Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το αγνοούμε πλήρως: Αυτό είναι το μυστικό συστατικό για μια τέλεια μαρινάδα

Χαρίζει οξύτητα και γεύση στο κρέας και το ψάρι

8 Απριλίου 2022 15:37
Το αγνοούμε πλήρως: Αυτό είναι το μυστικό συστατικό για μια τέλεια μαρινάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε κρέας και η μαρινάδα του, λένε συχνά, εννοώντας πως διαφορετικού τύπου κρέατα καλούν σε διαφορετικές επιλογές μαρινάδας. Μόνο που τελικά η µαρινάδα είναι θέµα φαντασίας και προσωπικού γούστου, καθώς το πώς θα αναδείξεις τον χαρακτήρα ενός πιάτου που βγαίνει από την κουζίνα σου, το ξέρεις εσύ καλύτερα.

Δείτε επίσης: Μπριζόλα «όνειρο»! Η πεντανόστιμη μαρινάδα μόνο με 3 υλικά που θα απογειώσει το κρέας

Το μαρινάρισμα ωστόσο μοιάζει αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας ενός ψητού, διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό το «βάπτισμα» που κάνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά αλλά και λαχανικά μέσα σε στεγνά ή υγρά μείγματα από λάδι, κρασί, αρωματικά, μπαχαρικά και εξωτικά υλικά χαρίζει αναμφίβολα σε γευστική ποικιλία. Και ένα από τα καλύτερα συστατικά για τα πάντα είναι ο χυμός του πορτοκαλιού. Όπου λέει λεμόνι, αντικαταστήστε το με πορτοκάλι, μας λένε οι μύστες του ψητού κρέατος.

Το φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι είναι γνωστό πως ταιριάζει καταπληκτικά σε μαρινάδες πουλερικών, το ίδιο υπέροχα δένει όμως και με μοσχάρι και χοιρινό. Ειδικά όταν αποζητάμε μια γλυκόξινη γεύση. Εξίσου καταπληκτικά ταιριάζει και με λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός.

 μυστικό συστατικό μαρινάδα

Δεν πάει ο νους σας: Πώς προέκυψε η λέξη «μαρινάδα»;

Η λατινογενής λέξη μαρινάδα σημαίνει πάνω-κάτω «του ναύτη», μια και το μαρινάρισμα ήταν παλαιότερα ο συνηθέστερος και απαραίτητος τρόπος συντήρησης του ευπαθούς κρέατος σε αλατόξιδο, προκειμένου να αντέξει στα μακρινά ναυτικά ταξίδια, ελλείψει ψυγείων.

Οι σημερινές μαρινάδες είναι ελαφρύτερες μορφές αυτής της μεθόδου συντήρησης και τώρα πια περισσότερο νοστιμίζουν και αρωματίζουν το κρέας, παρά το συντηρούν.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share