κυριακή είναι η μέρα του οικογενειακού τραπεζιού και μία τυρόπιτα δεν γίνεται να λείπει από το γεύμα. Για αυτό σας έχουμε τη απόλυτη συνταγή για μια δοαφορετική και τραγανή τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για τυρόπιτα "πεπέκι".

Υλικά

  • 500 γρ φύλλο κρούστας
  • 300 γρ γάλα
  • 150 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 500 γρ τυρί φέτα
  • 2 μέτρια αυγά
  • 1 κτγ μπέικεν πάουντερ
  • 1/4 κτγ πιπέρι

Για το ράντισμα

  • 100 γρ σόδα
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κτγ αλάτι

Για το πασπάλισμα

  • Σουσάμι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε και σπάμε το τυρί φέτα με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε το γάλα , τα αυγά , το στραγγιστό γιαούρτι , το μπέικεν και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την σόδα το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα.
  • Ανοίγουμε 1 συσκευασία 500 γρ. φύλλο κρούστας και τα σκεπάζουμε να μην ξεραθούν.
  • Παίρνουμε ένα ταψί 35χ42 εκ. και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε 4 φύλλα στον πάτο του ταψιού και τα ραντίζουμε πολύ καλά.
  • Κόβουμε σε ψιλές φέτες 4 φύλλα και τα αφρατεύουμε με τα χέρια μας .
  • Τα βάζουμε μέσα στο ταψί και τα ραντίζουμε.
  • Προσθέτουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα που ψιλοκόψαμε.
  • Διπλώνουμε τις άκρες από τα φύλλα και ραντίζουμε συγχρόνως.
  • Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα που έμειναν (4 )και τα διπλώνουμε προς μέσα .
  • Ραντίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Με ένα ξυλάκι κάνουμε παντού τρύπες σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά στους 180 c.

"Βατρούσκα": Η παραδοσιακή ρώσικη τυρόπιτα με μυζήθρα έτοιμη σε 20'

Η ρωσική πίτα βατρούσκα είναι μια εναλλακτική μορφή τυρόπιτας που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά και είναι έτοιμη σε 20'. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για την απόλυτη κρεμώδη τυρόπιτα.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό (χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
  • 100 ml πλήρες φρέσκο γάλα, ζεστό
  • 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 450 γρ. ρικότα ή φρέσκια, ανάλατη μυζήθρα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

    Εκτέλεση

    • Για να ετοιμάσουμε τη Vatrushka, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να αφρίσει για 15 λεπτά.
    • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
    • Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και αφράτη ζύμη.
    • Πλάθουμε σε μπάλα. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε την μπάλα ζύμης, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
    • Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να ξαναφουσκώσει.
    • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε δίσκο πάχους 1,5 εκ. και διαμέτρου 12 εκ.
    • Με το χέρι μας ή με τον πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε το κέντρο του δίσκου, ώστε να δημιουργήσουμε μια λακκούβα.
    • Αφήνουμε περιμετρικά περίπου 2 εκ. ζύμη και γεμίζουμε τις λακκουβίτσες με τη γέμιση, μοιράζοντάς την ισόποσα.
    • Τακτοποιούμε κάθε τυρόπιτα στο ταψί, καλύπτουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Χτυπάμε το ασπρά- δι μέχρι να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αλείφουμε τις τυρόπιτες (περιμετρικά στο ζυμάρι), τρυπάμε την επιφάνεια σε 1-2 σημεία και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share