Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει: Μυστικά για το πιο τέλειο και σπυρωτό ρύζι πιλάφι!

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

15 Ιουλίου 2022 19:00
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει: Μυστικά για το πιο τέλειο και σπυρωτό ρύζι πιλάφι!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι από τις πιο γνωστές Ελληνίδες μαγείρισσες με τις συνταγές της να «τρελαίνουν» τον κόσμο.

Δείτε επίσης: Θέλετε να φτιάξετε τα πιο γευστικά μακαρόνια; 4+1 μυστικά που πρέπει να ξέρετε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Παρακάτω η γνωστή σεφ μας λύνει απορίες και μας δίνει τα δικά της μυστικά για το ρύζι, το οποίο πάει σχεδόν με όλα και συνοδεύει τα πιάτα μας.

Πώς θα πετύχω το ρύζι πιλάφι σπυρωτό;

Για σπυρωτό πιλάφι, χρησιμοποιήστε ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι αλλά πριν το βράσιμο, μουλιάστε το ρύζι σε κρύο νερό για 30′ με 1 ώρα.

Ξεπλύνετε το ρύζι πολύ καλά μέσα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να μη βγαίνει το νερό λευκό από άμυλο.

Για πιο σπυρωτό ρύζι, στύψτε χυμό λεμονιού πάνω στο πλυμένο ρύζι και κάντε το πιλάφι σας ακόμα πιο σπυρωτό.

Μπορείτε επίσης να σοτάρετε το ρύζι σε λάδι ή βούτυρο κι έτσι να αδιαβροχοποιηθεί ο κόκκος και να μείνει το ρύζι σπυρωτό. Μετά, προσθέτετε νερό ή ζωμό στη σωστή αναλογία.

πιλαφι-ρυζι-μπαρμπαριγου-αργυρω-συνταγη-15-7

Πόσο νερό θέλει το ρύζι;

Η αναλογία ρυζιού/νερού ή ζωμού, είναι μία και αυτή είναι 1 προς 2. Δηλαδή για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι, χρειάζονται 2 φλιτζάνια νερό. Όμως, θέλει πολύ προσοχή στο βρασμό. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλά και η κατσαρόλα σκεπασμένη. Έτσι το ρύζι βράζει σε λίγο νερό, αλλά γίνεται πολύ νόστιμο και δεν λασπώνει ποτέ. Αγαπημένη ιδέα για ατζέμ πιλάφι , μιλανέζα, ή με αποξηραμένα φρούτα.

Πόσο συχνά να ανακατεύω για το ρύζι πιλάφι σπυρωτό;

Αν θέλετε το πιλάφι σας να γίνει σπυρωτό, ανακατέψτε μόνο μια-δυο φορές στην αρχή. Όχι παραπάνω. Όσο το ανακατεύετε, τόσο σπάνε οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους και τόσο χυλώνει και γίνεται κολλώδες, με αποτέλεσμα στο τέλος να μη γίνει σπυρωτό.

Πόσο χρόνο πρέπει να βράζω το ρύζι για να γίνει σπυρωτό;

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με την ένταση της φωτιάς και με την ποικιλία ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος βρασμού ποικίλει και κυμαίνεται γύρω στα 15′. Προσοχή η φωτιά να είναι χαμηλή, τα υγρά μετρημένα και η κατσαρόλα σκεπασμένη.

Πότε καταλαβαίνω ότι το ρύζι πιλάφι σπυρωτό είναι έτοιμο;

Όταν στην επιφάνεια του ρυζιού έχουν σχηματιστεί τρυπούλες και δεν φαίνεται πλέον νερό, το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο. Τότε, σβήνετε τη φωτιά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και καλύπτετε με καθαρή διπλωμένη πετσέτα. Σκεπάζετε με το καπάκι κι αφήνετε για 5′, να τραβήξει το ρύζι τα υγρά του. Τότε, το αφρατεύετε με ένα πιρούνι και σερβίρετε όσο ακόμα είναι ζεστό. Έτσι μόνο θα γίνει σπυρωτό, θα ξεχωρίζουν οι κόκκοι και δεν θα κολλάνε μεταξύ τους.

Τι είναι σωστό, να βράζω το ρύζι σε μετρημένο υγρό ή σε νερό και μετά να το σουρώνω;

Όλα έχουν να κάνουν με το για ποια χρήση προορίζεται το ρύζι. Αν είναι για σαλάτα, τότε το βράζετε σε μπόλικο νερό και το σουρώνετε. Αν πρόκειται για πιλάφι, καλύτερα να μετράτε τα υγρά και να ακολουθείτε όλα τα παραπάνω

Πώς θα δώσω γεύση και άρωμα σε ένα απλό ρύζι;

Αρωματίστε το ρύζι με μπαχαρικά και ειδικά με σπόρους κακουλέ, αστεροειδή γλυκάνισο, ξύσμα από λεμόνι ή από πορτοκάλι και διαφορά βότανα. Χρησιμοποιήστε λίγο αγνό βούτυρο και απογειώστε τη γεύση του, ακόμα και αν πρόκειται για ρύζι στον ατμό.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share